Teattereilla ja esittävän taiteen kentän ammattilaisorganisaatioilla on halua edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, mutta osaamisessa on vielä puutteita.
Esittävien taiteiden tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja häirinnän ennaltaehkäisykoulutuskokonaisuus saatiin marraskuun alussa päätökseen. Suomen Näyttelijäliitto, Suomen Teatterit, Teatterikeskus ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto järjestivät koulutuskokonaisuuden yhteistyössä OKM:n kanssa. Pääkouluttajana toimi OTT, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti Jaana Paanetoja, joka vuonna 2018 toteutti Opetus- ja kulttuuriministeriön tilauksesta selvityksen häirinnästä ja muusta epäasiallisesta kohtelusta elokuva- ja teatterialalla.
Koulutuskokonaisuuden tavoitteena oli varmistaa, että esittävän taiteen kentän ammattilaisorganisaatioilla on koulutuksen myötä selkeä käsitys työnantajavelvoitteistaan ja -vastuista liittyen työelämässä tapahtuvaan häirinnän ehkäisyyn ja tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden edistämiseen ja toteutumiseen.
”Koulutuskokonaisuus onnistui hyvin ja kävi ilmi, että esittävän taiteen ammattilaisorganisaatioilla on halua luoda lain mukainen toimintaympäristö, mutta osaamisessa on puutteita”, sanoo Temen toiminnanjohtaja Karola Baran. Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko on kuitenkin tyytyväinen siihen, että halua korjata työnantajaosaamista on. Se luo hyvän pohjan jatkolle.
Koulutus oli kaksiosainen, joista ensimmäinen osa järjestettiin viime toukokuussa ja toinen lokakuussa.
”Vaikka koulutuskokonaisuus oli laaja, se ei ratkaise kaikkia aiheeseen liittyviä haasteita alalla. Tämän vuoksi pitkäjänteisen ja aktiivisen työn tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi täytyy lähivuosina jatkua”, summaa Suomen Teattereiden toiminnanjohtaja Tommi Saarikivi. Teatterikeskuksen vt. toiminnanjohtaja Kaisa Paavolaisen mukaan yhteisiä koulutuksia kannattaa järjestää jatkossakin. ”Tarvitsemme lisää koulutusta erityisesti vapaan kentän organisaatioiden työnantajaosaamisen vahvistamiseksi, mutta vapaan kentän toimintaolosuhteet ja resurssit huomioiden.”
Monissa teattereissa on koulutuksen myötä lähdetty tekemään yhteistoiminnassa tasa-arvolain mukaisia edistämistoimia kuten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia.
Koulutuksiin osallistui yhteensä 312 henkilöä 89 eri esittävän taiteen organisaatiosta. Suomen Teatterit ry:n ja Teatterikeskus ry:n jäseniin kuuluu yhteensä yli 90 teatterin ja esittävän taiteen ammattilaisorganisaatiota.