- Mitä etuuksia lomautettu voi saada?
- Milloin voin saada ansiosidonnaista päivärahaa?
- Kuinka paljon ansiosidonnainen päiväraha on?
- Mitä karenssi tarkoittaa?
- Saanko lomautettuna arkipyhiltä työttömyyskorvausta?
- En saanut ansiosidonnaista päivärahaa. Olenko oikeutettu johonkin työttömyysturvaan?
- Omavastuuaika.
1. Mitä etuuksia lomautettu voi saada?
Lomautettuna voit saada työttömyysetuutta joko työttömyyskassasta tai Kelasta.
Jos sinut on lomautettu, ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Työttömyysturvaa voi saada vasta ilmoittautumisen jälkeen. Etuutta ei voi saada takautuvasti. Ilmoittautumisen voit tehdä verkossa, täällä. Te-toimisto lähettää lausunnon työttömyyskassaan tai Kelaan.
Temen jäsenet kuuluvat yleensä Erityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassaan. Kassan sivut löydät täältä.
Voit hakea ansiosidonnaistapäivärahaa työttömyyskassasta kun olet ollut kaksi viikkoa työttömänä. Kelaan ensimmäisen hakemuksen voi jättää viidennen työttömyyspäivän jälkeen. Muista hakea 3 kuukauden kuluessa, vanhempia hakemuksia ei käsitellä.
2. Milloin voin saada ansiosidonnaista päivärahaa?
Voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, kun työssäoloehto täyttyy. Työssäoloehtoon lasketaan mukaan kaikki palkkatyösuhteinen työ, olitpa sitten teatterissa tai kaupan kassalla. Työssäoloehdon täyttymistä tarkastellaan viikoittain. Normaali työssäoloehtoviikko kertyy työstä, jolloin on tehnyt palkkatyösuhteista työtä 18 tuntia viikon aikana.
Työaikajärjestelyiltään poikkeavilla aloilla on viikoittaisten työaikaedellytysten täyttymisestä omat säännöksensä. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi opetustyö ja taiteellinen, luova tai esityksellinen työ.
Työsuhteessa, jossa luovan tai esityksellisen työn osuus on ratkaiseva, voidaan työssäoloehtoon lukea jokainen kalenteriviikko, jolloin työstä saatu verotettava tulo kuukauden tarkastelujaksolla on vähintään 1252 euroa, viikolle laskettuna 291,15 euroa/vko. Lue lisää Temen sivuilta löytyvästä ohjeesta kohdasta 8 – Työssöoloehdon poikkeukset.
Väliaikainen lakimuutos muutti työssäoloehdon aikaa ja se oli lyhimmillään 13 viikkoa, mutta määräys oli voimassa 31.12.2020 asti. Nyt työssäoloehto on normaali 26 viikkoa.
3. Kuinka paljon ansiosidonnainen päiväraha on?
Ansiosidonnainen päiväraha riippuu työtuloista, joiden aikana työssäoloehtosi on kertynyt.
Voit laskea ansiosidonnaisen päivärahasi laskurilla , jonka löydät täältä.
Voit myös saada soviteltua päivärahaa mikäli käyt osa-aikaisesti töissä. Tällöin työttömyysetuus sovitellaan yhteen työtulojesi kanssa.
Työttömyysetuuden suojaosaa korotettiin 1.6.2020 väliaikaisesti 300 eurosta 500 euroon kuukaudessa. Suojaosa tarkoittaa rahamäärää, jonka työtön työnhakija voi ansaita ilman että se vaikuttaa työttömyysetuuteen. Korotus on voimassa 30.9.2021 asti.
4. Mitä karenssi tarkoittaa?
Karenssi tarkoittaa, että työnhakija menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti, koska on menetellyt työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla. Karenssin voi saada esimerkiksi, jos itse irtisanoutuu työstä tai kieltäytyy työttömänä työnhakijana annetusta työstä.
5. Saanko lomautettuna arkipyhiltä työttömyyskorvausta?
Työttömyyskorvauksen maksaminen arkipyhäpäivältä riippuu siitä, onko henkilöllä kyseisenä päivänä työttömyydestä aiheutuneita taloudellisia menetyksiä. Jos päivä normaalisti olisi työpäivä/palkallinen vapaa, niin kyseiseltä päivältä maksetaan myös työttömyyskorvausta.
6. En saanut ansiosidonnaista päivärahaa. Olenko oikeutettu johonkin työttömyysturvaan?
Tällä hetkellä yrittäjät ovat oikeutettuja työmarkkinatukeen Kelasta, mikäli heidän päätoiminen työskentelynsä päättyy tai toimeentulonsa heikentyy koronavirusepidemian vuoksi. Tukea voi hakea, jos yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1089,67e/kk. Muutokset ovat voimassa 30.9.2021 asti.
Työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta löytyy kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta koronavirustilanteessa. Lue lisää täältä.
7. Omavastuuaika
Työttömyyskassa määrittelee päivärahan suuruuden. Sen yhteydessä tulee viiden kokonaisen työpäivän omavastuuaika, jolta ajalta päivärahaa ei makseta.