Asianajotoimisto Kalasataman lakimiestiimi tuntee temeläiset alat kuin omat taskunsa ja pitää jäsenen puolta. Parhaassa tapauksessa riidat sovitaan jo alkumetreillä, mutta toisinaan joudutaan turvautumaan käräjäoikeuden tai työtuomioistuimen ratkaisuihin.
Eikö työnantaja maksanutkaan palkkaasi? Rikotaanko työpaikallasi työaikalakia? Tällaisiin ja moniin muihin työelämän ongelmiin ottavat Temen toimistolla kantaa päivittäin toiminnanjohtaja-juristi Karola Baran, työehtoasiantuntija, oikeusnotaari Ava Lainema ja juristi Ilona Vartiainen. He ehdottavat jäsenille, miten erimielisyydet voisi hoitaa.
Jos työnantajan epäillään rikkovan lakia, asia siirtyy temeläisiin työehtosopimuksiin ja työelämän kysymyksiin perehtyneille asianajajille Asianajotoimisto Kalasatamaan. Siellä Temen jäseniä auttaa kolmen juristin ja yhden oikeusnotaarin lakimiestiimi. Tiimin vetäjä Perttu Turku on työskennellyt Temessä heti valmistumisensa jälkeen vuonna 2003.
— Temessä sain viedä useita riita-asioita oikeuteen. Sitä kautta temeläiset alat ovat tulleet tutuiksi, Turku kertoo.
Temeläisiä palvelee seitsemän hengen lakimiestiimi
Turun lisäksi lakimiestiimiin kuuluvat Sinan Yasar, Nestori Liedes ja Noora Hurtta. Liedeksellä on työkokemusta myös työttömyyskassasta, Yasarin notaaritutkielma koski työoikeutta ja Hurtta on työskennellyt ravintola-alalla.
— Ravintola-alan ongelmat saivat minut hakeutumaan oikeustieteen opintoihin, Hurtta kertoo uravalinnastaan.
Vaikka tiimi tutkii vuosittain lähes 100 Temen toimeksiantoa, oikeudenkäyntiin päätyy vain noin 10 riitatapausta. Liedes toteaa, etteivät tapausten määrät kerro asiakasmääristä, sillä yhden riitatapauksen takana voi olla kokonainen työyhteisö.
Kalasataman työtavan mukaisesti toimeksiantoja ei hoideta yksin, vaan tiimissä. Turun mukaan näin Temen jäsen saa oikeudellista palvelua nopeammin ja tehokkaammin. Pelkästään alkuvuonna jäsenille on tuloutettu yhteensä 115 000 euroa.
— Juttu etenee nopeasti ja lopuksi useampi henkilö tarkastelee lopputulosta kriittisesti. Näin ei olla yhden mielipiteen varassa.
Luottamusmiestoiminta vie työelämän ytimeen
Teme järjestää etänä perinteiset luottamusmiespäivät marraskuun 15. ja 16. päivinä. Turku pitää tilaisuutta hyvänä kouluna kaikille työelämän oikeustapauksia hoitaville juristeille. Ilmoittautua voi vielä 12.11. klo 12 mennessä.
— Järjestäytyneen työmarkkinamekanismin perusyksikkö on luottamusmies. Luottamusmieskoulutuksessa saa käytännön näkemystä työmarkkinajärjestön ydintoiminnasta.
Luottamusmiespäivillä käsitellään paitsi neuvottelun merkityksestä työyhteisössä, myös ruohonjuuritason kysymyksiä, joita Turun mukaan ei opi kirjoista.
— Luottamusmiestoiminnassa on tavoitteena sujuva työelämä ja työolojen kehittäminen. Toiminta tähtää ehkäisemään työntekijöitä haittaavia riitatilanteita. Riidoista koituu haittaa myös työnantajalle, Turku toteaa.
Määräaikaisuudet tyypillisiä luoville aloille
Lakimiestiimin mukaan kulttuuri- ja taidealan työelämän ongelmat eivät juuri eroa muusta työelämästä. Määräaikaisuudet ovat tyypillistä temeläisille aloille, samoin apurahatyöskentely ja freelanceriuden yhteensovittaminen.
— Erityispiirteenä on teatteritekninen työ, joka voi olla osin myös suunnittelevaa eli taiteellista, kuten valomestarin työ. Tällaisissa tilanteissa voi tulla eteen työehtosopimuksen tulkinta- ja soveltamiskysymyksiä, jotka liittyvät eri tehtäviin, Turku selventää.
Työehtosopimusten tulkinta ei ole työnantajapuolellakaan aukotonta. Ongelmat voivat johtua monesti osaamisen puutteesta.
— Temen luovia aloja koskevissa työehtosopimustulkinnoissa mm. epäsäännölliset työajat ja tuntimäärät ovat herättäneet kysymyksiä, Liedes toteaa.
Oikeuteen ei viedä väkisin
Työntekijä voi toisinaan tuntea suurta vääryyttä ja haluaa työnantajansa oikeuteen vastaamaan. Ani harva tapaus kuitenkaan etenee oikeusasteisiin. Jos riita etenee oikeuskäsittelyyn, liitto voi myöntää oikeusapua.
Monesti asiat pystytään sopimaan ennen ensimmäistäkään oikeuskäsittelyä. Sopiminen on tavallisesti taloudellisesti parempi vaihtoehto.
Ennen erimielisyyden viemistä oikeuteen, Kalasataman lakimiestiimi pohtii tarkoin, onko se päämiehelle eli Temen jäsenelle tarkoituksenmukaista tai järkevää.
— Emme aja päämiestä tilanteeseen, jossa on varmaa, ettei oikeudessa pärjätä. Kerromme riskit etukäteen, Turku sanoo.
— Meidän tehtävämme on kartoittaa, onko asiassa todellisia perusteita lähteä oikeudenkäyntiin. Me myös neuvottelemme työnantajan kanssa, Liedes kertoo.
— Jos aluksi näyttää siltä, ettei juttu ehkä menestyisikään, jokin esiin tuleva seikka voi kääntää riita-asian päämiehelle menestykselliseksi. Mutta kerromme, jos on mahdollisuus sovitteluun ja että oikeudenkäynti voi olla isompi riski, Yasar täsmentää.