Huhtikuun 2018 pääkirjoitus, Anne Saveljeff
Luin vanhoja Meteli-lehtiä ja eMetelin juttuja. Tulin iloiseksi ja ylpeäksi lehdestämme. Se on tyylikäs ja sisältö painavaa asiaa sellaisista työelämän ja taiteen kysymyksistä, joista ei muualla paljon kirjoiteta. Ainakaan niin fiksusti kuin Metelissä.
Välillä on katsottava taaksepäin, jotta voi taas mennä eteenpäin. Pitää pysähtyä, katsoa peiliin, tarkistaa toiminnan mielekkyyttä. ”Meillä on aina tehty näin” -ajattelu on tympeä työkaveri.
Hassulta tuntui Meteleitä lukiessa se, miten samat teemat toistuvat eri vuosikymmeninä. Tänään murehditaan täsmälleen samoja asioita kuin 30-40 vuotta sitten, esim. freelancerien toimeentuloa ja työllisyyttä sekä kulttuurin ja taiteen rahoitusta. eMetelissä on kirjoitussarja Työelämän haasteet 40 vuotta sitten. Lue ja hämmästy asioiden ja teemojen toistumista hermeneuttisena kehänä.
Tulevaisuustutkija Mirja Hämäläinen kirjoitti Meteliin jutun otsikolla Sinä et ole työsi. Otsikko kolahti ja pani kysymään kuka minä olen. Työorientoituneena ihmisenä ajattelin vuosia olevani yhtä kuin työni.
”Teknologia mullistaa kaikkein perinteisimpiä ammatteja, meitä kaikkia ja yhteiskunnan rakenteita”, sanoo Hämäläinen. Hänen mukaansa matalan koulutuksen työpaikat tulevat katoamaan, joten lääkäri on turvallisempi ammatti kuin roskakuski. Tutkinnosta se ei ole kiinni. Tutkinto ei Hämäläisen mukaan takaa työtä, vaan opiskelu ja mukautuminen sekä motivaatio em. asioihin. Hämäläisen mukaan ihmiset joutuvat tulevaisuudessa kouluttautumaan useita kertoja ja tästä seuraa, että työ on oppimista. ”Sen hyväksyminen voi olla iloinen prosessi tai sitten piinallinen, riippuen sekä itsestä että ympäröivistä olosuhteista”, sanoo Hämäläinen.
Teknologian murroksesta on puhuttu koko 2000-luku. Digitalisaation piti muuttaa kaikki hetkessä. Muutos on vääjäämätön ja aina läsnä, mutta se on hitaampi kuin annetaan ymmärtää ja välillä se ottaa takapakkia. Se johtuu meistä ihmisistä. Me ihmiset toteutamme muutokset, ne eivät tapahdu itsestään.
#metoo muutti meitä enemmän kuin mikään muu yksittäinen tasa-arvokampanja sitten naisten äänioikeuden. Minulle #metoo on ennen kaikkea ihmisoikeus- ja työhyvinvointiasia. Eläköön #metoo!
Ensi viikolla saadaan lisää hyviä uutisia, kunhan Thalia-juhla on pidetty. Ala ja kollegat palkitsevat näyttämötaiteen parhaimmistoa, joita myös haastatellaan tämän vuoden eMetelissä.
Vilpitön kiitos kaikille Metelin tekijöille. Kaikille, jotka ovat ideoineet ja kirjoittaneet lehteemme juttuja. Erityiskiitos Metelin toimitusneuvostolle ja graafikko Jani Pulkalle, jota ilman lehti ei olisi niin laadukas ja visuaalinen.