Syyskausi 2022 on alkanut vauhdikkaasti: Teme on aloittanut toimintansa uuden toiminnanjohtajan luotsaamana ja rekrytoi palvelukseensa juristin. Myös lakiuudistuksiin on jo otettu kantaa temeläisestä näkökulmasta.
Syksy on alkanut muutosten merkeissä Temen toimistossa. Uusi toiminnanjohtaja Karoliina Huovila ottaa vauhdilla tehtäväänsä sekä taide- ja kulttuurikenttää haltuun. Uuden juristin rekrytointi on parhaillaan menossa, sillä syksyn mittaan Teme vahvistaa jäsenneuvontaa ja edunvalvontaa palkkaamalla kokoaikaisen työmarkkinajuristin.
Juristimme Ilona Vartiainen siirtyy kokopäiväiseen työsuhteeseen Muusikkojen liittoon. Hän toimi Muusikkojen liiton ja Temen yhteisenä tekijänoikeuksiin syvällisesti perehtyneenä juristina noin puolentoista vuoden ajan. Kiitokset Ilonalle hyvästä työtoveruudesta ja panoksesta temeläisten hyväksi ja onnea jatkoon!
Viime syksynä ja keväänä Teme jakoi apurahoina Kopioston tilittämistä verkkotallennuskorvauksista yhteensä 30 000 euroa. Lokakuussa avataan jälleen uusi apurahahaku ja siitä ilmoitetaan jäsenistölle Temeläisessä ja Temen sivustoilla.
Temen hankkeet etenevät
Temen Freet2030-hanke on saanut rahoitusta tammikuun loppuun. Tällä hetkellä hankkeen tekninen kumppani luo digitaalista alustaa Freeneuvolalle. Toiveissa on saada Freeneuvolalle jatkuva rahoitus, jotta se saataisiin freelancereiden käyttöön ja kiinteäksi osaksi heidän palveluitaan. Projektipäällikkö Anna Anttila luotsaa hanketta.
Kuntoutussäätiön vetämä Työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kehittäminen VOS-teattereissa –hanke jatkuu edelleen. Hankkeen kehittämistyöhön on valittu neljä ensimmäistä hankkeeseen ilmoittautunutta eli Helsingin kaupunginteatteri, Hämeenlinnan kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri sekä Kouvolan teatteri.
– Vuoden lopussa keräämme parhaat käytännöt, joita voitaisiin käyttää muissakin teattereissa, Kuntoutussäätiön tutkija Jouni Puumalainen sanoo.
Elokuva- ja TV-alan tulevaisuushankkeessa muun muassa pyritään parantamaan alan tilastointia. Hanke on yhteishanke työnantajajärjestö Paltan ja Suomen Journalistiliiton kanssa. Totuudenmukainen tilastointi on tärkeää Elokuva- ja TV-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen työehtosopimuksen yleissitovuuden kannalta. Teatterialan tiedotuskeskus TINFO kokoaa ihailtavan tarkasti teatterialan tilastoja. Toivomuksena on, että av-alaa tilastoitaisiin yhtä hyvin.
Hallitusohjelmatavoitteina myös kulttuuripoliittisia tavoitteita
Eduskuntavaalit pidetään 2.4.2023. Teme julkistaa syksyllä omat hallitusohjelmatavoitteensa. Moni taide- ja kulttuurialan järjestö jakaa Temen kanssa samat tavoitteet, joten saamme vaatimustemme taakse joukkovoimaa. Yhtensä tärkeimmistä tavoitteista on yhden prosentin osuus valtion tulo- ja menoarvion loppusummasta taide- ja kulttuurialan momentille.
Myös freelancereiden asemaan vaaditaan kohennusta, työttömyysturvaan parannusta sekä vastavalmistuneille taiteilijoille tukea työllistymiseen. Lisäksi lasten ja nuorten oikeus osallistua esittävään taiteeseen kouluissa on turvattava. Teme myös vaatii perustettavaksi Taiteen Allianssia parantamaan freelancetaiteilijoiden asemaa. Temen hallitusohjelmatavoitteita tarkennetaan parhaillaan ja julkaistaan myöhemmin.
Euroistaminen ja yrittäjäeläkevakuutus puhuttavat
Teme on lausunut muun muassa työssäoloehdon euroistamisesta. Periaatteessa työssäoloehdon perustuminen tuloihin eikä työaikaan on Temen mielestä hyvä asia. Jos uudistus heikentää pienituloisten työntekijöiden työttömyysturvaa, silloin ollaan hakoteillä.
Yrittäjien eläkevakuutus eli YEL-vakuutuksen uudistus on herättänyt jäsenistössä huolta. Temen kanta on, että uudistuksen tulee parantaa itsensä työllistäjien parempaan eläke- ja sosiaaliturvaan. Nykyisenä ongelmana on alivakuuttaminen.
– On tärkeää, että silpputyötä tekeviä taide- ja kulttuurialan ammattilaisia kuullaan lain valmisteluvaiheessa, jotta uudistus aidosti parantaisi heidän olojaan, ja tulojen epäsäännöllisyys otetaan huomioon työtuloa vahvistettaessa, Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila toteaa.