Temen vaaligallupiin on haastateltu kaikkien eduskuntaryhmien edustajia. Haastattelut julkaistaan juttusarjana ennen eduskuntavaaleja. Toisesssa osassa haastateltavana on Kansallisen Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko. Häntä haastateltiin STOD:n vaaliaiheisilla aamukahveilla sekä sähköpostitse.
Eduskuntavaalien ennakkoäänestysaika on 22.-28.3 ja vaalipäivä on 2.4. Äänestä taiteen ja kulttuurin puolestapuhujaa!
Kokoomuksen Risikko: Kulttuuri on kasvuala
Suomeen tarvitaan kulttuurialan kasvuohjelma, toteaa eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, terveystieteiden tohtori Paula Risikko Vaasan vaalipiiristä.
– Taide- ja kulttuurialojen tukeminen on osa elinkeinopolitiikkaa ja siksi myös työ- ja elinkeinoministeriön olisi tuettava niitä.
Hän näkee taide- ja kulttuurialoilla olevan potentiaalia vientituotteeksi. Käytännön tasolla ensin idea tai teos pitäisi hioa timanttiseksi, sitten tuotteistaa se yhdessä Business Finlandin kanssa ja tehdä yhteistyötä valtionhallinnon, erityisesti työ- ja elinkeinoministeriön viestinnän kanssa.
Risikko toteaa, ettei vientituotteen konseptointi ole helppo juttu, sillä kulttuurivienti on meillä vielä alkutekijöissään.
– Ensijaisesti on saatava taide- ja kulttuurialalle kasvua kotimaassa, tunnistaa sen merkitys ja vahvistaa alan olemassaoloa. Sen jälkeen voidaan olla rinta rottingilla ulkomailla, Risikko kuvailee.
Kulttuuri tarvitsee kuluttajia kukoistaakseen
Jotta taide- ja kulttuurialoille saataisiin kasvua, Risikon mukaan alat tarvitsevat rahallisia panostuksia. Erityisesti hän kantaa huolta alalle valmistuvista taiteilijoista, joiden pitäisi saada työtilaisuuksia ammattitaitonsa näyttämiseen.
– Kulttuuria investointina ei ole tiedostettu riittävästi. Pidän tärkeänä kulttuuripoliittisen selonteon tekemistä, jotta taide- ja kulttuurialasta saadaan ajankohtainen tilannekuva, Risikko sanoo.
Kokoomus on julkaissut visionsa taiteen ja kulttuurin tulevaisuudesta Sivistys kasvaa kulttuurista -verkkopamfletissaan.
Pamfletissa esitetään 22 kohdan kehittämiskohteet, joilla kulttuurin asemaa saadaan kohennettua.
– Kulttuurin kukoistamiseen tarvitaan kulttuurin kuluttajia ja heille ostovoimaa, Risikko toteaa.
Taiteilijoiden tuoiomeentulo huolettaa
Kokoomuksen yleisenä linjana on ansioverotuksen ja sosiaaliturvan kehittäminen. Puolue haluaa keventää yksityishenkilöiden verotusta ja poistaa kannustinloukkuja, mikä yleensä tulkitaan sosiaaliturvan kaventamiseksi.
Sivistysvaliokunnan puheenjohtajana ja Suomen Harrastajateatteriliiton puheenjohtajana Risikko on huolestunut taide- ja kulttuurialan toimijoiden toimeentulosta.
– Korona-aika osoitti karmealla tavalla, miten heikossa asemassa taide- ja kulttuurialan toimijat ovat työttömyys- ja sosiaaliturvan suhteen. Nykyinen sosiaaliturva ei tunnista luovien alojen ansaintalogiikkaa.
Hänen mielestään taiteen ja kulttuurin ammattilaisten erityisasema tulee huomioida sosiaaliturvaa uudistettaessa.
Kulttuuri osaksi kansallista turvallisuutta
Risikko näkee, että jokaisessa ministeriössä pitäisi satsata turvallisuuteen, myös opetus- ja kulttuuriministeriössä.
– Nyt kansalaisten turvallisuuden tunnetta on heikennetty esimerkiksi sodalla ja koronalla. Pitäisi viestiä jostakin, joka toisi ihmisille hyvinvointia ja resilienssiä ja sitä kautta turvallisuudentunnetta. Toiveeni on, että seuraava hallitusohjelma olisi kokonaisturvallisuuden hallitusohjelma, jossa jokainen ministeriö olisi osa turvallisuuden tekijöitä, Risikko sanoo.
Kulttuuri voisi Risikon mukaan osaltaan antaa voimaa kestää epävarmuutta ja luoda myönteisiä elämyksiä, joiden avulla jaksaisi eteen päin. Siinä tehtävässä hän näkee hyvinvointialueiden kulttuurituotannon olevan tärkeässä asemassa lisäämässä kuntalaisten hyvinvointia.
Lue vaalikeskustelua myös Vaalistajan sivuilta.