Siirry sisältöön

Thalia-juhlassa palkittiin 21 ansioitunutta

Tinfon lehdistötiedote 27.3.2023:
Teatteri-, tanssi- ja sirkusväki kokoontui jakamaan 21 palkintoa viime vuoden ansioituneille. Uudet aloitteet, työyhteisön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö, yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen, maailmanpoliittiseen tilanteeseen taiteen keinoin vastaaminen ja koko maapallon kohtalonkysymyksiin kantaa ottaminen kertovat siitä, kuinka lujasti esittävä taide on ajassaan kiinni ja sinnikkäästi parempaa tulevaisuutta tekemässä.

Teatteri-, tanssi- ja sirkusväki on kokoontunut yhteiseen Thalia-juhlaan palkitsemaan viime vuoden ansioituneita. Esittävän taiteen teokset syntyvät työryhmissä ja yhteisön voimin. Tämä näkyy myös niissä 21 huomionosoituksessa, jotka tänä vuonna Maailman teatteripäivänä 27.3.2023 olivat jaossa.

Palkintosade nostaa esiin paitsi alalla tehtävän työn laadun ja yksilöjen taituruuden, myös moninaisuuden ja ammattien kirjon. Uudet aloitteet, työyhteisön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö, yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen, maailmanpoliittiseen tilanteeseen taiteen keinoin vastaaminen ja koko maapallon kohtalonkysymyksiin kantaa ottaminen kertovat siitä, kuinka lujasti esittävä taide on ajassaan kiinni ja sinnikkäästi parempaa tulevaisuutta tekemässä.

Vuoden Teatterin -tittelin arvoiseksi valittiin Red Nose Company, jonka toiminnassa vahva ja itsenäinen taidevisio yhdistyy nöyrään ajatukseen erilaisten yleisöjen kohtaamisesta. Ilman omaa näyttämöä toimiva teatteri on kiertänyt ahkerasti ja omalla esimerkillään on rikkonut muuria vapaan kentän toimijoiden ja laitosteatterirakenteen välillä.

Vaikuttavan taidetyön taustalla on hyvinvoiva ja yhteen hiileen puhaltava yhteisö. Yhteisvoima-palkinnon sai helsinkiläisen Teatteri Tuikkeen jäsenistö tasa-arvoisesta, rennosta ja toimivasta vuorovaikutusta edistävästä työskentelyilmapiiristään. Esimerkillisestä työstä työyhteisön hyvinvoinnin eteen jaettava Voimavara-palkinnon meni puolestaan Joensuun kaupunginteatterin näyttämömestarille Anssi Pennaselle, joka omalla vastuunkantamisellaan ja innostavalla työotteellaan luo turvallisen paikan työskennellä. Erityisellä Betoni-Voimavara-palkinnolla muistetaan teatterialan ammattikentän hyväksi yli 50 vuoden ajan toiminutta Marja-Leena Niittymäkeä. Palkinto on kunnianosoitus Niittymäen merkittävästä elämäntyöstä, jolla hän edistänyt tuhansien teatteriammattilaisten hyvinvointia.

Tanssin mainetekopalkinnolla huomioitiin pitkän linjan tanssitaiteilija Tanja Illukka paitsi kunnianhimoisesta suhteestaan tanssiin ja liikkeeseen niin myös työilmapiiriä tukevasta toiminnastaan. Sirkuksen mainetekopalkinnon sai Milla Jarko ja Tiikeri-projekti, joka levittäytyessään näyttämön ulkopuolelle pyrkii rikkomaan sirkuksen ja esityksen käsitettä sekä tuomaan läpinäkyvyyttä ja herkkyyttä osaksi sirkustaidetta. Elämäntyöstään tunnustuksen vastaanotti tanssija, koreografi ja tanssipedagogi Katariina Vähäkallio, joka on ollut tuomassa uutta tanssia Suomeen ja ollut perustamassa Zodiak – Uuden tanssin keskusta. Opetustyönsä kautta Vähäkallio on rohkaissut tanssinopiskelijoita kriittiseen, oman taiteilijuuden kehittämiseen.

Vuoden Teatteriteko on taiteilija Isa Hukan ja hänen koollekutsumansa rampa associations -työryhmän teoskokonaisuus nimeltään haavoittuvia havaitsemisia. Palkinnon perusteluissa kiinnitetään huomio siihen, miten työryhmä luo tilaa keskeneräisyydelle, hoivalle ja tekijöiden moninaisuudelle sekä taiteen tekemisen ja kokemisen saavutettavuudelle.

Ohjaajapalkinnon vastaanotti Pauliina Feodoroff omaa luokkaansa olevasta poliittisen aktivismin ja taiteen esteettisen kirkkauden vallankumouksellisesta yhdistämisestä sekä ohjaajan ammattikuvan uudistamisesta. Tästä esimerkkinä on hänen työryhmänsä kanssa yhteisöllisesti toteuttamansa teos Matriarkaatti, jonka ensi-ilta oli Venetsia Biennalessa.

TINFO-palkinnon sai Talo horjahti -työryhmä, joka kokosi Ukrainassa sodan jalkoihin joutuneiden kirjailijoiden ja kuvittajien kevään 2022 aikana tekemää aineistoa. Suomessa aktiiviset suomentajat ja dramaturgit laativat tekstikokonaisuuden, jota esitettiin teattereissa ja muissa julkisissa tiloissa kuten kirjastoissa. Teko osoittaa, kuinka suurimmankin hädän hetkellä taiteilijat tekevät osansa eli jatkavat työtään.

Vuoden esityksen Thalia-palkinnon ansaitsi Lappeenrannan kaupunginteatterin teos Viimeinen Atlantis, jossa ihminen liian myöhään hahmottaa tuhoisten tekojensa seuraukset, ilmaston lämpenemisen, jäteongelman ja luontokadon. Yleisöäänestyksessä 957 antoi esitykselle äänensä. Osa kertoo nähneensä sen moneen kertaan, koska “teatteriesitys sai katsojan ajattelemaan päällään eikä persiillään”.

Esittävän taiteen esteettiseen kokemiseen vaikuttaa monien ammattiosaajien joukko. Viiden Säde-palkinnon rypäs kertoo omalta osaltaan alan monitaiteisuudesta. Lavastussäteen sai Aino Koski Oulun kaupunginteatterin Jäniksen vuoden runsaudensarvimaisesta lavastuksesta, joka tukee tarinaa ja dramaturgiaa. Lavastus onnistuu olemaan taianomainen selkeydellään ja olennaiseen keskittymällä.
Pukusäteen vei Janette Laakso Teatteri Viiruksen Versailles-esitykseen tekemästään kerroksellisesta barokkia ja fantasiaa sekoittavasta puvustuksesta. Asut kuljettavat esitystä nykyajasta menneisyyteen ja esiintyjien metamorfoosia ajassa ja tilassa.
Valosäteellä palkittiin Nadja Räikkä, niin ikään Viiruksen teokseen Pelikanen. Valosuunnittelu onnistuu puhkaisemaan klassikkotekstiin aukon tuoden siihen humorististen tason. Röyhkeät ja anarkistiset valot antavat esitykselle tyylillisen lukuohjeen.
Videosäteen arvoiseksi nousi Aku Meriläisen suunnittelu, joka mainitaan “videoiden foleyksi” Agit-Cirkin ja Makeshift Companyn teoksessa. Videosuunnittelu tuntuu katsojalle kuvasomaattisena kokemuksena.
Äänisäteen puolestaan sai Michael Bögerin ilmava ja tyylipuhdas äänikuljetus Joensuun kaupunginteatterin ja Joensuun ylioppilasteatterin yhteistuotantoesityksessä Fahrenheit 451. Ansiokas äänisuunnittelu käyttää scifin ja elokuvaäänisuunnittelun keinoja.

Sirkustaiteilija ja -ohjaaja Sanna Silvennoinen pokkasi Sirkuksen lumo -palkinnon yli 20 vuoden ajan tekemästään monipuolisesta työstä: ilman hänen arvokasta taiteellista panostaan suomalainen nykysirkus näyttäisi hyvin erilaiselta. Silvennoinen saa tunnustusta yllättävistä ja rohkeista ohjauksistaan, joissa hän antaa esiintyvien artistien loistaa.

Vuoden teatterinäyttelijäksi valittiin Tuula Väänänen roolistaan Oulun kaupunginteatterin En päässyt Juliaksi -esityksessä. Palkittavan valinneiden Näyttelijäliiton jäsenten mukaan hän on inspiroiva ja tinkimätön teatterintekijä, joka jakaa osaamistaan ja johtaa esimerkillään. Kollegat kuvaavat Väänästä pohjoisen lahjaksi teatteritaiteelle.

Rohkea pioneerityö ja ideasta toteutukseen viedyt teot saivat aikaan uutta teatterialalle. Vuoden nukketeatteritekona palkittiin Metropolitan Puppets ry:n perustama Nukketeatteritalo Helsingin Pakilassa. Alan ammattilaisten verkoston aikaansaannos mahdollistaa pääkaupunkiseudulla ja valtakunnallisestikin nukketeatterille esitys- ja harjoitustiloja ja yleisölle konkreettisen paikan saapua taidelajin äärelle.

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -palkinto jaetaan ansioista kotimaisten uusien näytelmien kirjoittamisen ja esittämisen tukemisesta. Nyt palkinnon arvoiseksi noteerattiin Teatterin Uusi Alkukirjasto (TUA), joka on julkaissut kirjoina sekä kotimaisia näytelmiä että syvällistä teatteriajattelua. Palkinnolla muistutetaan, että TUA ansaitsee pysyvän paikan Suomen näytelmätoimijoiden joukossa.

Uutta, tuoretta ja tulevaisuutta edustaa myös Valtakunnallinen Nuori Näyttämö -konsepti, jolle myönnettiin Lasten- ja nuortenteatteripalkinto. Monivuotisen teatterihankkeen rakenteessa ammattilaistalot avaavat ovensa nuorille harrastajille, samalla tarjoten teatterista näyn tulevaisuuden mahdollisena ammattina ja saaden vastavuoroisesti nuorilta tuoreen näkemyksen maailmasta.

****

Lista palkinnoista, niitä jakavista tahoista ja palkintoperusteluista 

Lavastus-ja pukusuunnittelijat LP ja Suomen valo-, ääni- ja videosuunnittelijat SVÄV
Finlands scenografförbund och Finlands ljud-, ljus- och videodesigners
Theatre, Film and Television Designers and Lighting, Sound and Video Designers in Finland

Säde-palkinnot ovat kunniamainintoja, jotka jaetaan ansioituneesta valo-, ääni-, video-, puku- ja lavastussuunnittelusta. Palkittavat suunnittelut edustavat kokonaisvaltaista, esteettisesti taidokasta sekä tarkkaa suunnittelua ja taiteellista ilmaisua. Ensimmäiset Säde-palkinnot jaettiin vuoden 2007 teoksista. Vuonna 2018 otettiin käyttöön kiertopalkinnot, jotka on suunnitellut Kimmo Karjunen ja Antti Puumalainen. Lisätietoa palkinnoista ja aikaisemmin palkituista, sekä kaikki ehdolla olleet teokset verkkosivulla.

Lavastussäde – Scenografistrålen – Best Set Design

Palkinnon saaja:
Aino Koski, Jäniksen vuosi, Oulun kaupunginteatteri
Aino Kosken Jäniksen vuosi -esitykseen suunnittelema lavastus luo taianomaisen ilmapiirin ja lumoavan tunnelman, joka tukee tarinaa ja dramaturgiaa kaikissa sen käänteissä. Kosken lavastus luo kauniita, pelkistettyjä ja selkeitä kuvia sekä vahvaa tilallisuutta. Koski luo tarinan vaihtuvat tapahtumapaikat kekseliäästi rajaamalla tilaa ja keskittymällä olennaiseen. Hän käyttää myös näyttämötilan syvyyttä taidokkaasti esityksen hyväksi. Oulun kaupunginteatterin näyttämö näyttäytyy katsojalle uudenlaisena erilaisten, nopeasti vaihtuvien tilakokemusten runsaudensarvena.

Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP myöntää lavastussuunnittelun Säde 2023 -palkinnon Aino Koskelle Oulun kaupunginteatterin Jäniksen vuosi -teoksen lavastussuunnittelusta.

Pukusäde – Dräktstrålen – Best Costume Design

Palkinnon saaja:
Janette Laakso, Versailles, Viirus Teatteri
Viirus Teatterin rohkea ja yllätyksellinen Versailles-esitys on eheä kokonaistaideteos. Janette Laakson pukusuunnittelu luo lumoavan ja oudon maailman, johon katsoja haluaa uppoutua. Pukusuunnittelu on orgaaninen osa teoksen dramaturgiaa.

Barokin runsautta ja fantasiaa röyhkeän leikkisästi sekoittavat puvut johdattavat esityksen nykyajasta menneisyyteen. Asukokonaisuudet rakentuvat kerroksittain, kun näyttelijät muuntuvat hiljalleen barokki-ihmisiksi. Upean värikäs, härski ja yksityiskohtainen puvustus toimii todellisena katseenvangitsijana. Asut kuljettavat taidokkaasti esiintyjien metamorfoosia ajassa, paikassa ja tilassa.

Lavastus- ja pukusuunnittelijat LP myöntää pukusuunnittelun Säde 2023 -palkinnon Janette Laaksolle Virus Teaternin Versailles-teoksen pukusuunnittelusta.

Valosäde – Ljusstrålen  – Best Lighting Design

Palkinnon saaja:
Nadja Räikkä, Pelikanen – Viirus Teatteri
Valosuunnittelu maalaa isolla pensselillä ollen kuitenkin tarkka haastavassa tilaratkaisussa. Räikkä onnistuu puhkaisemaan aukon klassikkotekstiin tuoden siihen tason, joka on myös humoristinen. Suunnittelu lainaa häpeilemättä ja ilakoiden sekä korkeakulttuurista että pop-estetiikasta. Valosuunnittelu antaa esitykselle tyylillisen lukuohjeen ja vyöryy röyhkeydellään anarkistisesti mutta lempeydellä kohti tulkintaa, joka soveltuu esityksen kokonaisestetiikkaan täydellisesti.

Videosäde – Videostrålen – Best Video Design

Palkinnon saaja:
Aku Meriläinen, Ghost Town -MAKE/SHIFTcompany, Agit-Cirk, Cirko – Uuden sirkuksen keskus
Meriläinen tekee työnsä eläväksi näyttämöllä yhtenä teoksen tasa-arvoisena toimijana. On elähdyttävää nähdä näin vahva suunnittelullinen valinta osana esitystä. Suunnittelu on toteutettu huolellisesti teoksen tyylilajia kunnioittaen. Meriläinen antaa suunnittelullaan katsojalle kuvasomaattisen kokemuksen, videoiden foleyn, joka luo esitykseen lateraalista ulottuvuutta eri osa-alueiden välillä. Hienoa monitahoista suunnittelun törmäytystä.

Äänisäde – Ljudstrålen  – Best Sounds Design

Palkinnon saaja:
Michael Böger, Fahrenheit 451 – Joensuun kaupunginteatteri
Joensuun kaupunginteatterissa ensi-iltansa saanut ja yhteistuotannossa Joensuun ylioppilasteatterin kanssa valmistettu Fahrenheit 451 perustuu Ray Bradburyn samannimiseen klassikkokirjaan. Esityksen ansiokas äänisuunnittelu piirsi esiin esityksen alati vaihtuvia tapahtumaympäristöjä ja fiktion tiloja. Se on uskollinen esityksen tyylilajille ja käyttää hyväkseen scifin ja elokuvaäänisuunnittelun keinoja. Bögerin äänisuunnittelu on runsas, mutta ilmava ja tyylipuhdas esimerkki siitä, miten ääni kulkee teoksen punaisena lankana alusta loppuun. Se on keskeinen osa esityksen tarinankerrontaa ja tukee katsomiskokemusta taitavasti.

Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus
Cirkus & Dans Info Finland
Circus & Dance Info Finland

Sirkuksen lumo -palkinto

Palkinnon saaja:
Sanna Silvennoinen
Sirkuksen tiedotuskeskus on myöntänyt Sirkuksen lumo -palkinnon sirkustaiteilija ja -ohjaaja Sanna Silvennoiselle. Vuoden 2022 palkinto luovutettiin teatteri-, tanssi- ja sirkusalojen yhteisessä Thalia-juhlassa 27.3.2023 Q-teatterissa.

Sanna Silvennoinen on aktiivisella ja monipuolisella taiteellisella toiminnallaan esiintyjänä, koreografina ja ohjaajana kehittänyt suomalaista sirkusta yli kahden vuosikymmen ajan.

Sanna Silvennoinen on tavattoman monipuolinen ohjaaja, joka on työskennellyt  hyvin eri tyyppisissä produktioissa suurista CircOpera-tuotannoista katuesityksiin ja kaikkea siltä väliltä. Hänen nykysirkuksen genreen kuuluvaa ohjaustyötään on nähty mm. useissa Circo Aereon ja Tanssiteatteri Hurjaruuthin tuotannoissa. Viimeisimmistä teoksista mainittakoon vuonna 2022 kantaesitetty svengaava Optimismi ja 2021 kantaesitetty riemukas Talvisirkus Vauhti. Nerokkaat The Pianist ja The Artist sekä hyvässä kahjo Lion – The Weird and Magical Abracadabra Circus Show ovat kiertäneet ja saaneet erinomaisen vastaanoton niin eri puolilla Suomea kuin ulkomailla. Eri taiteenalojen ammattilaisten kanssa työskentely ja taiteenlajien yhdistäminen on ollut tunnusomaista Silvennoisen ohjaamille teoksille. Näyttämöteosten lisäksi hän on ohjannut sarjan sirkuslyhytelokuvia sekä toiminut esiintyjänä lajinaan ilma-akrobatia.

Silvennoisen ohjaukselliset ratkaisut ovat tuoreita, yllättäviä ja rohkeita. Hänen teostensa rytmi on hienosti rakennettu ja huumori on lämmintä ja vilpitöntä eikä aliarvioi katsojaa. Ohjaajan roolissaan hän malttaa pysyä pois parrasvaloista antaen esiintyvien artistien nousta täyteen loistoonsa.

Sanna Silvennoinen on esimerkillään osoittanut, että Suomessakin on mahdollista toimia päätoimisesti sirkusohjaajana. Silvennoinen on työskennellyt niin laajasti ja vaikuttavasti suomalaisen nykysirkuksen kentällä, että suomalainen nykysirkus näyttäisi hyvin erilaiselta ilman hänen arvokasta taiteellista panostaan.

Sirkuksen tiedotuskeskuksen jakama Sirkuksen lumo -palkinto myönnetään tunnustukseksi suomalaisen sirkustaiteen hyväksi tehdystä työstä. Se voidaan myöntää henkilölle, ryhmälle, kantaesitykselle, tapahtumalle tai muulle teolle tai toiminnalle, joka on edesauttanut sirkustaiteen kehittämistä ja hyvinvointia. Ensimmäinen Sirkuksen Lumo -palkinto jaettiin vuonna 2010.

Sirkuksen lumo -palkinnon raadin jäseniä olivat toimittajat Nina Jääskeläinen ja Emma Vainio sekä taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula. Raadin sihteerinä toimi Johanna Mäkelä Sirkuksen tiedotuskeskuksesta.

Suomen Assitej ja Suomen Teatterit
Finlands Assitej och Finlands Teatrar
Assitej Finland and Association of Finnish Theatres

Lasten- ja nuortenteatteripalkinto – Priset för barn- och ungdomsteater – Theatre Award for Children and Young People

Palkinnon saaja:
Nuori Näyttämö -hanke
Suomen Assitej ry:n ja Suomen Teatterit ry:n myöntämän Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon saa vuonna 2023 Valtakunnallinen Nuori Näyttämö –konsepti. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi ansioituneelle lasten ja nuorten esittävän taiteen teolle, taholle tai toimijalle. Vuoden 2023 voittajan valitsi kirjailija ja esitysdramaturgi Siri Kolu.

Ote Siri Kolun perustelusta:
”Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti tarjoaa rakenteen, jossa ammattilaistalot avaavat
ovensa nuorille harrastajille. Nuori näyttämö on alusta, joka tukee kotimaista uutta näytelmää, sen tilaustekstejä nuoret saavat harjoitella ohjelmakauden aikana. Valtakunnallinen Nuori näyttämö -konsepti tarjoaa näyn teatterista tulevaisuuden ammattina ja mahdollisen tilana.

Koronasta toipuvan esittävän taiteen kentällä Nuoren näyttämön tilaamat tekstit ovat ainutlaatuisen tärkeitä: teatteri tarvitsee uusia tekstejä ja tuoreen näyn maailmasta pysyäkseen elävänä.

Valtakunnallisen Nuoren näyttämön rakenne on vahva tulevaisuusteko: se haastaa
ammattilaiskentän kohtaamaan nuoret tulevaisuuden tekijänsä, antaa nuorille tekemisen
työkaluja ja tarjoaa yhteisöllisen kohtaamisen areenan.”

Monivuotisen teatterihankkeen pääjärjestäjä on Työväen Näyttämöiden Liitto. Pysyviä yhteistyöteattereita ovat Suomen Kansallisteatteri ja Helsingin Kaupunginteatteri. Hanke yhdistää nuoret harrastajat, ammattikirjailijat ja ammattiteatterit tiiviiseen yhteistyöhön. Lisää hankkeesta: tnl.fi/nuorinayttamo.

Lasten- ja nuortenteatteripalkinnon muita finalisteja olivat KOM-teatterin musikaali ReeaRuu ja Company Portmanteaun monitaiteinen esitys Piste, piste, piste. Palkinto on tunnustuspalkinto, joka jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat
Finlands Dramatiker och Manusförfattare
Writers Guild of Finland

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -palkinto –  Priset – Tack för den inhemska pjästexten – Thank You for the Finnish Play Prize

Palkinnon saaja:
Teatterin Uusi Alkukirjasto

Sunklo ry haluaa palkita Teatterin Uuden Alkukirjaston, sillä sen pyrkimykset julkaista uutta kotimaista näytelmää ja syvällistä teatteriajattelua toivat tärkeän lisän suomalaiseen teatterikenttään.  TUA ansaitsee pysyvän paikan Suomen näytelmätoimijoiden joukossa.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry jakaa Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksen vuosittain. Se myönnetään yleensä teatterille tai muulle taholle, joka tukee kotimaisten uusien näytelmien kirjoittamista ja esittämistä. Sunklo ry:n myöntämää adressia on jaettu vuodesta 1975.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry (Sunklo) edistää teatteria, tv-sarjoja ja elokuvia kirjoittavien jäsentensä ammatillisia, tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja. Kirjailijoiden itsensä perustama järjestö on toiminut vuodesta 1921. Yhdistyksessä on noin 600 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.

Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet
Finnish Actors Union

Vuoden teatterinäyttelijä 2023 – Årets teaterskådespelare 2023 – The theatre actor of the year 2023

Palkinnon saaja:
Tuula Väänänen
Vuoden teatterinäyttelijäksi valittiin Tuula Väänänen. Väänänen palkittiin roolistaan Oulun Teatterin En päässyt Juliaksi -esityksessä.

Väänänen on äänestäjien mukaan inspiroiva, tinkimätön ja innostava teatterintekijä, joka on tehnyt vuosikymmenien varrella upeita rooleja. Kollegat kuvaavat Väänästä pohjoisen lahjaksi teatteritaiteelle. Hän on ennakkoluuloton ja utelias näyttelijä, joka jakaa osaamistaan ja johtaa esimerkillään.

Vuonna 1988 Teatterikorkeakoulusta valmistunut Väänänen on ollut kiinnitettynä Oulun Teatteriin vuodesta 1995. Vuonna 2022 Väänänen palkittiin myös Ida Aalberg -palkinnolla.

Vuoden teatterinäyttelijä -palkinnon saajan valitaan Näyttelijäliiton jäsenäänestyksessä. Palkintoa on jaettu vuosittain 2010 lähtien.

Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST
Finlands dans- och cirkuskonstnärer
Union of Dance and Circus Artists Finland (STST)

Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry (STST) jakaa vuosittain Tanssin ja Sirkuksen Maineteko -palkinnot. Palkintojen avulla STST haluaa kiittää ja nostaa esiin tanssin ja sirkuksen ammattilaisia. Mainetekopalkinnot ovat rahapalkintoja. Palkinnon saajia voi ehdottaa kuka vain, ja palkitut valitsee STST:n hallitus ehdotusten joukosta. Palkinnon voi saada uudesta avauksesta, taiteellisesta läpimurrosta, tanssi- tai sirkustaiteen edistämisestä poikkeuksellisella tavalla tai pitkäaikaisesta työstä tanssi- tai sirkustaiteen hyväksi. Palkinto annetaan taholle, joka on hyvä ja reilu työkaveri tai työnantaja.

Vuonna 2023 STST jakaa ensimmäistä kertaa Maineteko – palkintojen lisäksi myös tunnustuspalkinnon elämäntyöstä. Palkinnolla halutaan nostaa esiin pitkän ja vaikuttavan työuran tehnyt tekijä, joka ei vielä ole saanut työstään ansaitsemaansa tunnustusta.

Sirkuksen maineteko -palkinto – Årets cirkusbragd  – Outstanding Contribution to the Circus Arts

Palkinnon saaja:
Milla Jarko, Tiikeri-projekti
Sirkuksen mainetekopalkinto myönnetään vuonna 2023 Milla Jarkolle ja Tiikeri-projektille. Tiikeri – projekti levittyy näyttämön lisäksi sen ulkopuolelle, pyrkii rikkomaan sirkuksen ja esityksen käsitettä sekä tuomaan läpinäkyvyyttä ja herkkyyttä osaksi sirkustaidetta. Projekti edistää ja uudistaa sirkustaidetta sekä näyttämöllä että sen ulkopuolella tavallisuudesta poikkeavalla tavalla. Milla Jarko tekee uraauurtavaa työtä sirkustaiteen kentällä ja sen laitamilla Suomessa. Hänet tunnetaan kokeilevan ja omaleimaisen taiteellisen työn lisäksi tekijänä, joka edistää aktiivisesti ammattikentällään keskustelua reilumman ja avoimemman toiminnan puolesta.

Tanssin maineteko -palkinto – Årets dansbragd – Outstanding Contribution to Dance

Palkinnon saaja:
Tanja Illukka
Tanssin mainetekopalkinnon saa vuonna 2023 tanssitaiteilija Tanja lllukka. Hän on rautainen pitkän linjan ammattilainen, joka on toiminut tanssijana useiden merkittävien suomalaiskoreografien teoksissa nyt 20 vuotta. STST haluaa tänä vuonna nostaa esiin tanssijan taiteellisen työn vaikuttavuutta.

Tanja Illukan tanssijantyö on korkealaatuista ja hänellä on intohimoinen suhde tanssiin ja liikkeeseen. Hän on kentällä tunnettu korkeasta työmoraalistaan ja siitä, että tukee omalla toiminnallaan hyvää ilmapiiriä ja kaikkien työryhmän jäsenten työskentelyä. Tanja Illukka on urallaan edistänyt tanssitaiteen kehittymistä tukien omalla lojaalilla, uteliaalla ja taitavalla otteellaan teosten taiteellista laatua ja kunnianhimoisuutta.

Tunnustus elämäntyöstä

Palkinnon saaja:
Katariina Vähäkallio
Mainetekopalkintojen lisäksi STST jakaa tänä vuonna myös tunnustuksen elämäntyöstä henkilölle, joka ei mielestämme ole saanut vielä ansaitsemaansa tunnustusta. Tunnustuksen elämäntyöstä saa tanssija, koreografi ja tanssipedagogi Katariina Vähäkallio. Vähäkallio on muun muassa ollut tuomassa uutta tanssia Suomeen, ollut perustamassa Zodiak – Uuden tanssin keskusta sekä tehnyt pitkän ja merkittävän opetusuran Outokummussa, Riverian tanssin koulutuksessa. Pedagogisessa työssään hän on rohkaissut ja inspiroinut monia tanssinopiskelijoita omaan kriittiseen taiteilijuuden kehittämiseen, uskomaan prosessiin ja omaan koreografiseen ajatteluun. Hänen opetuksensa somatiikan, improvisaation ja koreografisen työn valmistamisen saralla ovat olleet lukuisille opiskelijoille ratkaisevan tärkeitä ja näin Vähäkallion vaikutus elää monen kentällä työskentelevän ammattilaisen työssä.

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit STOD
Finlands teaterregissörers och dramaturgers förbund
Union of Theatre Directors and Dramaturges Finland

Ohjaajapalkinto – Regissörspriset  – Director of the Year

Palkinnon saaja:
Pauliina Feodoroff
Pauliina Feodoroffin MATRIARKAATTI on yksi merkittävimmistä esityksistä viime vuonna, ja viime vuosikymmeninä. Ei vähiten siksi, että sen ensi-ilta oli Venetsia Biennalessa. Feodoroffin työn sekä poliittinen että esteettinen kirkkaus ja merkittävyys ovat omaa luokkaansa. Feodoroff on työskennellyt vuosia kentästä haastavimmalla, siellä missä yhdistyy poliittinen aktivismi ja taide. Tätä yhdistelmää on usein pidetty toisensa poissulkevana. Pauliina Feodoroff on osoittanut että ne voi yhdistää, ja tulos on vallankumouksellinen. Jos taiteen eräs keskeinen tehtävä on raivata ja antaa tilaa sille, mille ei muuten todellisuudessamme tilaa ole, Feodoroffin teokset toteuttavat tätä tehtävää kokonaisvaltaisesti. Lisäksi Feodoroff työskentelee ryhmänsä kanssa poikkeuksellisen jakavasti, yhteisöllisesti, ja täten uudistaa vanhanaikaista ohjaajakuvaa.

Suomen Teatterit
Finlands Teatrar
Association of Finnish Theatres

Vuoden Teatteri -palkinto – Årets Teater -priset – Theatre of the Year

Palkinnon saaja:
Red Nose Company
Suomen Teatterit ry:n jakaman Vuoden Teatteri -palkinnon saa vuonna 2023 Red Nose Company. Palkinto myönnetään suomalaiselle vakiintuneelle esittävän taiteen organisaatiolle, joka on erityisen ansioitunut esimerkiksi toimimalla vastuullisena työyhteisönä, kehittämällä aktiivisesti yleisösuhdettaan, olemalla merkittävä tekijä omassa toimintaympäristössään tai tekemällä muun merkittävän kehittämisteon.

Vuoden 2023 voittajan valitsi kirjailija, taideneuvoston puheenjohtaja Juha Itkonen. Itkonen perustelee valintaansa näin:

”Red Nose Company on erinomainen esimerkki näyttelijälähtöisestä, ennakkoluulottomasta kollektiivista, joka on omista lähtökohdistaan onnistunut löytämään yleisönsä ja rikastuttamaan toiminnallaan merkittävästi suomalaisen teatterin kenttää. Erityisesti viimeisen 10 vuoden aikana Red Nose Company on löytänyt oman toimintamallinsa, vakiinnuttanut asemansa ja saavuttanut sekä taiteellista että kaupallista menestystä. Teatterilla on oma erottuva konseptinsa ja vahva brändi.

Red Nose Companyn toiminnassa vahva ja itsenäinen taidevisio yhdistyy hienolla tavalla nöyrään ajatukseen erilaisten yleisöjen kohtaamisesta tavallisesta teatteriympäristöstä poikkeavissa tiloissa. Ilman omaa näyttämöä toimivan kiertueteatterin läpimurto on vaatinut tekijöiltä hurjaa sitoutumista, ajoittain yltiöpäistä rohkeutta ja ahkeraa kiertämistä. Samalla Red Nose Company on rikkonut muuria vapaan kentän toimijoiden ja VOS-teattereiden välillä ja aurannut tietä muillekin jatkuvasti epävarman rahoituksen turvin toimiville ryhmille. Vuoden 2022 alusta kolmivuotisen valtionosuuden piiriin hyväksytyllä teatterilla on myös innostavia ja vakuuttavia suunnitelmia toimintansa kehittämisestä – kuitenkin niin, että henki pysyy samana eikä omasta teatterikäsityksestä tingitä.”

Vuoden Teatteri 2023 -kilpailun muiksi finalisteiksi ylsivät Carl Knif Company ja Oulun teatteri.

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa vuodesta 1996. Vuodesta 2023 alkaen tunnustuspalkinto jaetaan joka toinen vuosi.

Suomen UNIMA
UNIMA Finland
UNIMA Finland

Vuoden 2022 nukketeatteriteko – Årets dockteaterbragd – Outstanding Contribution of the Year to Puppet Theatre

Palkinnon saaja:
Metropolitan Puppets ry
Helsinki ja koko pääkaupunkiseutu ovat pitkään kaivanneet omaa tilaa vapaan kentän nukketeatteritoiminnalle. Samaan aikaan tekijöiden määrä on kasvanut ja yleisöpohja vahvistunut. Nukketeatterin ammattilaisten verkosto Metropolitan Puppets ry käynnisti kesällä 2022 Nukketeatteritalon toiminnan vuokraamassaan Pakilan työväentalossa. Nukketeatteritalo-hanke on rohkea avaus, joka on vaatinut neuvottelutaitoja, talkootyötä, paljon uurastamista ja visiointia tulevasta. Nyt Pakilan Nukketeatteritalo mahdollistaa paljon sellaista, mistä aiemmin vain haaveiltiin: esityksiä, harjoittelumahdollisuuksia, työpajoja, kursseja, kohtaamisia yhdessä ja samassa paikassa. Talo tarjoaa paikan ammatikseen nukketeatteria tekeville ja se on mahdollisuus suuren yleisön löytää yhä helpommin nukketeatterin pariin.

Nukketeatteritalon perustaminen oli konkreettinen teko, joka edesauttoi nukketeatteritaidetta huimasti eteenpäin pääkaupunkiseudulla ja samalla koko valtakunnassa. Pakilan Nukketeatteritalon perustaminen oli iso ponnistus ja todellinen Exit-hanke koronan jälkeen!

Teatterialan Ammattilaiset TAM (kolme palkintoa)
Teaterbranschens Yrkesfolk TYF
Theatre Professionals´ Union Finland (TAM)

Yhteisvoima-palkinto – Samkraft-priset

Palkinnon saaja:
Teatteri Tuikkeen jäsenistö
Teatterialan Ammattilaiset TAM ry myöntää Yhteisvoima-palkinnon hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä toiminnallaan edistäville teatterialan ammattilaisille. Palkinnolla halutaan kiinnittää huomio työhyvinvointiin ja nostaa esiin tekijöitä, jotka rakentavat tasavertaista, motivoivaa sekä tervettä työilmapiiriä. Vuosittain jaettava rahapalkinto julkistettiin vuonna 2018.

Yhteisvoima jaetaan ryhmälle, osastolle tai työporukalle, joka rakentaa hyvää yhteistyötä, edistää tasavertaisuutta ja toimii terveellä sekä dynaamisella tavalla. Palkinnonsaaja on valittu jäsenten ehdotuksista.

Yhteisvoima-palkinnon 2023 sai Teatteri Tuikkeen jäsenistö. Joustavan yhteisöllisessä Teatteri Tuikkeessa vallitsee tasa-arvo, toimiva vuorovaikutus sekä tuen antamisen ja saamisen kulttuuri, jossa kaikilla on mukava olla ja rento ote tekemiseen. Jokainen otetaan tervetulleena ja arvostettuna jäsenenä mukaan työyhteisöön, joka on työskentelyilmapiiriltään avoin ja kannustava. Kaikki ovat aina samanarvoisia jokaisessa tuotannossa, ja suuri osa tärkeistä päätöksiä sekä linjauksista tehdään koko henkilöstön kanssa. Teatteri Tuike kehittää itseään mahdollisimman oikeudenmukaiseen, tasa-arvoiseen ja syrjimättömään suuntaan.

Voimavara-palkinto – Kraftkälla-priset

Palkinnon saaja:
Anssi Pennanen
Teatterialan Ammattilaiset TAM ry myöntää Voimavara-palkinnon työhyvinvointia ja yhteisöllisyyttä toiminnallaan edistävälle teatterialan ammattilaiselle. Palkinnolla halutaan kiinnittää huomio työhyvinvointiin ja nostaa esiin henkilö, jotka rakentaa tasavertaista, motivoivaa ja tervettä työilmapiiriä. Vuosittain jaettava rahapalkinto julkistettiin vuonna 2018.

Voimavara jaetaan aktiivisesti hyvinvointia rakentavalle henkilölle, joka auttaa ja kannustaa muita ja jonka teot ja käytös vahvistavat motivoivaa ja tervettä työilmapiiriä ollen esimerkkinä muille. Palkinnonsaaja on valittu jäsenten ehdotuksista.

Voimavara-palkinnon 2023 sai Joensuun kaupunginteatterin näyttämömestari Anssi Pennanen. Hänen kanssaan on innostavaa ja turvallista työskennellä. Hänen vaatimaton, rehellinen ja rauhallinen otteensa työn tekemiseen luo hyvää työilmapiiriä. Pennanen kantaa ihailtavasti vastuuta, puuttuu epäkohtiin rakentavasti, huolehtii muiden jaksamisesta ja on kiinnostunut ratkomaan ongelmia toimien työyhteisön parhaaksi.

Betoni-Voimavara-palkinto

Palkinnon saaja:
Marja-Leena Niittymäki
Teatterialan Ammattilaiset TAM ry myöntää vuonna 2023 ensimmäistä kertaa Betoni-Voimavara-palkinnon. Palkinnon saa henkilö, joka on toiminut teatterialan ammattikentän hyväksi. Palkinto on huomionosoitus merkittävästä yhteisten asioitten eteen tehdystä työstä.

Betoni-Voimavara-palkinnon 2023 sai Marja-Leena Niittymäki. Hengästyttävän pitkän teatteriuransa lisäksi Niittymäki on tehnyt pyyteetöntä työtä koko Suomen teatteriammattilaisten etujen ja työolojen hyväksi yli 50 vuoden ajan. Niittymäen toiminta teatterialan kehittämiseksi alkoi jo 1960-luvun lopulla, jolloin teatterialla ei vielä ollut ay-toimintaa. Hän oli mukana perustamassa kaikille teatterityötä tekeville avointa Suomen Teatteriteknistä liittoa aiemman Näyttämöteknisen yhdistyksen pohjalle ja 1970-luvun alussa neuvottelemassa teatterialalle ensimmäistä työehtosopimusta. Liiton puheenjohtajana hän toimi 1980- ja 90-luvuilla.

Niittymäki sitoutui luottamustoimiseen ay-työhön tauotta aina vuoteen 2021 asti. Hän piti vuosikymmenien ajan yllä keskusteluja yhteisistä asioista ja teki väsymätöntä työtä alan palkkauksen ja työehtojen kehittymisen eteen. Niittymäki tuntee teatterialan työehtojen kehityksen ja historian. Hän on aina avoin kertomaan ja jakamaan osaamistaan ja tietojaan nuoremmalle polvelle. Palkinto on kunnianosoitus Niittymäen merkittävästä elämäntyöstä, jolla hän on edistänyt tuhansien teatteriammattilaisten hyvinvointia.

 Teatterikeskus:
Teatercentrum
Theatre Centre

Vuoden teatteriteko – Årets teaterbragd – Significant Contribution to Theatre Making

Palkinnon saaja:
Isa Hukka ja rampa associations -työryhmä  – haavoittuvia havaitsemisia
Vuoden Teatteriteko 2023 -palkinnon saa taiteilija-fasilitoija Isa Hukka ja hänen koollekutsumansa työryhmä rampa associations teoskokonaisuudella haavoittuvia havaitsemisia.

Työryhmä luo kauniisti ja tinkimättömästi tilaa hoivalle, keskeneräisyydelle, tekijöiden moninaisuudelle sekä taiteen tekemisen ja kokemisen saavutettavuudelle.

rampa associations -työryhmään kuuluvat fasilitoija-taiteilija Isa Hukka ja taiteilijat Aku Meriläinen, Ar Utke Ács, Hang Linton, Laura Lulika, Sal Reis Trouxa, Sunna Maaret sekä tuottaja Nóri Varga Baltic Circleltä.

Tämän teatteriteon mahdollisti Baltic Circle -festivaalin monivuotinen Tulevan näyttämö -hanke, jonka rahoittaa Koneen Säätiö.

***

Teatterikeskus jakaa Thalia-juhlan yhteydessä Vuoden Teatteriteko -palkinnon, jonka tarkoitus on nostaa esiin merkittävä taiteellinen, taidepoliittinen tai uutta luova teko. Vuoden Teatteriteko -tunnustuksen voi saada suomalainen esittävän taiteen tekijä, tutkija, työryhmä, yksittäinen produktio ja sen jäsenet tai taidepoliittinen vaikuttaja. Se voidaan myöntää myös henkilölle tai instituutiolle, jonka toiminta on esittävän taiteen näkökulmasta merkittävää.

Teatterikeskuksen hallitus päättää vuosittain palkinnon saajasta tai nimeää erikseen henkilön päättämään palkittavan yksin. Vuonna 2023 palkittavan valitsi 2021 Vuoden Teatteriteko -palkittu The Punch Up! Resistance & Glitter -klubi. Vuoden Teatteriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 1977 lähtien.

Teatterin tiedotuskeskus TINFO (kaksi palkintoa)
Teaterinfo Finland TINFO
Theatre Info Finland TINFO

Vuoden esityksen Thalia-palkinto –  Thalia-priset för Årets föreställning – Thalia Prize for Performing Arts Production of the Year

Palkinnon saaja:
Viimeinen Atlantis – Lappeenrannan kaupunginteatteri
Vuoden esityksen Thalia-palkinto 2023 myönnetään teokselle Viimeinen Atlantis.

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä.

Esiraadin jäsen, toimittaja Petteri Värtö Etelä-Saimaasta kirjoitti:
Viimeinen Atlantis esittelee ihmisen ja maapallon välisen juoksukilpailun, jossa luonnonmullistukset, maanjäristykset, taudit ja tsunamit näyttävät ihmiselle tämän paikan.

Se kuvaa koskettavasti ihmisen itselleen tekemää vahinkoa, jossa hän liian myöhään hahmottaa tekojensa seuraukset, ilmaston lämpenemisen, jäteongelman ja luontokadon.

Näytelmä ei saarnaa, vaan näyttää ironisesti, lempeästi ja ymmärtäen, kuinka jokaisen yksilölliset (kulutus)päätökset vaivihkaa tuhoavat ihmisen oman elintilan maailmassa.”

Tuomo Rämön ohjaus Antti Hyyrysen musiikkiin sai 44 prosenttia annetuista äänistä, äänestys sai liikkeelle yhteensä 2188 teatterin ystävää 16.-26.2.2023. Satojen katsojilta saatujen perustelujen joukosta poimimme muutaman:

  • Viimeinen Atlantis vetoaa kaikkiin aisteihin ja koskettaa tunnetasolla. Herättää ajatuksia koko planeetan tulevaisuudesta - voiko enää enempää yhdeltä teatteriesitykseltä odottaa?
  • Ajankohtainen, vavisuttava esitys! Sai katsojan ajattelemaan "päällään eikä persiillään"!
  • On melkoinen saavutus, että suomalainen metallilevy on taittunut kirjan kautta näytelmäksi. Näytelmä oli tehty ajatuksella ja kunnianhimoisesti. Luonnonmullistukset oli saatu hienosti toteutettua pienellä näyttämöllä.
  • Näyttämö muuntuu maailmanlopun lämpöiseksi, samalla uhkaavaksi ja lohduttavaksi. Valosuunnittelun, äänisuunnittelun ja sykähdyttävän tekstin dramaturgiaksi. Väliajaton kokemus, johon katsoja jää leijailemaan pitkäksi aikaa kuin sähköiseen uneen.

Kantaesitys Lappeenrannan kaupunginteatterissa 26.11.2022. Tekijätiedot teatterin verkkosivuilta.

TINFO-palkinto – TINFO-priset – TINFO Prize

Palkinnon saaja:
Talo horjahti -työryhmä
TINFO-palkinto 2023 Talo horjahti -työryhmälle

TINFO-palkinto myönnetään Talo horjahti -tekstikokonaisuuden työryhmälle eli kirjailijoille, kuvittajille ja kääntäjille.

Alexandra, Anastasia, Andrij, Anna, Anni, Elli, Julija, Jura, Lena, Ludmila, Oksana, Oleg, Olja, Riku ja Terhikki, olette taiteen keinoin tehneet näkyväksi sodan takia ahdinkoon joutuneiden ukrainalaisten kohtaloita. Kirjoitukset ovat Ukrainasta keväältä 2022, ja ne on laadittu pommisuojissa tai kotona, kerrostalon notkahdellessa hyökkääjän tulittaessa kaupunkia.

Luomanne kirjoituskokoelman pohjalta on tehty lukuesityksiä ympäri Suomen teattereissa ja muissa tiloissa, kuten kirjastoissa. Te olette myötätuntoisella sinnikkyydellänne saaneet sen aikaan!

Talo horjahti -hankkeenne on osoittanut, kuinka teatteri voi tarttua päivänpolttaviin ja välitöntä toimintaa vaativiin aiheisiin ja vaikuttaa. Taiteilijat tekevät suurimman hädänkin keskellä horjumattomasti voitavansa eli jatkavat työtään.

Mikä TINFO-palkinto?

TINFO-palkinnolla palkitaan teatteritiedon tuottajia, tiedottajia, toimittajia, kriitikoita, alan tutkijoita tai uudenlaisia hankkeita ja nostaa esille parhaita käytäntöjä teatteria koskevassa viestinnässä. Palkintoehdokas voi olla yksityishenkilö, työryhmä, hanke, teatteri tai muu yhteisö, joka on toimitus-, tiedotus- tai tutkimustyöllään syventänyt teatteritaiteen tuntemusta.

TINFO-palkinto on tunnustuspalkinto. Sitä on jaettu vuodesta 2010 alkaen.

Onnea kaikille palkituille!

 

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.