Siirry sisältöön
Konserttisalin valomainokset hehkuvat.
Pariisin myyttisen Olympia-konserttisalin ovet pysyvät toistaiseksi kiinni. Peruutetut konsertit koitetaan järjestää vuoden päästä. Kuva: Photothéque de Paris

Virpi Latva : Toipuuko Ranskan kulttuurielämä koskaan koronaviruksesta?

Toimittaja Virpi Latva kertoo Pariisista, että Ranskan valtio on luvannnut esittävälle taiteelle 22 miljoonan euron tukipaketin. Myös yritystukia on luvassa kulttuurialan toimijoille. Asiantuntijoiden mukaan summa on koronaepidemian aiheuttamiin tappioihin nähden riittämätön.

Ranskassa kysytään parhaillaan, aiheuttaako koronavirus kuolonuhrien lisäksi vielä elävän taiteen instituutioiden hekatombin. Täyteen myytyjen esitysten peruuttaminen uhkaa kulttuurialan ammattilaisten tulevaisuutta.

Vaikka teatterit pitävät katsojien mielenkiintoa yllä esittämällä somen kautta peruutettuja kappaleitaan, kassavirta on täysin tyrehtynyt. Kun tuhannen katsojan esitykset kiellettiin koronaviruksen vuoksi maaliskuun ensimmäisellä viikolla, Pariisin suuret konserttisalit sekä Bastillen ja Garnierin oopperat peruuttivat pitkin hampain täyteen myydyt esityksensä. Joissakin teattereissa esitykset koitetettiin silti taata käyttämällä nokkeluutta. Sisään päästettiin vain 999 katsojaa tai lippunsa lunastaneet jaettiin kahtia ja heille järjestettiin kaksi esitystä.

Tätä lystiä ei kestänyt kauaa. Covid-19 tapausten lisääntyessä kielto koski parin päivänpäästä jo ylii 500 katsojan esityksiä, eikä kulunut kuin viikko ennen kuin Ranskaan julistettiin ulkonaliikkumiskielto. Tällä hetkellä sukulaiskokoontumiset ja jopa hautajaiset on kielletty. Pariisin tyhjillä kaduilla liikkuu vain ambulansseja ja poliisiautoja sekä satunnaisia asukkaita, jotka saavat käydä lupalapun kanssa ruokakaupassa ja apteekissa.

Täysi katastrofi

Pariisilainen promoottori Dominique Revert ei tällä hetkellä osaa sanoa, kaataako pandemia hänen Alias Production -yhtiönsä :

-Yrityksemme elää lipputuloista. Meidän kaltaisellemme viidentoista työntekijän firmalle tämä on täysi katastrofi. Ensin oli terrori-iskut, sitten keltaliivit ja nyt koronavirus. Tästä viimeisestä iskusta emme enää selviä, ellei valtio tule apuun, Dominique Revert huokaa. Hän korostaa kuitenkin, että työntekijöiden ja yleisön terveys menee tällaisissa tilanteissa ilman muuta bisneksen edelle.

Toistaiseksi niin konsertit kuin sirkus-, tanssi- ja teatteriesitykset on pyritty siirtämään muutaman kuukauden, joskus jopa vuoden päähän peruutetusta päivämäärästä. Spektaakkelin järjestät tekevät siis kaikkensa, jotta esitys voitaisiin toteuttaa joskus tulevaisuudessa, eikä täyteen myytyjen salien lipputuloja tarvitsisi palauttaa asiakkaille. Myös Dominique Revert on neuvotellut pääasiassa amerikkalaisten artistien kanssa keikkojen siirtämisestä noin vuoden päähän.

-Ongelmallisinta tilanteessa on se, ettei kukaan pysty ennustamaan taudin etenemisaikataulua. Silloin kun uhka hälvenee ja teatterit ja konserttisalit alkaavat availla taas oviaan, kulttuuritarjonta pitää potkaista käyntiin tyhjästä, Dominique Revert sanoo.

Ihmiset jonottavat pääsylippuja kadulla.
60 miljoonaa koteihinsa eristyksiin pakotettua ranskalaista haaveilee hetkestä, jolloin normaali elämä ja kulttuuritarjonta pyörähtää taas käyntiin. Kuva: Photothéque de Paris

Työttömyyskorvaus uhattuna

Myös Ranskan elokuvatuotanto on toistaiseksi katkolla, samoin sirkus- ja tanssikoulut. Lisäksi elävän taiteen ammattilaisia kouluttavat oppilaitokset ovat muiden opinahjojen tapaan suljettuna ainakin kesäkuun alkuun asti. Tämä vaikeuttaa pääsykokeiden järjestämistä uusille opiskelijoille ja siirtää valmistumassa olevien pääsyä työelämään.

Pitkittyessään tautitilanne saattaa pahimmoillaan pudottaa kymmeniä tuhansia kulttuurialan ammattilaisia työttömyyskorvauksen ulkopuolelle. Päivärahan ehtona on 507 vuosittaista työtuntia , joiden saaminen kasaan saattaa olla vaikeaa, jos teatterit ja konserttisalit pysyvät suljettuina vielä pitkään. Ranskassa on noin 250 000 kulttuurialan ammattilaista. Hallitus on luvannut taloudellista apua, mutta toistaiseksi mitään konkreettista ei ole näköpiirissä.

Ranskan valtio apuun 22 miljoonalla

Ranskan valtio tulee esittävän taiteen apuun 22 miljoonan euron tukipaketilla. Kulttuurialan asiantuntijoiden mukaan summa on koronaepidemian aiheuttamiin tappioihin nähden riittämätön.

Kulttuuriministeri Franck Riester ilmoitti vastikään tukipaketista, josta 10 miljoonaa on budjetoitu musiikkielämälle, viisi miljoonaa kirjan kustantamoille, toiset viisi teattereille ja loput kaksi miljoonaa kuva- ja veistotaiteelle.  Ministerin mukaan koko Ranskan kulttuurielämän kohtalon hetket ovat nyt käsillä. Hän lupaa myös muita tukitoimia kuten yritystukia kulttuurialan toimijoille.

Konserttien ja festivaalien järjestäjien sekä musiikin tuottajien ammattiliitto Profedim:n pääsihteeri Aurélie Foucher pitää tukipakettia riittämättömänä. Hänen arvionsa mukaan yksin musiikkielämän tappioista kertyy jo 250 miljoonaan euroa.

Esittävän taiteen ammattilaiset odottavat nyt henkeään pidättäen, peruuntuvatko myös kesän kulttuuritapahtumat koronaepidemian vuoksi. Hallituksen päätöksen mukaan esityksille ja tapahtumille jo maksettuja tukia ei karhuta takaisin järjestäjiltä, vaikka esitykset peruuntuisivat.

Katukahvilan pöydillä on kahvikuppeja ja pullanpaloja, joita varpunen syö.

Virpi Latva

Kirjoittaja on Pariisissa asuva vapaa toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.