Lepoajoista on tärkeä pitää huolta, sillä ne auttavat turvallisempaan ja terveellisempään (työ)elämään. Työpäivän aikainen lepoaika on vähintään puolen tunnin mittainen ruokatauko; vuorokautisen levon tulisi olla ainakin 11 tuntia; viikkolevon tulisi olla vähintään 35 tuntia; vuosiloma takaa pidemmän palautumisen.
Työaikalaissa sekä työehtosopimuksissa on monia työaikamalleja. Varmista sopimusta tehdessäsi, että ymmärrät mitä työaikamallia tarkoitetaan. On levon ja ansainnan kannalta eri asia, teetkö jaksotyötä, vuorotyötä vai yleistyöaikaa. Työaikalain mukainen yleistyöaika on 8 tuntia/päivä sekä 40 tuntia/viikko. Nämä työaikarajat ylittävä työaika on ylityötä, josta on sovittaan erikseen ja maksetaan ylityökorvaus.
Työaikalaki korostaa työajan enimmäismäärää. Enimmäismäärä on 2300 tuntia vuodessa. Tämä freelancerienkin tulee huomioida omassa työaikakirjanpidossaan. Lisäksi työntekijän työaika (sis. säännöllisen työn, lisätyön ja ylityön) ei saa ylittää keskimäärin 48 tuntia viikossa neljän kuukauden ajanjaksolla.
Lepoajan tulisi olla vähintään 11 tuntia vuorokaudessa ja tämän lisäksi viikkolevon vähintään 35 tuntia.
Työn ja levon määrä on keskeinen osa työturvallisuutta ja työhyvinvointia. Väsymys on vaarallinen työkaveri, joka heikentää työn laatua. Siksi työhyvinvointi on myös taiteellinen asia.
Laissa ei ole määritelty maksimityöpäivän pituutta, mutta AVIn työsuojeluviranomaiset ovat vahvistaneet säännöllistä työaikaa koskien edellämainitut lepoajat (11 t/vrk & 35 t/vko) myös luoville aloille ja taiteelliseen työhön.
Uusi työturvallisuusopas
Työnantajalla on työntekijään nähden työnjohtovalta ja siksi myös korostettu vastuu huolehtia työntekijän turvallisuudesta ja terveydestä työssä.
Lue työturvallisuuslain soveltamisesta Työterveyslaitoksen uudesta oppaasta…
Oikeus lepoon myös vuositasolla
Työturvallisuuskeskus (TTK) määrittelee työaikaan liittyvät keskeiset käsitteet ja selventää työaikalain periaatteet. Lue lisää TÄÄLTÄ TTK:n sivustolta…
Raskaan ajoneuvon kuljettajien esim. elokuvatuotannoissa tulee huomioida työ- ja lepoajat. He eivät voi tehdä 13 tuntista työpäivää tuotannossa ja hypätä sen jälkeen rekan rattiin. Lisätietoja täältä…
Lain mukaan työntekijälle kertyy palkallista vuosilomaa 2 tai 2,5 arkipäivää kultakin työssäolokuukaudelta.
Jos vuosilomaa ei lyhyehkön määräaikaisen työsuhteen aikana ehdi pitää, maksetaan prosentuaalinen lomakorvaus (väh. 9%). Työehtosopimuksissa on monia prosenttilukuja: teatteritaiteilijoilla 12,5% ja elokuva-alalla 13,5%.
Pidä huoli, että saat joko palkallisen vuosiloman tai lomakorvauksen. Molempia et saa.
Lomaraha on eri asia kuin em. lomakorvaus. Lomarahasta määrätään työehtosopimuksessa. Laissa lomarahasta ei ole kirjausta.