Siirry sisältöön
Sota- ja katastrofialueilla myös eläinsuojeluorganisaatiot ja -aktivistit tarvitsevat kipeästi apua https://linktr.ee/apuaukrainanelaimille ja @Uanimals

Slava Ukraini!

Maaliskuun 2022 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

Inhimillinen hätä Ukrainassa on valtava, sillä suuri osa ukrainalaisista on jumissa eivätkä he pääse sotaa pakoon. Ukrainan tilanne koskettaa syvästi.

Jos haluat auttaa, tue avustusjärjestöjä. Ukrainaan kohdistavat apunsa ainakin Kirkon Ulkomaanapu, Lääkärit ilman rajoja, Pelastakaa Lapset ry, Suomen Punainen Risti ja Suomen Unicef. Nämä järjestöt tarvitsevat rahalahjoituksia toimintaansa.

Temeläisten ajatukset ovat myös Ukrainassa työskentelevien taiteen, kulttuurin ja median ammattilaisten ahdingossa. Ilmaiskut osuvat ihmisten lisäksi myös taidelaitoksiin ja kulttuurisesti arvokkaisiin kohteisiin.

Kansainväliset ammattiliitot, FIA ja UNI MEI, osoittavat solidaarisuutta Ukrainan kulttuurialan ammattilaisille sekä ammattiliitolle, the Cultural Workers Union of Ukraine (CWU). CWU:n johtaja, Lyudmyla Perelygina, on ollut vuosia UNI MEI:n johtoryhmässä.

”Ajatuksemme ovat Perelyginan sekä kollegoiden ja heidän perheidensä ja ystäviensä luona. Monet kollegamme työskentelevät media-alalla vaarallisissa olosuhteissa”, todetaan saatekirjeessä. Teme on UNI MEI:n jäsen ja Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST on FIA:n jäsen.

UNI MEI:n ja FIA:n kirje täältä

#Ihmisoikeudet

Ihmisoikeudet ovat yleismaailmallisia, perustavanlaatuisia, jakamattomia ja luovuttamattomia, toteaa Ihmisoikeusliitto (ihmisoikeudet.net).

Yleismaailmallisuus takaa ihmisoikeudet kaikille. Perustavanlaatuisuus muistuttaa ihmisoikeuksien olevan erityisen tärkeä oikeus ja jakamattomuus muistuttaa, että kaikki ihmisoikeudet ovat yhtä tärkeitä ja toisistaan riippuvaisia. Luovuttamattomuus tarkoittaa, että ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle ihmiselle, eikä niitä voida ottaa tai luovuttaa pois.

Vaikka sodassa ihmisoikeudet jäävät jalkoihin, tarkastellaan niiden toteutumista rauhan palattua. Ajatus tuntuu kaukaiselta, mutta lohdulliselta. Julkisuudessa on valtavasti huolta ja kysymyksia sotaan liittyen: Miksi sota syttyi? Mitä seuraavaksi? Miten suureksi Venäjä haluaa laajeta? Syttyykö ydinsota? Pitäisikö liittyä Natoon ja mitä siitä seuraa? Suometummeko me taas? Mitä jos Tsernobylin ydinvoimalaa pommitetaan? Onko oikein viedä aseita sotaa käyvään maahan? Autammeko me tarpeeksi?

Auttamisen keinoja on monia: rahalahjoitukset, osallistuminen miekkareihin, some-aktiivisuus jne. Facebook-kaverin päivitys rohkaisee pieniinkin tekoihin: ”Kukaan, joka keventää toisten taakkaa, ei ole hyödytön tässä maailmassa. – Charles Dickens

Venäjän sotatoimet ovat olleet käynnissä Ukrainassa 8 vuotta ennen viime torstain täysimittaista  hyökkäystä. Pakotteita alettiin valmistella tosissaan vasta hyökkäyksen alettua, mutta pakotteet ovat ennennäkemättömän rajuja. Toivottavasti ne nopeuttavat rauhan prosessia.

Anne Saveljeff

Metelin päätoimittaja

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.