Lokakuun 2018 pääkirjoitus, Anne Saveljeff
Suomessa on työtaisteltu poikkeuksellisen laajasti keskusjärjestörajat ylittäen. Syyt ovat selvät eikä temeläisittäin irtisanomislain vastustamisessa ole epäselvyyttä.
Teme ei hyväksy eriarvoistavaa irtisanomissuojaa työpaikan koon perusteella.
Irtisanomislaki vaikuttaisi erittäin moniin temeläisiin, sillä temeläisten työpaikat ovat pieniä. Jopa enemmistö temeläisten työpaikoista on alle 20 hengen työpaikkoja. Lähinnä isot teatterit, ooppera, mediatalot ja oppilaitokset ovat isompia työpaikkoja. Teatterit ja teatteriryhmät ovat pieniä, samoin tanssikoulut ja elokuva- sekä tv-tuotantoyhtiöt. Jopa VOS:n piirissä olevista ammattiteattereista 35 % on alle 20 hengen työpaikkoja Teatteritilastojen mukaan.
Työtaisteluissa verkkoa/somea on käytetty tehokkaammin kuin aiemmissa. Liitot ovat viestineet mm. lakkorajoista ja -avustuksista ihailtavan selkeästi. Somessa on keskusteltu ja kampanjoitu massiivisilla volyymeilla. Suomalainen mainonnanestäjä (Adblocker for Finland) otti myös kantaa lakkoihin ja yritti estää pääsyn tiettyjen ammattiliittojen nettisivulle. Blockeri sai kuitenkin yhteisöltään pahasti nenilleen ja vetäytyi atakista. Asiasta uutisoivat mm. Mikrobitti, Uusi Suomi ja Tivi.
Teme ei hyväksy kaksia työmarkkinoita.
Talousnobelisti Bengt Holmströmin ja Akavan Sture Fjäderin kannanotot maahanmuuttajien matalammista palkoista ovat niin nolot pohjanoteeraukset, että niiden rasismia on vaikea käsitellä. Miten sivistysvaltiossa joillekin ihmisryhmille määriteltäisiin poljetut palkkatariffit ja ihmisoikeudet?!
Holmströmin mukaan ay-liike on myös iso uhka hyvinvointivaltiolle, mikä on käsittämätön väite. Ay-liike on ollut rakentamassa ja puolustamassa hyvinvointiyhteiskuntaa. Ay-liike on ajanut mm. palkallista vuosilomaa, sairausajan palkkaa, 40-tuntista työviikkoa ja perhevapaita.
Viime vuosina ay-liike on joustanut erittäin paljon ja nyt raja tuli vastaan. Joustolimiitti on käytetty. Maan hallitus on ollut yllättävän peräänantamaton irtisanomislakinsa kanssa. Sen motiiveja on kummasteltu. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatusen mukaan hallitus on Suomen Yrittäjien niskalenkissä.
Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen jatkoi aiheesta ja muistutti pääministeri Sipilän ja valtiovarainministeri Orpon kytköksistä Suomen Yrittäjiin: ”Katsotaanpa siis hetki tarkemmin, ketkä irtisanomislakia ja yleensäkin nykyhallituksen yrittäjämyönteistä työllisyyspolitiikkaa ovat olleet tekemässä ja päättämässä”, Parkkonen kirjoittaa…
Orpon erityisavustaja on Anssi Kujala, joka astui remmiin Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajan tehtävistä; Sipilän erityisavustaja on Kari Jääskeläinen, jonka entisiä työpaikkoja ovat EK ja Suomen Yrittäjät; Työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkönä työskentelee Antti Neimala, Suomen Yrittäjien entinen varatoimitusjohtaja.
Luottamus demokratian toimivuuteen on koetuksella.
Riidat sovitaan ja sota loppuu aikanaan. Työmarkkinajärjestöt hakevat tälläkin hetkellä ratkaisua. Tilanteen vaikeudesta kertoo se, että EK:n Häkämies ärähti pääministeri Sipilälle, joka otti kantaa keskeneräiseen ratkaisumalliin.
Luottamus on asia, jota rakennetaan hitaasti ajan myötä. Se on nyt tärvätty monella yhteiskunnan tasolla ja lohkolla. Kuluu aikaa ja konjakkia, että päästään kunnon vuoropuheluun, dialogiin, jossa suun lisäksi käytetään korvia. Kuluu aikaa, että osapuolet katsovat toisiaan arvostaen.