Siirry sisältöön
Reilun taiteen maksamme taiteilijalle -logo.
#ReilunTaiteenManifesti

Näkyvyyttä leivän päälle?

Lokakuun 2020 pääkirjoitus, Anne Saveljeff

”Ohjaatko meille pienen lastenteatterijutun? Saat näkyvyyttä!”

Suunnittelija ja taiteilija ei tee työtään kevyemmin tai ajattele vähemmän, vaikka työ olisi pienimuotoisempi. Ohjaaja ei ”ohjaa vähän vähemmän” lastennäytelmää tai -elokuvaa. Kuten ei kuvaajakaan ”kuvaa vähemmän” lyhytelokuvaa tai dokumenttia verrattuna pitkään taide-elokuvaan.

On ymmärrettävää, että taidealoja tuntemattomat ihmiset, yhdistykset ja yritykset pyytävät ”ihan vaan pienen ohjelmanumeron juhliinsa” ja tarjoavat taksikyytiä ja ruokaa palkaksi. He eivät ehkä ymmärrä, että taiteilijan työn taustalla on valtava määrä näkymätöntä työtä, kuten treenaamista ja suunnittelua, ennen kuin ohjelmanumero on valmis. He eivät ehkä tule ajatelleeksi, että taiteilijan pitää elää ja tulla toimeen työllään. Mutta taiteilija ei voi jatkuvasti harrastaa työtään, tehdä talkootöitä ja hyväntekeväisyyttä.

Reilun taiteen manifesti on kampanja taiteilijoiden reilujen palkkojen, palkkioiden ja korvausten puolesta.

Näkyvyyttä leivän päälle! Näkyvyyttä, sillä laskut maksaa, lauloi Imppu Reilun taiteen manifestin avajaisissa eilen.

Reiluja korvauksia maksamalla tilaaja, tuottaja, teatteri, tv-yhtiö ja luovan alan työnantaja osoittaa arvostavansa taiteilijan työtä ja tukevansa taiteen monimuotoisuutta ja elinvoimaa. Reilu tilaaja ei koskaan tarjoa taiteilijalle vastineeksi työstä vain näkyvyyttä. Näkyvyyttä ei voi laittaa leivän päälle eikä sillä maksa laskuja.

Reilut tilaajat voivat käyttää sivuillaan ja markkinoinnissaan reilun taiteen logoja, sillä myös katsojat, asiakkaat ja kuluttajat haluavat nauttia reiluilla ehdoilla tehdystä luovasta työstä ja taiteesta.

Tutustu kampanjaan ja liity mukaan ajamaan reilun taiteen asiaa: https://reiluntaiteenmanifesti.fi/

Reilun taiteen manifesti kertoo taidealan todellisuudesta ja ohjeistaa. Sivuilla on sopimuspohjia, työehtosopimusten minimipalkkoja, palkkasuosituksia ja ohjeistuksia, jotka auttavat sekä tilaajaa että taiteilijaa työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja tapahtumien sekä muiden toimeksiantojen realistisessa budjetoinnissa.

Aina, kun tilaa taiteilijalta ammattiosaamista tai asiantuntijuutta – olipa se esitys, teos, artikkeli, puheenvuoro tai muu työsuoritus – kyseessä on työ, josta tulee maksaa rahallinen korvaus.

Nyt koronan aikana kohtuullinen korvaus tehdystä työstä on entistäkin tärkeämpää. Temen koronakyselyssä kävi ilmi, että Temen esittävän taiteen, elokuva- ja tv-työn parissa työskentelevä jäsen on menettänyt koronan takia keskimäärin 6000,- ansioistaan maalis-elokuun aikana. Ohjaajien kohdalla ansionmenetys on noin 10 400 euroa; visualistien ja suunnittelijoiden kohdalla 6900 euroa; tanssijoilla 3900 euroa; elokuva- ja tv-alan ammattilaisilla 6000 euroa per jäsen.

Temen tekemän korona-kyselyyn vastasi 346 esittävän taiteen ja 145 elokuva- ja tv-alan ammattilaista. Heidän ansionmenetyksensä ovat todella merkittäviä. Tosin työttömyysturva on kompensoinut jonkin verran palkanmenetyksiä. Yrittäjät ja itsensätyöllistäjät toteavat kyselyssä, että onneksi hekin saivat työttömyysturvaa.

#ReilunTaiteenManifesti #RahallaSaa #ReiluaTaidetta

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja ja Temen tiedottaja.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.