Siirry sisältöön

Työttömyysturvan leikkaukset huolestuttavat kulttuurialan ammattilaisia

Säätytalolta kantautuvat uutiset työttömyysturvan leikkauksista ovat huolestuttavia. Temeläisellä kulttuurin kentällä pelätään, että hallituksen leikkaustoimet vaikuttavat kulttuurialan ammattilaisten mahdollisuuksiin ylipäätään työskennellä omalla alallaan. On hyvä muistaa, että kaikkien työntekijöiden taloustilanne on kiristynyt ja kulttuurialalla ollaan tässä erityisen haavoittuvassa asiassa. Nyt ei ole aika kurjistaa lisää ideologisilla säästötoimilla.

Sekä sosiaaliturva, että investoinnit kulttuuriin ovat leikkausten uhan alla. Kohtuuttomalla leikkaamisella aiheutetaan sekä inhimillistä kärsimystä että yhteiskunnallista vahinkoa. Talouskasvu ja julkinen talous saattavat leikkauksista jopa heikentyä.

Työllisyys on paras lääke työttömyydestä aiheutuvien kustannusten vähentämiseen, eivät leikkaukset. Työllisyyden kasvattamiseen tähtäävä politiikka satsaisi kulttuurin rahoitukseen. Kulttuuri on työllistävä elinkeinonala, jonka työllisyyttä ei nosteta työttömiä kurittamalla. Kulttuuri tarvitsee ja ansaitsee lisää investointeja. Kulttuurin tulisi olla mukana TKI-hankkeissa tutkimuksen, kehityksen ja innovaatiotoiminnan rinnalla. Taide ja kulttuuri ovat tieteen veroinen voimavara yhteiskunnassa.

Suomessa usein ajatellaan, että työttömyys olisi yksilön oma vika tai valinta. Enemmän se on kiinni talous- ja työllisyystilanteesta. Myös esimerkiksi kulttuuriin tehtävillä investoinneilla on merkitystä työllisyyteen. Suurin osa työttömäksi joutuvista työllistyy uudelleen työttömyyden ensimmäisinä kuukausina.

Esittävät taiteet ovat työvoimavaltaisia aloja. Niissä tarvitaan iso joukko ammattilaisia, jotka tienaavat ansionsa työllään, mutta heidän työnsä tuottaa verotulojen lisäksi paljon muutakin lisäarvoa ja hyvää. Taiteen ja kulttuurin ammattilaiset ovat pääasiassa korkeasti koulutettuja. He ovat myös enimmäkseen freelancereita eli tekevät määräaikaisia töitä ja keikkoja. Työ on silppuista alan luonteesta johtuen, vaikka alan ammattilaiset itse toivoisivat pysyviä työsuhteita, kuten muillakin aloilla.

Temeläiset jäsenet kertovat, että ovat tehneet hyvin erilaisia töitä aina pesulatyöntekijästä maskeeraajaan, puutavarafirman myyjästä teatterilavastajaan. Moni on myös valmis matkustamaan lyhyidenkin työsuhteiden perässä toiselle paikkakunnalle.  On tavallista, että eri määräaikaisten työsuhteiden välissä tulee taukoja. Toisaalta joskus töitä tarjotaan päällekkäin kahdesta eri paikasta. Freelancerille on arkipäivää, ettei välttämättä tiedä missä ja mitä tekee parin kuukauden päästä

Useat ovat joutuneet täydentämään omalta alalta saatavaa ansiota muiden alojen töillä. Aina tämä ei ole tarkoituksenmukaista. Kun koulutettu taiteilija, suunnittelija tai esiintyjä menee muun alan töihin, se on pois hänen taiteellisesta työstään. Tämä taiteellinen työ on usein näkymätöntä työtä. Näkymätön työ on apurahahakemuksia, tilityksiä, treenaamista ja taustatutkimuksia vaikkapa tulevaan elokuvaan tai teatteriesitykseen liittyen. Jos hän on muissa töissä kokoaikaisesti, milloin hän tekee koulutustaan vastaavaa taiteellista suunnittelutyötä ja koska hän harjoittelee?

Työttömyysturvan heikentäminen kulttuurin ammattilaisilta ei ole työllisyystoimi, vaan leikkaus ja sen ajoitus olisi nyt erittäin kehno.

Karoliina Huovila

Temen toiminnanjohtaja

karoliina.huovila@teme.fi

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.