Siirry sisältöön
Vuosiluvussa 2022 on nollan paikalla kuu, jota henkilö kurkottaa tikkailta.
Kuva Tumisu, Pixabay.

Mitä tuli tehtyä? Katsaus vuoteen 2022

Meteli tuottaa viikoittain uutta sisältöä Temen nettisivuille. Tänä vuonna Metelissä on julkaistu 51 artikkelia ja 11 pääkirjoitusta. Joka tiistai julkaistaan juttu, joka nostetaan viikkokirjeeseen keskiviikkoisin, jotta jäsenet löytävät jutut. Jos et vielä ehtinyt lukea kaikkia noin 30 haastattelua, löydät ne Metelin arkistosta, jonne koko vuoden jutut on paketoitu neljäksi lehdeksi.

Kiitos haastatelluille! Heitä oli paljon taiteilijoista ja työntekijöistä virkamiehiin ja tasa-arvovaltuutettuun. Kiitos, kun olette osallistuneet keskusteluun.

Kiitos kirjoittajille: Niina Juutilainen, Minna Nurmelin, Anna Anttila, Laura Koistinen, Sami Hiltunen, Milla Lähdeniemi, Anu Järvensivu, Sikke Leinikki, Jussi Helminen, Elina Lajunen, Tiina Tenkanen ja Karoliina Huovila.

Puhumme jäsenten toimeentulosta, työllisyydestä ja oikeudesta reiluun työelämään. Esittelemme jäseniä ja heidän työtään.

Vuosi 2022 on ollut vaikea. Alkuvuonna korona ja hyökkäyssota järkyttivät. Loppuvuonna neuvottelutilanne työmarkkinoilla jähmettyi ja kohonneet elinkustannukset huolestuttivat. Tähän väliin mahtui monta ylä- ja alamäkeä. Yksi ilonaihe oli Elokuvan ja median ammattilaiset ry:n Elman perustaminen Temeen. Elma on 300 elokuvan ja median ammattilaisen yhteisö, jota johtaa ay-aktiivi Henkka Lindeman.

Tammikuun pääkirjoitus ihmetteli, miksi rajut sulkutoimet kohdistuivat toistuvasti esittävään taiteeseen siitä huolimatta, että alalla oli toimittu koko pandemian ajan vastuullisesti ja turvallisesti. Viranomaispäätökset tuntuivat toisinaan epäreiluilta.

Marraskuussa ohjaaja Sami Rannila kertoi koronan yhä kurittavan alan freelancereita. Rannila kiteytti ongelmat: Teatterit työllistivät koronasulkujen aikaan vain omaa henkilökuntaansa, jolloin freelancerit jäivät ilman tuloja; Jos hyvää tulosta korona-aikana tehtiinkin, tuet ja voitot kirjattiin tilinpäätösten taseisiin eikä tuloutettu tekijöille; Edelleenkään uusia töitä ei riitä freelancereille, koska talot purkavat esityssuluista johtuvia sumia. Valitettavasti teatteriyleisöt eivät ole palanneet katsomoihin koronaa edeltävällä innokkuudella.

Freelancerien vaikeaan asemaan on kiinnitetty erityistä huomiota kuluvana vuonna. Teme on ollut mukana työelämähankkeissa, joissa myös freelancereiden aseman parantaminen on ollut vahvasti esillä: Freet2030-hanke, FloorisOurs-tutkimushanke sekä Elokuva- ja tv-alan työn tulevaisuus. Hankkeissa on tähdätty parempaan työelämään .

Temen vetämä Freet2030-hanke on lopuillaan. Tammikuussa 2023 Metelissä julkaistaan hankkeen loppuraportti. Hankkeessa kehiteltiin 31 ideaa freelancereiden tilanteen kohentamiseksi. Ideoista jatkoon pääsi Freelancer-neuvola, joka sai jatkorahoituksen. Tutkija Milla Lähdeniemi vertaili freelancereiden asemaa kansainvälisesti. Ruotsissa ja Norjassa Allianssi-malli on onnistunut työllistämään freelancereita, mutta Suomeen Allianssia ei vielä ole saatu.

Floor is Ours! -tutkimushanke on vaikuttanut turvallisen ja terveellisen työkulttuurin puolesta. Tutkija Heli Ansio kirjoittaa tutkimushankkeen tuloksista keväällä Metelissä.

Metelin sisältö on jäsenille räätälöity. Puhumme jäsenten toimeentulosta, työllisyydestä ja oikeudesta reiluun työelämään. Esittelemme jäseniä ja heidän työtään. Puolustamme myös ammattimaisen taiteen ja kulttuurin perusrahoitusta.

Unescon vuoden 2022 raportissa todetaan, että kulttuuriala kattaa 3,1 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja 6,2 prosenttia koko maailman työpaikoista.

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Paula Tuovinen totesi Cuporen synttäreillä, että taide on merkittävä ammattiala, jota ilman ei synny taiteen hyviä vaikutuksia eikä luovaa talouttakaan. Tuovinen ehdotti jutussa valtiontukimuotojen selvitystä ja rakenteiden uudistamista.
– Taiteilijuus ei ole hörhöilyä tai harrastusta eikä taidehallinto tai taiteen edistäminen ole talkootyötä, vaan taide on merkittävä ammattiala, jota ilman ei synny taiteen hyviä vaikutuksia eikä luovaa talouttakaan. Taiteen ja kulttuurin aika on nyt ja niihin on investoitava nyt!

OKM:n ylijohtaja Riitta Kaivosoja kannusti kuntia tuottamaan vaikuttavia kulttuuripalveluja. Kunnat saavat vuoden 2023 alusta lisärahaa sillä perusteella, miten ne tuottavat kuntalaisille hyvinvointia.

Työehtosopimusneuvottelut ovat takkuilleet marras-joulukuussa, kun työnantajapuoli on jäänyt odottelemaan yleisen linjan löytymistä. Vauhdittaakseen neuvotteluita SAK:n jäsenliitot ovat tiivistäneet  yhteistyötään.
– Koordinaation perimmäinen syy on tarve yhteiseen solidaarisuuteen, kun työnantajapuoli ei halua neuvotella alakohtaisia palkkaratkaisuja. Työntekijät ovat ansainneet palkankorotuksensa erityisesti nyt, kun inflaatiolukemat ovat ennennäkemättömän korkeita, totesi Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila.

Huovila on linjannut työmarkkinatilannetta useissa Temen tiedotteissa ja Metelissä. Lokakuussa hän totesi Metelissä, että taiteen ja kulttuurin ammattilaiset eivät voi jäädä palkkakehityksessä muista jälkeen.

Tämä niin sanotun yleisen linjan odottaminen on harmillista. Olisimme halunneet neuvotella jäsenille heidän ansaitsemansa palkankorotukset. Inflaatio on kova ja pienipalkkaiset jäsenemme tarvitsevat palkankorotukset sovitussa aikataulussa, sanoo Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila.

Työehtosopimus on myös työnantajan etu. Tässä yhä ajankohtaisessa jutussa Temen aiempi toiminnanjohtaja Karola Baran muistuttaa työehtosopimusten merkityksestä.

Teme korostaa myös hallitusohjelmatavoitteissaan vuodelle 2023-2026 edunvalvonnan ja kollektiivisen neuvottelun tärkeyttä.

SAK:n jäsenenä Teme sitoutuu SAK:n hallitusohjelmatavoitteisiin, joissa painotetaan reilua työelämää, työmarkkinarikollisuuteen, työntekijöiden alipalkkaukseen ja hyväksikäyttöön puuttumista nykyistä systemaattisemmin.

Meteli on nostanut esiin työkaveruutta. Turun Kaupunginteatterin pukusuunnittelija Tuomas Lampinen ja lavastaja Jani Uljas ovat tehneet yhteistyötä kymmenissä produktioissa. Oululaiset tanssinopettajat Nellinoora Paju ja Noora Mommo ruokkivat toistensa luovuutta. Ehdota lisää työkavereita haastateltaviksi.

Ammatilliset killat ovat Teatterialan ammattilaiset TAM ry:n hienoa toimintaa. Löydät killat ja niiden vetäjät kirjoittamalla Metelin sivulla hakusanaksi ”kilta”. Puvustokilta, Yleisötyökilta, TIO-kilta, Lavastamokilta, Nukketeatterikilta, Järjestäjä-kuiskaajien kilta ja Tarpeistokilta – kiitos aktiivisuudestanne!

Kiitos teatterialan työnantajajärjestö Stefille, joka uutisoi lobanneensa ammattimaiselle taide- ja kulttuurikentälle joululahjarahaa.

Toivotamme rauhallista joulua kaikille jäsenille ja yhteistyökumppaneille! Kiitos kuluneesta vuodesta! Ilman teitä se olisi ollut raskaampi.

Teme ei lähetä joulukortteja tänäkään vuonna, vaan osti korttirahoilla eettisen lahjan. Ostimme Pelastakaa lapset -järjestön kautta koulutetun hoitajan kahdeksi kuukaudeksi lasten klinikalle.

Anne Saveljeff

Päätoimittaja

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.