Vuosi 2021 on jäänyt Temen hallituksen varapuheenjohtajien Essi Santalan (SVÄV) ja Antti Niemisen (STST) mieleen aikana, jolloin sammutettiin tulipaloja mm. puheenjohtajan eroamisen sekä koronarajoitusten takia.
Puheenjohtajan erottua Temen hallitus pyysi, että Santala ja Nieminen ottaisivat vetovastuun sen sijaan, että liitto lähtisi etsimään nopeasti uutta puheenjohtajaa. Hallituksen puheenjohtaja ja Temen toiminnanjohtaja ovat työpari, jotka valmistelevat käsiteltävät asiat hallitukselle. Toiminnanjohtajana toimii Karola Baran.
– Emme olisi keväällä luottamustehtävään ryhtyessämme uskoneet joutuvamme puheenjohtajan saappaisiin, varapuheenjohtajat sanovat.
”Yhteistyö on palkitsevaa”
Santala ja Nieminen toteavat, että jaettu puheenjohtajuus on mennyt hyvässä yhteistyössä: yhtäältä symbioosissa ja toisaalta toisiaan sparraten. Heidän mielestään yhteistyö on palkitsevaa.
– Pyrimme puhumaan jollakin tasolla samalla äänellä. Jos olemme jostakin asiasta eri mieltä, myös sen uskaltaa sanoa, Nieminen kertoo.
He kokevat pääasialliseksi tehtäväkseen kuunnella hallituksen jäseniä, koota mielipiteet ja muodostaa niistä yhteinen näkemys, jonka takana koko hallitus voi seistä.
– Täytyy osata kuunnella ja olla diplomaattinen, Santala sanoo.
Temen hallitus koostuu ammattitaitoisista luottamushenkilöistä, jotka edustavat seitsemän jäsenjärjestön erilaisia ammatteja. Siksi hallitus on myös moniääninen. Varapuheenjohtajien mukaan hallituksen toiminta on kuitenkin jatkunut sujuvasti ja hyvässä hengessä. Uusi puheenjohtaja valitaan tulevan kevään liittokokouksessa. Puheenjohtajaehdokkaita etsitään ja heidän odotetaan ilmoittautuvan hallitukselle.
Alan merkitystä vahvistettava
Korona on pitänyt ja pitää edelleen kulttuurialaa varpaillaan.
– Pandemia teki kulttuurialan arvostuksen puutteen näkyväksi. Suurelle osalle työntekijöistä on tullut yllätyksenä, että me olemme päätöksentekijöiden mielestä niin vähäpätöisiä, että meidän työpaikkamme joutaa suljettavaksi ensimmäiseksi. Eri alojen kohtelu ei ole aina ollut linjassa terveysturvallisuuden kanssa. Tulonmenetysten korvaaminen freelancereille on vaikuttanut aivan ylitsepääsemättömältä, Nieminen sanoo.
Hän näkee, että Temen edustamia luovia aloja ja niiden ammattilaisia pitäisi tehdä näkyviksi aikaisempaa ponnekkaammin. Suomen hallituksella ja kulttuuriministerillä olisi Niemisen mukaan nyt tuhannen taalan paikka tehdä elvyttävää kulttuuripolitiikkaa helppojen irtopisteiden sijaan.
– Haluaisin edistää myös tapahtumateollisuuden työntekijöiden asemaa. Pandemia osoitti, miten haavoittuvassa asemassa hekin ovat. Tässä olisi Temellä työsarkaa, Santala ehdottaa.
Lisäksi hän toivoo, että freelancereiden työmarkkina-asemaa voitaisiin selkeyttää. Siihen etsii vastausta myös Temen käynnissä oleva Freet2030-hanke. Hankkeen tulokset valmistuvat vuoden loppuun mennessä.
Uutta kautta kohti
Keväällä Temen hallitus jatkaa toimintastrategian kehittämistä. Taide- ja kulttuuriala muuttuu jatkuvasti. Strategia pyrkii vastaamaan kysymykseen, mikä on ammattiliiton rooli muuttuvassa työelämässä ja minkälainen Teme on 10 vuoden kuluttua. Santala uskoo, että ammattiliitto tuo tulevaisuudessa yhä enemmän saman alan kollegoita yhteen. Tästä esimerkkinä on ammattialojen oma kiltatoiminta.
– Olen toiminut vuoden 2020 alusta freelancerina. Toivon, että liitto voisi tulevaisuudessa olla mukana luomassa freelancereiden yhteisöllisyyttä ja kollegiaalisuutta. Liittojen nähdään usein toimivan vain pysyvässä työsuhteessa työskentelevien hyväksi, Santala sanoo.
– Työehtosopimusneuvottelut ovat ammattiliiton toimintaa jatkossakin. Se hyödyttää paitsi työntekijöitä myös työnantajia, Nieminen summaa.
Kuka hän on?
Nimi: Essi Santala
Ikä: 36
Kotipaikka: Turku
Koulutus: Lavasterakennusartesaani, valoilmaisumedianomi, teatteritaiteen maisteri
Ammatti: Valosuunnittelija, kouluttaja
Jäsenliitto: Suomen valo- ja äänisuunnittelijoiden liitto SVÄV
Luottamustehtävät: Temen hallituksen varapuheenjohtaja, SVÄVin hallituksen jäsen, Metelin toimitusneuvoston jäsen, Protuleiriaktiivi
Mitä haluat edistää Temessä? – Haluan edistää freelancereiden työelämää, työhyvinvointia ja kollegiaalisuutta ja tapahtuma-alan järjestäytymistä.
Mikä ammatissasi on parasta? – Katsojien vilpitön hämmästys ja ilo sekä löytöjen tekeminen yhteistyössä muun työryhmän kanssa ilman että kukaan osaa sanoa kenen yhden henkilön alkuperäinen idea jokin oli.
Missä olet 10 vuoden päästä? – Toivottavasti puutalomme olohuoneen remontti on valmis ja yläkerrassakaan ei enää ole muuttolaatikoita. Korona on ohi 10 vuoden päästä ja ala on tullut sen avulla vahvemmaksi eikä nuupahtanut. Teme toimii aktiivisesti jäsentensä yhdistäjänä ja minä saan olla mukana mielenkiintoisissa tapaamisissa tekemässä yhteisiä löytöjä.
Kuka hän on?
Nimi: Antti Nieminen
Ikä: 42
Kotipaikka: Helsinki
Koulutus: Tanssitaiteen kandidaatti
Ammatti: Tanssija-näyttelijä
Jäsenliitto: Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST
Luottamustehtävät: Temen hallituksen varapuheenjohtaja sekä muutama muu hallitusjäsenyys
Mitä haluat edistää Temessä? – Vaikka freelancerius ei useinkaan ole vain taiteilijan oma valinta, voi se myös antaa tiettyä vapautta työn tekemiseen. Pandemia-aika on kuitenkin tuonut aivan eri mittaluokassa näkyväksi eri työsuhteiden eriarvoisuuden. Tässä on siis paljon tehtävää.
Mikä ammatissasi on parasta? – Työkaverit. Aivan ehdottomasti työkaverit.
Missä olet 10 vuoden päästä? – Viimeisen kahden vuoden aikana olen tullut aika varovaiseksi tulevaisuuden ennustamisen suhteen. Tavoitteita matkalla sinne voisi olla vaikka parempi isä ja puoliso, näkemyksellisempi taiteilija ja jos luottamustoimia on, niin uutteruutta niihin toimiin.