Syyskuun pääkirjoitus 2021, Anne Saveljeff
Eräs oikeusoppinut syytti hallitusta kusettamisesta, mutta korona meitä on kusettanut. Se on pompottanut meitä niin, että peloissa ja pettymyksissä tunteet kuohuvat ja tilannetaju pettää. Pettymys on luovilla aloilla purkautunut koronaraivona erityisesti Tartuntautilain 58 d -pykälää kohtaan. Pelko siitä, että pykälää ei poisteta, vaan muokataan huonompaan suuntaan, on vahva.
Koronaraivossa on jopa väläytetty Eroa liitosta -kampanjaa, koska ”liitot ei tee mitään”. Mitkä tahot eroamisesta hyötyisivät? Kuka pärjää yksin näinä aikoina, kun koronan takia ihmisiä irtisanotaan laittomasti ja työsopimuksiin kirjataan yhden päivän irtisanomisaikoja?
Koronakurjuudessa ammattiliittoja on tarvittu. Liitot auttavat ja neuvovat, sillä myös kriiseissä asiat täytyy hoitaa laillisesti. Liitot hyökkäävät vääryyksiä vastaan, tekevät valituksia ja kanteluita myös viranomaistoiminnasta. Temen ja sen jäsenjärjestöjen on toivottu haastavan, AVI:a, THL:ää, OKM:ää ja maan hallitusta koronarajoitusten purkamiseksi ja Teme tekikin kantelun.
Ammattiliitoilla on valtaa ja vaikutusvaltaa. Vaikutusvalta on hidas ja luottamukseen perustuva suhde. Se on vastavuoroista kuin dialogi, eikä voi olla pelkkää manipulointia tai huutamista. Käytämme vaikutusvaltaamme edunvalvonnassa ja silloin keskiössä ovat lait ja sopimukset sekä jäsenten auttaminen.
Meillä Temessä on 5200 jäsentä ja seitsemän itsenäistä jäsenjärjestöä. Jäsenjärjestöissä on 80 luottamustoimista hallituksen jäsentä, jotka hoitavat yhteisiä asioitamme ilman palkkaa oman työn ohessa. Pienten ammattijärjestöjen puheenjohtajilla ja hallituksen jäsenillä on aika vähän aika- ja raharesursseja vallankäyttöön ja maailman parantamiseen. Nämä luottamustoimiset ihmiset ovat joka tapauksessa Temen edunvalvonnan kärkijoukkoa. Vilpitön kiitos heille!
Hätä ja huoli omasta ja läheisten terveydestä ja taloudesta on ollut suurta ja se on ymmärrettävää. Korona on tappanut peräti 7 miljoonaa ihmistä. Suomessa kuolonuhreja on 1042 (THL 1.9.2021), joten viranomaiset ja muut asianosaiset ovat hoitaneet hommansa hyvin ja kansalaiset noudattaneet ohjeita kuuliaisesti. Tosin turvallisuuden hinta on ollut kova taide- ja kulttuurialoilla, mutta lähitulevaisuus on lupaava.
Pääministeri Sanna Marin kertoi pääministerin kyselytunnilla (Yle Radio Suomi 5.9.2021), että kun 80 % rokotekattavuus saavutetaan yli 12-vuotiaiden keskuudessa, niin rajoituksista voidaan luopua asteittain kokonaan. Pääministeri jakaa THL:n johtaja Mika Salmisen optimismin siinä, että lokakuussa tilanne voi olla kaikista rajoituksista vapaa, mikäli 80 %:n rokotetavoite toteutuu! Kaikki riippuu rokotekattavuudesta, joten rokotukset kuntoon!