Alakohtaiset palkat yleissitovien työehtosopimusten mukaan:
Teatterialan palkat 1.4.2024 alkaen…
Lisätietoa….
Elokuva- ja tv-tuotannon palkat 1.4.2024 alkaen…
Lisätietoa…
Tanssinopettajien palkat 1.6.2024 alkaen…
Lisätietoa…
Yrityskohtaisten työehtosopimusten palkat:
Suomen kansallisoopperan päivätekniikan palkat 1.6.2024 (pdf)
Suomen kansallisteatterin tekniikkaa ja vastaavia koskevien palkat 1.3.2024 (pdf)
Lisätietoa…
Yleisradion freelancereiden palkat 2023…
Pelisäännöt palkkaneuvotteluun
1. Neuvotteleminen on vastavuoroista sopimista, ei sanelua. Älä hyväksy sopimusta käymättä sitä perusteellisesti läpi työnantajan kanssa. Sisällöstä pitää olla yhteinen näkemys. Lisäksi sinun tulee ymmärtää sopimuksen jokainen yksityiskohta. Kiinnitä huomiota palkan lisäksi erityisesti työaikaan, matkakustannuksiin ja tekijänoikeuksiin.
2. Pyri aina tekemään kirjallinen työsopimus. Suullinen sopimus on yhtä pätevä ja sitova, mutta kirjallisesta sopimuksesta molemmat osapuolet voivat tarkistaa sovitut työsuhteen ehdot myöhemminkin. Jos sopimusta ei tehdä kirjallisena, pyydä aina työsuhteen ehdot kirjallisesti.
3. Ole tarkka siitä, onko työsuhde syntynyt. Varmista tämä työnantajan kanssa, jotta väärinkäsityksiä ei synny. Alustava pohdinta ei ole sitovaa.
4. Lainvastainen kohta sopimuksessa ei ole sitova, vaikka allekirjoittaisit sopimuksen (esim. kohta: ylityökorvauksia ei korvata).
5. Ylityökorvaukset ja lomakorvaus on lain mukaan aina korvattava, vaikka sopimuksessa lukisi toisin.
6. Säännöllinen työaika työaikalain mukaan on 8 tuntia/päivä ja 40 tuntia/viikko. Nämä tuntirajat ylittävä työaika on ylityötä.
7. Lepoajoissa nyrkkisääntö:
A. vähintään 11 t/vrk (vuorokausilepo)
sekä
B. vähintään 35 t/vko (viikkolepo). Jos lepoajat jäävät lyhyemmiksi, pitää sille olla perusteltu syy. Ylitöistä voi aina kieltäytyä. Työ- ja lepoajat ovat keskeinen osa työturvallisuutta ja työssäjaksamista.
8. Tekijänoikeuskorvaukset eivät sisälly palkkaan. Niistä sovitaan kirjallisesti.
9. Liity alasi ammattiliittoon. Älä jää yksin.