Toukokuun 2021 pääkirjoitus, Anne Saveljeff
Vappuna puhuttiin taas työntekijöistä arvostavasti. Kukapa työntekijää puolustaisi, jos ei ay-liike. Mutta kuka puolustaisi taiteilijaa ja luovan työn tekijää? Oisko se OKM? Kulttuuriministeriä tuntuu huolettavan turpeen tuottajien ahdinko enemmän kuin luovien alojen ahdinko. Kulta ry:n pääsihteeri asteli Big Brother -taloon ”voittamaan vaikka verta piereskellen”.
Kulttuuriministeriä kiinnostaa enemmän turve kuin taide.
”Valtion kulttuuribudjettia leikataan jo ensi vuonna,” uutisoi Yleisradion kulttuuritoimittaja Jonni Aromaa 30.4. Aromaa kirjoittaa, että valtion kulttuuribudjetissa on ”rakenteellinen ongelma: osa rahapelitoiminnan tuotoista on jaettu opetus- ja kulttuuriministeriön kautta taiteelle, urheilulle, tieteelle ja nuorisotyölle, mutta veikkausvoittovarat hupenevat. Rahapelitoiminnan tuotto on vähentynyt koronapandemian takia arviolta yli 400 miljoonalla eurolla vuodesta 2019.” (Ylen uutinen)
”Rahoitus taiteelle, liikunnalle, nuorisotoiminnalle ja tieteelle vähenee 41 miljoonalla eurolla vuonna 2022 ja noin 54 miljoonalla euroa vuonna 2023. Se tarkoittaa ensi vuonna taiteelle 17,5 miljoonan ja seuraavana vuonna noin 23 miljoonan euron leikkausta,” kirjoittaa Aromaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee Aromaan tietojen mukaan päätöksen leikkausten kohdentamisesta tänä keväänä.
”Järkytyin kuullessani leikkauksista. Teme on tehnyt hirveästi työtä taiteen ja kulttuurin rahoituksen ja selviytymisen puolesta. Leikkaukset eivät vastaa lainkaan sitä kuvaa, mikä minulle on poliitikoilta välittynyt. Aikaisempina vuosina kulttuuribudjetti on vedetty niin tiukaksi, ettei mitään ekstraa ole, josta voisi säästää,” totesi Temen toiminnanjohtaja Karola Baran murheellisena.
Alalla on tiedetty jo vuosia Veikkauksen varojen hupeneminen kymmenillä miljoonilla, mutta hallitus lupasi kompensoida taiteen ja kulttuurin tuen menetyksiä. Toisin on käymässä. Luovien alojen ammattimainen taidetyö ei todellakaan ole mikään marginaalinen ”siivu” taloudesta (vaikka se ei taiteessa olekaan pääasia, se on yksi perustelu rahoitukselle).
Yhden turverekan perässä oli teksti: Turve työllistää 10 000 henkilöä. Jos volyymeistä puhutaan, AMMATTIMAISET esittävät taiteet – yksistään musiikki, tanssi ja teatteri – peittoavat tuon 10 000 kevyesti. Puhumattakaan koko tapahtumatuotannon alasta. Tai elokuva- ja tv-tuotannon alasta. Tai kuvataiteesta. Tai kirjallisuudesta. Mikä tämä turvetuotannon ongelma olikaan? Ilmasto?
Viestintä OKM:n suunnalta on ollut epäselvää niin koronan aikana kuin veikkausvoittovarojen kompensaatioon liittyen. Epäselvä on koko tilannekin, mutta vastauksia pitää saada pian. Taide- ja kulttuurialat menettävät TAAS julkista tukeaan – paljonko?!
Nyt jos koskaan on aika lähteä barrikadeille ammattimaisen taiteen ja kulttuurin puolesta! Jos me emme itse siihen ryhdy, kuka sitten? Miten meidän käy, jos ammattimainen taidetyö kuivahtaa talkootyöksi, jolla ei tule toimeen ja josta maksetaan toimintatonni silloin tällöin?