Kiltatoiminnassa ammatillinen vertaistuki ja verkostoituminen ovat tärkeitä. Puvustokilta järjestää myös täydennyskoulutusta, jota on vaikea saada muualta.
Suomen Kansallisoopperan ja -baletin pukuvarastonhoitaja Annastiina Kekäläinen on toiminut Teatterialan Ammattilaiset TAM:n Puvustokillan vetäjänä vuodesta 2017. Kekäläisen parina killassa toimii Suvi-Tuuli Höglund, vapaan kentän pukusuunnittelija. Mukaan on tänä syksynä liittynyt myös Susanna Moilanen Helsingin kaupunginteatterista.
– Meillä on tapana pitää monen tunnin palaveri, jossa ideoidaan tapahtumia ja innostutaan. Mietitään vuodeksi eteenpäin, mitä tehdään ja mitä se vaatii, Kekäläinen kertoo.
Vetäjien ammatillisten verkostojen avulla syntyi muun muassa jäsenkoulutus, jonne saatiin luennoimaan suomalainen pukusuunnittelija, joka suunnittelee pukuja virtuaalimaailman peleihin. Hän luennoi työstään puvustokiltalaisille verkon välityksellä Australiasta.
– Jaamme vetovastuuta sen mukaan, kummalla on vähemmän kiire töissä, kumpi ehtii ja kumpaa aihe innostaa enemmän.
Kaikki alalla toimivat mukaan!
Puvustokillan jäseniin kuuluu teattereiden, av-tuotantojen sekä muiden esittävien taiteiden organisaatioiden puvustamoihin palkattuja sekä itsenäisesti freelancerina alalla työskenteleviä. Kekäläinen toivoo, että erityisesti yksin työskentelevät, freelancerit ja alaa opiskelevat osallistuisivat kiltatoimintaan, sillä verkostoituminen on osa ammattia.
– Freelancerit tekevät usein työtä ilman työyhteisön tukea. Haluaisimme, että he sekä opiskelijat innostuisivat tulemaan mukaan toimintaan.
Kekäläinen toteaa, että kaikki alalla toimivat eivät tunnista, että Temen jäsenyydestä voisi olla hyötyä. Jäsenyys voi olla tarpeellinen sekä toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa työskenteleville että vakituisissa työsuhteissa oleville.
Täydennyskoulutusta ei ole
Puvustamoissa työskentelevillä on erilaisia koulutustaustoja. Kekäläinen on valmistunut artenomiksi (AMK) Mikkelin ammattikorkeakoulun esittävän taiteen pukusuunnittelulinjalta. Puvustamossa työskentelee myös ammattitukinnon suorittaneita ompelijoita ja vaattureita. Heidän lisäkseen puvustossa työskentelee monia erilaisia ammattilaisia, kuten puvustonhoitajia, värjäreitä, suutareita, hatuntekijöitä ja pukuhuoltajia. Pienissä teattereissa mainitut tehtävät voivat jäädä yhden työntekijän hoidettaviksi.
Varsinkin yksin tai pienissä ompelimoissa työskenteleville killan järjestämä ammatillinen koulutus on tärkeää. Puvustokilta pyrkii järjestämään ohjelmaa muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla.
– Suuret teatterit voivat ostaa koulutuksia henkilökunnalleen, mutta pienissä teattereissa ei siihen ole mahdollisuutta. Pyrimme käymään muuallakin kuin Etelä-Suomen teattereissa. Otamme tosi mielellämme kutsuja vastaan joka puolelta Suomea, Kekäläinen sanoo.
Puvustokillan Kiltakirjaan on merkitty menneitä vierailuja muun muassa Kuopion, Seinäjoen ja Oulun kaupunginteattereissa. Koulutusta on järjestetty mm. värjäyksestä, patinoinnista ja toppaustenteosta.
– Nyt meidät on esimerkiksi kutsuttu tutustumaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:iin.
13 vuotta kiltatoimintaa
Puvustokilta perustettiin vuonna 2009, jolloin Kajaanin kaupunginteatterin puvustonhoitaja Piki Paananen ja Svenska Teaternin ateljeepäällikkö, pukusuunnittelija Kaisa Rautakoski päättivät ryhtyä organisoimaan puvustotyöntekijöiden yhteistä foorumia. Virallinen perustamiskokous ja ensimmäinen kiltatapaaminen pidettiin saman vuoden elokuussa Tampereen Telakalla.
Vuonna 2019 kilta vietti 10-vuotisjuhliaan Tampereen Teatterikesässä. Juhlapäivänä opeteltiin koristekukkien valmistusta, rentouduttiin äänimaljojen parissa ja lopuksi seurusteltiin vapaasti piknikillä.
– Paanasen ja Rautakosken jälkeen kiltaa ryhtyi vetämään Heli Roininen, joka työskentelee nykyään Savonlinnan Oopperajuhlien puvuston esimiehenä. Hänen jälkeensä olen toiminut killan vetäjänä noin viiden vuoden ajan, Kekäläinen kertoo.
”Vertaistuen tarve on suuri”
Kilta pitää yhteyttä noin 200 jäseneensä yksityisen Facebook-ryhmänsä kautta. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki esiintymisasujen kanssa työskentelevät. Temen toimiston välittää killan viestit TAM:n jäsenille ja myös TAM:n kiltojen yhteinen uusi Kumahdus.fi-blogialusta jakaa tietoa kiinnostuneille.
Kekäläinen pitää tärkeänä, että killalla on jokin yhteinen kanava, jossa jäsenet voivat kysyä neuvoa, jakaa vinkkejä ja keksimiään ratkaisuja esimerkiksi eri materiaaleihin liittyen.
– Meidän alan kysymykset ovat usein sellaisia, joihin ei internetin hakukoneesta saa tietoa. Vertaistuen tarve on suuri, Kekäläinen sanoo.
Teatterivaatteen täytyy näyttää hyvältä ja sen pitää kestää monet käyttökerrat. Kuitenkin se pitäisi saada tehtyä nopeasti.
– Vaatteilla on paljon tavallisesta vaatteesta poikkeavia vaatimuksia. Se vaatii erilaisia ratkaisuja, jotka usein kulkevat perimätietona, Kekäläinen toteaa.
Tätä ajatellen kilta järjestää tänä syksynä vaatturin niksikurssin. Se on suunnattu ompelijoille, jota tekevät myös vaatturin työtä puvun takista univormuihin.
– Kurssilla saamme pitkän linjan ammattilaiselta vinkkejä, miten asut saadaan näyttämään oikeilta, mutta ehkä hieman kevyemmällä työllä.
Muiden kiltojen kanssa ollaan myös säännöllisesti yhteydessä ja pyritään tekemään mahdollisuuksien mukaan koulutusyhteistyötä. Muun muassa Tarpeistokillan kanssa on järjestetty työturvallisuutta koskeva kurssi ja Nukketeatterikillan kanssa on puhuttu puvustusmateriaaleja koskevasta koulutuksesta.
Tänä syksynä alkavien jatko-opintojen vuoksi Kekäläinen aikoo siirtyä kiltatoiminnassa taka-alalle ja siirtää vetovastuuta muille.
– Onneksi kuin tilauksesta saimme joukkoomme vahvistusta ja uutta näkökulmaa ideoimaan ja luomaan sisältöä kiltalaisille.