Poliittisen lakon sekä ylityökieltojen taustalla on irtisanomisen heikentäminen. Lakko alkaa keskiviikkona 3.10. klo 00.00 ja kestää vuorokauden. Ylityökieltoja on on käytetty jo viime viikolla. Työtaistelut ovat äärimmäinen keino, joita käytetään, kun muut keinot eivät toimi. Taustalla on huoli maan politiikan suunnasta.
Irtisanomislain mukailu työpaikkojen koon mukaan ei kelpaa ay-liikkeelle. Temen aloilla enemmistö työpaikoista on pieniä, joilla olisi eri irtisanomisperusteet kuin isoissa taloissa. Tämä ei käy!
Poliittiset työtaistelut ovat laillisia toimenpiteitä, joihin osallistumista työnantaja ei voi estää.
JHL:n ylityö- ja vuoronvaihtokielto astuu voimaan 1.10. seuraavilla JHL:n sopimusaloilla ja on voimassa toistaiseksi…
PAMin ylityökielto astuu voimaan 3.10. ja on voimassa 23.10. asti…
Ylityökielto koskisi mm. Suomen Kansallisteatterin tekniikkaa ja vastaavia koskeva työehtosopimuksen piirissä; Suomen Kansallisoopperan teknisten pienryhmien sekä teknisten esimiesten ja mestarien työehtosopimuksen piirissä; Elokuvateattereita koskeva työehtosopimuksen piirissä; Yhtyneet-Sopimuksen piirissä Yleisradiossa.
Poliittisessa lakossa ovat PAM, Pro, Elintarviketyöläisten Liitto, Sähköliitto ja Teollisuusliitto. Osa liitoista on julistanut ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, kuten JHL ja PAM.
Temeläiset kunnioittavat kaikkia työtaisteluita eivätkä ryhdy rikkureiksi!
Olennaista on, että lakkoon on julistettu alan työt – ei pelkästään liittojen jäseniä. Lakko koskee kaikkia töitä katsomatta työntekijän tehtävää tai sitä, onko henkilö jäsen vai ei. Nämä rajaukset koskevat myös temeläisiä.
Lakon piirissä ovat tietyissä toimipaikoissa kaikki keskiviikon 3.10. klo 00.00 ja torstain 4.10. klo 00.00 välisenä aikana alkavat vuorolistan mukaiset työvuorot.
Ole tarkkana ja tarkista koskeeko lakko omaa työpaikkaasi. Lakko koskee erikseen nimettyjä toimipaikkoja, jotka on liitto- ja alakohtaisesti listattu tässä:
Sähköliiton alaiset toimipaikat…
Teollisuusliiton alaiset toimipaikat…
Lakkoavustus maksetaan myös temeläiselle, jos hän on lakossa yllämainitun toimipaikkalistauksen perusteella.
Lakon julistaneet liitot maksavat yleensä lakossa oleville avustuksen huolimatta siitä onko hän jäsen vai ei. Jos jokin liitto ei maksa, Teme maksaa.
Suomi ei ole hurja lakkomaa, vaikka niin välillä väitetään.
Ykkössijalla Pohjoismaista on Tanska. Tapio Bergholmin tilaston mukaan Tanskassa on 2010-luvulla ollut lähes kaksi kertaa enemmän lakkoja kuin Suomessa.
SAK ja STTK eivät neuvottele irtisanomislain rukkaamisesta hallituksen kanssa. Esitys on vedettävä kokonaan pois. Tällä hallituskaudella on toteutettu kiky-sopimus ja työttömyysturvan heikennykset, joten lisäjoustot eivät ole mahdollisia SAK:n puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan.