Tammikuun 2019 pääkirjoitus, Anne Saveljeff
Kevytyrittäjyys kuulostaa raflaavalta. Mukamas vapautuu byrokratiasta, kellokorteista ja tilittämisistä, mutta se ei ole totta.
Kevytyrittäjät ovat uusi lainsuojattomien joukko, jotka eivät ole palkansaajia eivätkä yrittäjiä. Heidän kohdallaan on kyse työlainsäädännön turvan hapertamisesta. Kevytyrittäjä jää ilman työtapaturmavakuutusta, sairausajan palkkaa, eläkettä ja työttömyysturvaa. Nyt se ei kuulosta enää niin raflaavalta.
Syynä kevytyrittäjyyden/laskuttamisen yleistymiseen on työn hinnan halpuutus. Laskutuspalvelu rahastaa kevytyrittäjän tuloista osansa eikä toimeksiantajalle synny ”ikäviä” työsuhdekuluja tai -haittoja. Kevytyrittäjästä kun pääsee niin kevyen kivasti eroonkin.
Laskutusosuuskunta Eezy kysyy verkkosivuillaan ”sopiiko Eezy minulle? Teen töitä eri toimeksiantajille freelance-verokortilla. Miten Eezyn kautta toimiminen muuttaisi tilannettani?”
Eezy kysyy hyviä kysymyksiä, mutta vastaukset ovat vääriä ja populistisia. Minkä tahansa laskutusosuuskunnan tai -palvelun kautta toimiminen muuttaa ratkaisevasti freelancerin asemaa. Laskuttamisessa ei ole mitään väärää tai huonoa, ellei se ole pakko, vahinko tai väärinymmärrys.
Jos käytät tuotettamme, saat 12% kirkkaamman katseen viikossa
Laskutuspalvelu Eezy kertoo verkkosivuillaan, että ”freelance-verokortilla, kuten muillakin verokorteilla työskennellessä muodostuu aina työsuhde”. Tämä ei pidä paikkaansa. On vastuutonta johtaa ihmisiä harhaan. Kaikki verokortilla tehty työ ei ole työsuhdetyötä. Myöskään laskutusosuuskunnan kautta laskutettu työ ei muodosta työsuhdetta, vaan se rinnastuu minkä tahansa tilitoimiston kautta hoidetun laskun kirjoittamiseen. Kyseessä ei ole työsuhde eikä se kerrytä työttömyysturvan työssäoloehtoa.
Eezy jatkaa: ”… toimeksiantaja joutuu hoitamaan kaikki työnantajan lakisääteiset velvollisuudet. Varsinkin projektiluonteisissa sekä lyhytaikaisissa työtehtävissä tämä koetaan hankalaksi. Toimiessasi Eezyn kautta voi toimeksiantajasi ostaa työtäsi laskulla, joutumatta työnantajan asemaan. Tämä lisää työtilaisuuksiasi.”
Tämä ei pidä paikkaansa. Toimeksiantajat eivät ole työnantajia eivätkä hoida kaikkia työnantajan lakisääteisiä velvollisuuksia, kuten eläkkeitä ja vakuutuksia. Työtilaisuuksien lisääntyminen viitannee työn hinnan halpenemiseen, jolloin voi kuvitella, että laskutusfirman kautta saa paljon keikkoja. Mutta ole realisti äläkä usko kaikkeen mielikuvamarkkinointiin. Laskutuspalvelut tekevät bisnestä ja tavoittelevat voittoja.
Julkinen sektori on velvoitettava teettämään taiteen ja kulttuurin alan työt palkkatyönä tai tilaamaan ne y-tunnukselliselta yritykseltä
Ihmisten ei pidä joutua työn muodon perusteella ulos turvajärjestelmistä ja niiden rahoittamisesta.
Itsensätyöllistäjiä ovat mm. he, jotka laskuttavat ja joiden työ on liukunut palkkatyön ulkopuolelle. Nämä itsensätyöllistäjät tulee saada osaksi työlainsäädäntöä. Ammattiliiton on voitava edustaa itsensätyöllistäjiä neuvotteluissa. Itsensätyöllistäjille tulee saada kollektiivinen neuvotteluoikeus työehtoihin ja palkkioihin.
Julkinen sektori on velvoitettava teettämään taiteen ja kulttuurin alan työt palkkatyönä tai tilaamaan ne y-tunnukselliselta yritykseltä. Julkisrahoitteisten toimijoiden rahoitusehtoihin on rakennettava mekanismi, joka estää työn teettämisen palkkatyösuhteen ulkopuolella työkorvauksilla tai keinotekoisesti laskuttamalla.
Nämä ovat Temen keskeisiä tavoitteita kevään eduskuntavaaleja ajatellen. Hallitusohjelmatavoitteissaan Teme esittää, että valtion budjetista varataan kaksi prosenttia taiteelle ja kulttuurille. Lue täältä lisää…