Ammattiliitot ovat kautta historiansa vaatineet parannusta työntekijöiden asemaan. Ne ovat yhdessä toimien saaneet aikaan huomattavia tuloksia, joita me saatamme pitää itsestään selvyyksinä. Työ jatkuu edelleen.
Ammattiliitot edistävät parempaa työelämää tuomalla ehdotuksia lainsäätäjien pöytiin. Lakimuutosten lisäksi myös liittojen työehtosopimuksiin neuvoteltavat kirjaukset parantavat työehtoja. Tavoitteet kumpuavat kuitenkin jokaisen jäsenen havainnoista ja rohkeudesta kertoa muutostarpeista eteenpäin. Näin myös Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temessä.
– Tätä työtä tehdäksemme tarvitsemme jäseniltä tavoitteita. Toivon, että meidän jäsenemme miettisivät, mitkä asiat heidän työelämässään ovat hyvin ja mitkä kaipaisivat kehittämistä. Työehtosopimustavoitteet tulevat aina jäseniltä, jotka voivat kertoa muutostarpeista joko oman jäsenjärjestönsä hallitukselle tai suoraan Temen toimistoon, toiminnanjohtaja Karoliina Huovila Temestä kannustaa.
Hän toteaa, että asiat muuttuvat, kun niistä neuvotellaan. Kulttuurialan työntekijöiden asemaan voidaan vaikuttaa. Silpputyötä voidaan vähentää lisäämällä työsuhteista työtä ja nykyiseen puutteelliseen sosiaaliturvaankin saadaan muutos ajan mittaan.
Alallaan suuri vaikuttaja
Teme on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto, vaikka ei suomalaisen ammattiyhdistysliikkeen mittakaavassa suuri olekaan. Teme neuvottelee kaikkiaan kahdeksan työehtosopimusta, joista Teatterialan työehtosopimus sekä Tanssinopettajien työehtosopimus ovat yleissitovia. Se tarkoittaa, että sopimuksen ehdot koskevat kaikkia teatterialalla ja tanssinopettajina työskenteleviä työntekijöitä.
Temen jäsenmäärällä on jatkossakin väliä. Ammattiyhdistysliike on runsaat sata vuotta sitten perustunut työntekijöiden yhteiseen haluun parantaa työoloja. Mitä enemmän paremman työelämän vaatijoita on, sitä suurempi painoarvo vaatimuksilla on laeista ja asetuksista päättäville. Se ei ole vuosikymmenten kuluessa muuttunut. Tällä hetkellä työnantajapuoli tekee kaikkensa palkansaajien etujen vähentämiseksi.
– Työntekijät yhdessä pystyvät rakentamaan reilua ja oikeudenmukaista työelämää kaikille. Vaikka työ ei näy heti, sen työn hedelminä meillä on esimerkiksi palkalliset perhevapaat sekä lait työsuojelusta, työajoista sekä työehtosopimukset.
Yhteistyöllä lisää painoarvoa
Temen painoarvoa lisää yhteistyö useiden taide- ja kulttuurialan yhdistysten ja ammattiliittojen kanssa. Toimivat yhteydet sidosryhmiin, kuten Kopiostoon ja Teatterijärjestöjen Keskusliittoon, ja poliittisiin eduskuntaryhmiin sekä mediaan auttavat viemään Temen tavoitteita oikeisiin paikkoihin oikeaan aikaan.
– Teemme yhteistyötä myös työnantajien kanssa. Meillä on yhteiset tavoitteet etenkin riittävän rahoituksen saamiseksi alalle. Myös emojärjestömme Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n kautta saamme välitettyä Temen viestiä päättäjille, Huovila selventää.
Jäsenistön aktiivisuus vie eteenpäin
Ammattiliitto on yhtä aktiivinen kuin sen jäsenet. Huovila toivoo, että työelämän kipukohdista kertomisen lisäksi jäsenet kertoisivat työkavereilleen Temen jäsenyydestä ja rohkaisisivat kollegoita liittymään liittoon.
– Kannustan jäseniä myös luottamushenkilön ja työsuojeluvaltuutetun tehtäviin. Meiltä saa neuvoja ja koulutusta, joten kukaan ei jää luottamustehtävässään yksin, Huovila rohkaisee.
Jo nyt Temen jäsenistössä on osaavia, tehtäväänsä sitoutuneita ja aktiivisia luottamushenkilöitä. Lisäkoulutusta he saavat kahdesti vuodessa liiton järjestämillä luottamushenkilöpäivillä.
Myös pätkätyöntekijät hyötyvät joukkovoimasta
Pätkätöitä tekeviltä puuttuu usein työyhteisö, jossa havaittuja ongelmia voisi käydä läpi. Huovila haluaakin produktiokohtaisen luottamushenkilöjärjestelmän.
– Työehtosopimus mahdollistaisi, että luottamushenkilön asema säilyisi produktiosta toiseen, Huovila kaavailee.
Produktiokohtainen luottamushenkilö tukisi silpputyötä tekeviä. Samalla Teme toimisi tukena ja kokoavana voimana monenlaisissa työsuhteissa työskenteleville freelancereille.
Ylipäätään pätkä- ja silpputyötä tekevät hyötyisivät liiton jäsenyydestä, sillä mitä suurempi joukko heitä on vaatimassa uudistuksia, sitä paremmin he saavat äänensä kuuluviin.
Moniäänisyydellä erilaisia näkökulmia
Temen merkittävä ominaisuus on sen moniäänisyys. Jäsenjärjestöjen erilaiset ammattikunnat tuovat esiin työelämän kehittämisehdotuksia eri näkökulmista.
– On hienoa, että Teme pystyy kokoamaan yhteen tosi laajasti taide- ja kulttuurikentän ammattilaisia ja että heillä on vahva ammatti-identiteetti. He ovat syystäkin ylpeitä työstään. Olen myös ylpeä siitä, että Teme toimii kaikille jäsenillemme yhteisenä sateenvarjona, jonka alla pystymme tarjoamaan heille yhä paremmat jäsenpalvelut. Yhdessä voimme vaikuttaa tehokkaasti työlainsäädäntöön, parantaa sosiaaliturvaa ja kohentaa kulttuuripolitiikkaa, Huovila summaa.