Kuviteltu todellisuus on LP:n juhlanäyttely verkossa. Se juhlistaa lavastus- ja -pukusuunnittelijoiden ammattimaista työtä sekä Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry:n 75-vuotisjuhlaa.
Näyttelyn aloitussivulla on Suomen kartta, johon tekijät on jaettu asuinpaikan mukaan. Asuinpaikkaa klikkaamalla löytyvät suunnittelijat ja kuvia heidän töistään.
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry (LP) tunnettiin aiemmin nimellä Suomen Lavastustaiteilijain liitto, mutta nimi muutettiin, sillä pukusuunnittelijoiden haluttiin näkyvän liiton nimessä. Juhlavuoden kunniaksi näyttely avautuu osoitteessa kuviteltutodellisuus.fi Niin näyttelyyn kuin avajaisiin on kutsuttu kaikki LP:n jäsenet.
Näyttelykoordinaattori, lavastaja ja LP:n puheenjohtaja Minna Kauhanen kertoo näyttelyn synnystä, halusta ja tarpeesta saada suunnittelevat ammattilaiset ja heidän todella monipuolisen ammattitaitonsa työ näkyväksi. Mistä ja milloin idea näyttelystä syntyi?
– Olimme pitkään puhuneet lavastajien ja pukusuunnittelijoiden töitä esittelevän näyttelyn järjestämisestä. Halusimme lanseerata sen Teatterikesän aikaan Tampereella, koska silloin on paljon alan ihmisiä liikkeellä. Ideoimme näyttelyitä kontteihin Keskustorille, esitystilojen auloihin jne. Ideat hautautuivat pikku hiljaa resurssien puutteeseen. Kuratointi olisi ollut valtava työ aineistojen laajuuden takia: lavastusten pienoismallit, valokuvat, videot, esityksissä käytetyt puvut jne, Minna Kauhanen kuvailee.
Pohdinta tuotti tulosta, sillä perinteisen näyttelyn sijaan syntyi idea ”kevyemmin” toteutettavasta verkkonäyttelystä, johon suunnittelijat itse saisivat valita työnsä. Minna Kauhanen sai idean puolitoista vuotta sitten keväällä ja LP:n hallituksen jäsenet innostuivat ideasta. Vuosi 2018 sattui sopivasti olemaan myös LP:n 75-vuotisjuhlavuosi. Verkkonäyttelystä tuli siis juhlanäyttely.
Näyttelyllä on myös tärkeä dokumentaarinen arvo, koska työmme konkreettisesti häviävät esityskauden jälkeen.
– Aluksi ideoimme näyttelyn rakennetta. Pukusuunnittelija Jaana Kurttilan mielestä näyttelyssä pitäisi näkyä se, miten suunnittelijat työskentelevät koko Suomen alueella. Siitä saimme aloitussivun ideaksi Suomen kartan, johon tekijät on jaettu asuinpaikan mukaan. Toiveena oli saada koko Suomi katettua. Kartasta näkee selvästi, miten tekijät sijoittuvat. Asuinpaikkaa klikkaamalla löytyvät tekijöiden kuvat. Kuvaa klikkaamalla aukeaa kunkin suunnittelijan sivu, jossa jokainen esittelee omia töitään tekstein, kuvin ja videoin.
Lavastus- ja pukusuunnittelijat ry:n 240 jäsenestä 60 lähti mukaan näyttelyyn, joten materiaalia on paljon.
– Meillä on näyttelyssä 60 ammattilaisen upeita töitä eri puolilta Suomea ja eri aloilta. Näyttelyssä on edustettuna suunnittelijoiden töitä teatterista, TV:stä, tansiesityksistä, sirkuksesta, nukketeatterista ja elokuvasta eri aikakausilta. Näyttelylinkkiä on tarkoitus jakaa laajalti, että saamme lavastajien ja pukusuunnittelijoiden työtä paremmin esille. Näyttelyllä on myös tärkeä dokumentaarinen arvo, koska työmme konkreettisesti häviävät esityskauden jälkeen. Näyttely on esillä parin vuoden ajan ja tarkoitus on jatkojalostaa vielä ideaa juhlavuoden jälkeen, Minna Kauhanen kertoo.
Verkkonäyttelyyn tulee myös linkki LP:n historiaan, jonka teatterintutkija Heta Reitala on kirjoittanut. Historiakatsauksessa esitellään myös alan merkittäviä tekijöitä vuosien varrelta.
– Varsinainen koordinointityö alkoi, kun olimme saaneet verkkosivujen rakennetta haarukoitua. Tarjousten pohjalta Jani Paasonen valikoitui sivujen tekijäksi. Halusimme, että kaikilla LP:n jäsenillä olisi mahdollisuus osallistua verkkonäyttelyyn. Saimme apurahaa Avekilta, Kouralta, Taikelta ja Temeltä, joten pystyimme toteuttamaan näyttelyn. Suuri kiitos apurahoista! Toteutuksessa ja materiaalin keräämisessä oli iso työ ja monta mutkaa ratkaistavana. Työtä ei helpottanut minun kokemattomuuteni kuratoinnista. Mutta nyt sivut on koodattu ja odotamme jännityksellä avajaisia, mitä kaikkea hienoa näyttelystä löytyy. Avajaisissa skoolataan lavastajien ja pukusuunnittelijoiden työlle, Minna Kauhanen iloitsee.