Siirry sisältöön
Pöydällä on pino kirjoja.
Sivistys on arvo, ei väline, toteaa Temen talouspäällikkö Sanna Wälläri ja toivoo kirjoja artikkelin kuvaksi. Kuvaaja McCutcheon, Unsplash.

Teme kehittää jäsenneuvontaansa mm. yritysverotukseen liittyen

Temen jäsenistö työskentelee hyvin vaihtelevilla tavoilla ja tarvitsee laaja-alaista jäsenneuvontaa. Jäsenet ovat pyytäneet verotukseen, laskuttamiseen ja yrittäjyyteen liittyen neuvontaa. Näissä asioissa jäseniä alkaa neuvoa helmikuusta alkaen Temen talouspäällikkö Sanna Wälläri.

Yrittäjämäisesti toimivien määrä on lisääntynyt ja heille pitää tarjota palveluita ja apua, toteaa Sanna Wälläri.

Sanna Wälläri on työskennellyt taloushallinnon parissa Temessä (vuosina 2013-2016) ja Muusikkojen liiton aikanaan omistamassa Taiteilijoiden Tili- ja Lakiasiaintoimistossa (vuosina 2011-2013). Muutaman vuoden hän työskenteli kansainvälisen taloushallinnon tehtävissä, kunnes palasi Temen ja Muusikkojen liiton talouspäälliköksi marraskuussa 2019. Nyt hän työskentelee puolet työajastaan Temessä ja puolet Muusikkojen liitossa. Temessä työhön kuuluvat Temen ja jäsenjärjestöjen talousasiat. Sanna tekee budjetit yhdessä hallitusten kanssa, hoitaa kirjanpidon, palkkojen ja laskujen maksamiset sekä tilinpäätökset.

Sanna Wälläri on talouspainotteisesta urastaan huolimatta koulutukseltaan humanisti.

– Valmistuin vuonna 2004 filosofian maisteriksi pääaineenani Slaavilaiset kielet ja kulttuurit.  Vuonna 2005 valmistuin laskentamerkonomiksi tarkoituksenani hankkia vakaampia sivutuloja ja aloinkin pian tehdä sivutoimisena kirjanpitotyötä tilitoimistolle. Vuonna 2011 päädyin sattumuksien kautta Muusikkojen liiton omistamaan Tatiin hoitamaan talousasioita. Sen jälkeen olenkin keskittynyt pääosin taloushallinnon tehtäviin ja myös jatkanut niiden opiskelua töiden ohella. Työurani on ollut täysin erilainen, kuin nuorena ajattelin tai suunnittelin, Sanna kertoo hymyillen.

Temen jäsenet (5209 hlöä) työskentelevät vaihtelevin tavoin: enemmistö on palkansaajia kokoaikaisissa pitkissä sekä lyhyissä työsuhteissa. Itsensätyöllistäviä yrittäjiä on Temessä kaikkiaan 102 henkilöä, ilman yritystä laskuttavia on kasvava joukko. Osa temeläisistä saa rojalteja sekä työskentelee ajoittain apurahalla. Sama henkilö voi lyhyenkin ajan sisällä työskennellä monella edellämainitulla tavalla ja saada lisäksi työkorvauksia. Kaikki tämä vaatii laajaa ymmärrystä lainsäädännöstä, verotuksesta, verovähennyksistä, budjetoinnista, laskuttamisesta jne. Lisäksi on tärkeää ymmärtää näiden työskentelytapojen vaikutukset omaan sosiaaliturvaansa.

Jäsenten pyynnöstä Sanna Wälläri alkaa helmikuussa 2021 antaa jäsenneuvontaa seuraavissa asioissa kaikille Temen jäsenille:

  • Yritysverotus (ei verosuunnittelua)
  • Arvonlisäverotus
  • Laskutukseen liittyvät asiat
  • Perusneuvontaa työnantajuudessa ja työnantajan vastuissa, kuten lakisääteinen vakuuttaminen – mutta ei työsuhderiidoissa.

– Yritysverotuksen osalta neuvon perusasioissa. Teme on kuitenkin ammattiliitto, joten jäsenneuvontaa annetaan tästä näkökulmasta. Emme neuvo verosuunnittelussa. Kaverin puolesta ei kannata myöskään kilauttaa, vaan pelkästään oman yrityksen asioissa, Sanna nauraa.

– Moni asia lähtee liikkeelle sopimuksen teosta; sopimus vaikuttaa usein esimerkiksi siihen, onko tulon saaja yritys vai yksityishenkilö, ja minkä lain mukaan verotus näin ollen suoritetaan. Näitä asioita voi olla vaikea hahmottaa sopimusta solmiessaan. Sopimusta tehtäessä ei usein ymmärretä, että myös yksityishenkilön kohdalla arvonlisäverotus saattaa tulla ajankohtaiseksi, mikäli vuoden mittaan työkorvauksina saadut summat ylittävät alv-rajan, joka on vuoden 2021 alusta 15 000 euroa, Sanna tarkentaa.

Sanna Wälläriltä voi kysyä neuvoa yritystä perustettaessa esimerkiksi yritysmuodon valinnassa; se vaikuttaa erittäin paljon yrityksen tulevaisuuteen. Wälläri kannustaa satsaamaan ammattitaitoiseen kirjanpitäjään ja kysymään jatkossa häneltä käytännön asioita esimerkiksi tulojen veronalaisuudesta ja vähennyskelpoisuudesta.

– Työantajia neuvon perusasioissa, kuten vakuuttamisessa ja muissa velvoitteissa talouteen liittyen. Pidän tärkeänä, että asiat tulee hoidettua oikein, sillä se on myös työntekijän etu. Työsuhdekiistoissa en anna neuvontaa, Sanna korostaa.

– Laskutukseen liittyvää neuvontaa annan kaikille jäsenillemme. Voin kertoa esimerkiksi laskutukseen liittyvistä lakisääteisistä laskumerkinnöistä, mutta en voi sanoa, mikä on sopivan suuruinen summa laskussa, Sanna naurahtaa.

Taloudenhoidossa yksistään palkkahallinto on laaja kokonaisuus, jota säätelevät monet eri lait. Palkkahallintoon vaikuttaa suuresti esimerkiksi työajanseuranta, joka on keskeinen työnantajan velvollisuus.

– Ei riitä, että maksaa palkan tilille. On myös hoidettava palkanlisät, ylityökorvaukset, lakisääteiset vakuutukset, tilitettävä verot ja hoidettava tiedot tulorekisteriin. Tilittämään ei pääse, jos lakisääteisiä vakuutuksia ei ole hoidettu, Sanna toteaa.

Palkkahallinto ja verojen tilittäminen voi olla vaikeaa esimerkiksi vasta-alkavalle teatteriryhmälle. Jäsenet ovat pyytäneet apua esimerkiksi isohkon apurahan saatuaan ja palkattuaan lisää ammattilaisia ryhmään. Heitä Wälläri kehottaa tutustumaan verohallinnon ylläpitämään palkka.fi –palveluun, joka on selkeä ja luotettava.

– Palkkahallinnossa kaikki on nykyään ohjelmoitua, mutta tiedot pitää syöttää ohjelmaan, jotta se toimii oikein. Palkkaohjelman hallinnointi, päivittäminen ja ylläpito on iso osa palkkahallintoa. On seurattava tiiviisti lakimuutoksia – ainakin ennakkoperintälakia, vuosilomalakia, työaikalakia ja eläkelakia. Viimeksi viime viikolla tarkistin eläkemaksujen ja työnantajan sivukulujen prosentit. Vuonna 2019 iso muutos oli tulorekisteri, Sanna tiivistää.

Päivitämme Temen Neuvonta-sivustoa. Siellä kannattaa käydä lukemassa mm. verotusta koskevat ohjeet, jotka Sanna Wälläri on meille tehnyt: teme.fi – Neuvonta – Verotus.

Sanna Wällärille voi meilata kysymyksiään: sanna.wallari@teme.fi

Kasvokuva Sanna Wälläristä.

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Meteli-lehden päätoimittaja ja Temen tiedottaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.