Siirry sisältöön

Teatterinjohtajien avoin kirje pää- ja kulttuuriministerille: Sakset teattereissa kuuluvat puvustoon

Avoin kirje pää- ja kulttuuriministerille 29.11.2024

Taiteen ja kulttuurin osuus valtion menoista on n. 0.8 %, esittävän taiteen vain 0.2%. Tästä osuudesta raskaalle leikkaamiselle täytynee siis olla muut kuin taloudelliset motiivit.

Me olemme eläköityneitä entisiä eri suomalaisten teattereiden johtajia. Meillä on kokemusta siitä, miten saavutetaan suomalainen yleisö, miten sitä viihdytetään, nauratetaan, itketetään, miten sille tarjotaan teatterin taide-elämyksiä, miten suomalaiset rakastavat teattereitaan, miten teatterit rikastavat ja aktivoivat niitä ympäröivää yhteisöä, yrityselämää, kukkakauppoja, kampaajia, takseja, ravintoloita, hotelleja, paikallislehdistöä jne. Miten teatteria rakastetaan, tuetaan. Koko valtakunnassa.

Emme kadehdi nyt toimessa olevia kollegoitamme, heillä ovat edessä vaikeat ajat, joiden syynä on teidän hallituksenne tahto. Se haluaa ajaa alas suomalaisten suosituimman suomalaisen taidemuodon, teatterin. Ette te sitä ääneen sano, mutta me teatterilaiset osaamme lukea repliikkien välejä.

Hallitusohjelmassanne te sanotte: ”Taiteella ja kulttuurilla on itseisarvo.
Monipuolinen ja arvostettu taide- ja kulttuurielämä on sivistysvaltion tunnusmerkki. Kulttuurilla on suuri merkitys kansalaisten resilienssille ja kokonaisturvallisuuden tunteelle.
Kulttuurialan kasvu tukee koko yhteiskuntaa vahvistaen sen luovuutta ja kestävyyttä.”
”Luovilla aloilla sekä tapahtuma-alalla on merkittävä työllisyys- ja kasvupotentiaali.”

Sanotaan yhtä, tehdään toista – tragedioista niin tuttua meille!

Viime vuonna esittävän taiteen (teatteri, tanssi, sirkus, ooppera) esityksiin myytiin liki 3,5 miljoonaa lippua. Harrastajien esityksiin lisää. Suomen kansaa eniten yhdistävä tekijä on sen teatteri.

Nyt hallituksenne haluaa pienentää roimasti ja pitkällä tähtäimellä valtion avustuksia kulttuurille ja taiteelle. Teattereiden kuluista 80-90 prosenttia menee henkilöstöja kiinteistökuluihin. Kun vuokrista ei voi säästää, hallitus pakottaa toimillaan säästämään muualta, eli henkilökunnan palkoista. Palkkoja ei voi alentaa, siispä palkattuja täytyy vähentää. Hallituksenne tahtoo lisätä ”potentiaalin kasvualan” työttömyyttä.

Teattereiden henkilökunnista keskimäärin 10% on hallintoa (myynti, palkanlaskenta, talous, johto). Teknistä väkeä (näyttämöhenkilökunta, lavastamo, puvusto jne.) 34% ja taiteellista 48%. Tulevina vuosina tullaan näkemään muutosneuvottelujen aalto suomalaisissa teattereissa. Ensimmäisenä säästöt kohdistuvat freelancereihin eli vieraileviin taiteilijoihin. Ei keikkoja, vaan työttömyyttä.

Alalle valmistuvilla nuorilla tulee olemaan suuria vaikeuksia työllistyä ja se vaikuttaa Suomen taide-elämään vielä pitkään saksihallituksen jälkeenkin.

Onko tämä teidän maailmankatsomuksenne?

Ymmärrämme, että valtion pitää säästää. Olemme kuitenkin sen verran elämää ja teattereidenkin budjetteja kokeneita, että tiedämme oikeita säästöjä syntyvän helpoimmin suurimmista kulueristä. Pienimpien leikkaaminen on kuin parsinlanka- tai viikkorahoja vähentäisi. Ja kas kun kulttuurin on todettu tuovan kansalaisille hyvää!
Parantavan elämää, jatkavan ikää!

Taiteen ja kulttuurin osuus valtion menoista on n. 0.8 %, esittävän taiteen vain 0.2%. Tästä osuudesta raskaalle leikkaamiselle täytynee siis olla muut kuin taloudelliset motiivit.

Onko hallituksen pääministeri Petteri Orpon ja urheilullisen kulttuuriministeri Sari Multalan tahto ja päämäärä ajaa oikeasti alas maamme kulttuuriperintöä, sen historiaa jatkavaa ja uudistavaa nykykenttää? Onko tämä teidän
maailmankatsomuksenne?

Oma kieli ja kulttuuri loivat Suomen. Niillä on ollut sama tehtävä näihin päiviin asti ja on edelleen. Näillä luodaan Suomen vahvuuksia huomisiinkin. Toivomme päättäjiltä viisautta varjella maamme henkistä hyvinvointia ja tulevaisuutta.

Vuosien 1968-2024 aikavälillä teatterinjohtajana:

Aaltonen, Jukka ÅST Åbo
Ahlfors, Bengt Svenska Teatern
Ahonen, Ahti Rauma, Joensuu, Rovaniemi, Oulu
Anttonen, Helena Penni, Kajaani, Lappeenranta
Auvinen, Tommi Rauma, Kuopio
Bragge, Reino Joensuu, Pori, Jyväskylä, TT Tre
Drake, Patrik ÅST Åbo, Pori
Helminen, Jussi Oulu, TTT Tre, Espoo
Holmström, Dick ÅST Åbo
Isotalo, Liisa Teatteri Osiris, Joensuu, Kokkola
Jäntti, Laura Lillan
Korhola, Marja Raatikko
Kuusela, Marjo Raatikko, akateemikko
Laasonen, Ilkka Kajaani, Kotka, Lahti
Lavaste, Aila Kajaani, Jyväskylä
Lindeman, Lasse Lahti, Vaasa, Kuopio
Nevala, Maria-Liisa Kansallisteatteri.
Nuotio, KurtPori, J-kylä, Kuopio
Oittinen, Tytti Kemi, Rovaniemi, Espoo
Orsmaa, Taisto-Bertil Ryhmäteatteri (perustaja), Vaasa, Turku, TTT Tre
Packalén, Markus Vaasa, Oulu, Pori
Paukkunen, Kari Lappeenranta, Ryhmäteatteri, Kuopio
Pyökäri, Maarit Salo, Rauma, Oulu, Lahti, TTT Tre
Rantala, Raija-Sinikka Lahti, Lillan, HKT Helsinki
Rentola, Kari Lahti, HKT Helsinki, TEAK
Renvall, Yrjö-Juhani Oulu, Näty prof. Tre
Pennanen, Jotaarkka Jyväskylä, Lahti, HKT Helsinki
Rabinovitsch, Simeon Peukalopotti, Vaasa, Ahaa
Roine, Esko TT Tre, TTT, Tre
Saari, Anu Penni, Oulu, Saksassa 2
Seilo, Raija-Liisa Teatterikeskus, Teatterikesä, Turku, Teatterimuseo
Siikala, Ritva Ryhmis, Raivoisat ruusut, Kassandra
Simberg, Johan ÅST Åbo
Suhonen, Alpo Turku
Timonen, Henrik Kouvola
Tyhtilä, Hannu Kajaani
Vanne, Ilkka Kouvola
Väänänen, Kari Rovaniemi

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.