Elokuun 2021 pääkirjoitus, Karola Baran
Esittävän taiteen ammattimaista toimintaa on koronan aikana rajoitettu poikkeuksellisen paljon. Tiukat yleisötilaisuuksien henkilömäärärajoitukset sekä vaatimus 2 metrin turvavälistä sisätiloissa on tehnyt esittävän taiteen ammattisektorin toiminnan mahdottomaksi.
Mikäli rajoitukset jatkuvat syksyllä, ne ovat liian iso isku polvilleen lyödylle taide- ja kulttuurialalle. Koko ammattimainen esittävän taiteen kenttä teatterin, tanssin, musiikin, elokuvan ja sirkuksen aloilla on valtavissa vaikeuksissa taloudellisesti, taiteellisesti, sosiaalisesta ja henkisesti.
Kuten työnantajaliitoista mm. Suomen Teatterit ry on todennut: ”Kahden metrin turvavälin vaatimus edellyttäisi valtiolta suuria lisätukia. Vaatimus 2 metrin turvavälistä sisätiloissa tekee esittävän taiteen ammattisektorin toiminnan kustannuksiltaan käytännössä mahdottomaksi: 2 metrin turvavälivaatimus tarkoittaa alallemme vain 10-20 % kapasiteettia täydestä yleisökapasiteetista.” Tappiot olisivat kymmeniä miljoonia euroja. On huomattava, että freelancereille edes tämä tuki ei heru. Estetty esitystoiminta tarkoittaa heidän osaltaan työkeikkojen lopullista peruuntumista ja käytännössä monelle mahdottomuutta toimia omalla alallaan. Alalta poishakeutuminen on jo käynnissä.
Temen toiminnanjohtajana olen erittäin huolissani jäsentemme ja alan ammattilaisten toimeentulosta, jaksamisesta ja työmotivaatiosta. Katsojana kaipaan eläviä esityksiä ja elokuvia. Taide kuuluu sivistyneen yhteiskunnan ytimeen. Sen merkitys korostuu silloin, kun ihmiset ja yhteisöt kohtaavat vaikeuksia.
Viranomaispäätösten tulee kuitenkin perustua suhteellisuus- ja välttämättömyysperiaatteiden mukaiseen arviointiin ja julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin.
Sisätilaisuuksien turvavälivaatimukset uhkaavat esittämistä edelleen. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kesä- ja heinäkuussa tehnyt erikoisia päätöksiä turvavälien suhteen, jotka rajoitukset ovat voimassa 10.8. saakka. Nyt AVI on antanut taas uusia määräyksiä, joiden alueellisuus näkyy täällä…
Aluehallintovirasto katsoi tartuntatautilain 58 d §:n mukaisen välttämättömyysarvioinnin perusteella, että asiakas- ja osallistujatilaisuuksissa lähikontaktien rajoittaminen kahden metrin turvavälillä ei ole enää sen alueella välttämätöntä ja perusteltua asiakasmääristä riippumatta. Samana päivänä sama viranomainen tulkitsi samaisen arvioinnin perusteella, että kahden metrin turvaväli edelleen on välttämätön sisätiloissa järjestettävissä yli 10 hengen ja ulkotiloissa järjestettävissä yli 50 hengen yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa. Lisäksi Tartuntatautilain 58 d §:n nojalla kahden metrin turvavälit voidaan määrätä yleisötilaisuuksiin vain epidemian leviämisvaiheessa olevilla alueilla. Valtioneuvoston hybridistrategia vaikuttaisi ulottaneen vastaavat turvavälit myös kiihtymisvaiheen alueisiin.
Käytännössä määräykset johtavat kummallisiin tilanteisiin: asiakastiloissa ei tarvitse välittää kahden metrin turvaväleistä muuten kuin silloin, jos tilaisuus katsotaan yleisötilaisuudeksi. Esimerkiksi kirjastossa tai ravintolassa asiakasmäärien rajoittaminen tai turvavälien säilyttäminen ei ole enää tarpeen, mutta jos siellä esiintyy esiintyjä, tulee tilaan päästää vain 10 henkeä tai varmistaa kahden metrin turvavälit.
Esityksiin osallistuva yleisö istuu lähtökohtaisesti numeroiduilla paikoilla maskit päällä. Teattereiden kävijätutkimusten perusteella voidaan olettaa, että monet on kahdesti rokotettu viruksen varalta. Osallistujien käyttäytyminen on vastuullista, ennakoitavaa ja järjestäjien toimintaohjeita noudatetaan kuuliaisesti. Syksyllä 2020 esityksiä voitiin järjestää kevennetyillä rajoituksilla noin puolelle yleisön kokonaiskapasiteetista ja ainakin oma kokemukseni tilanteesta oli erittäin turvallinen. Ei myöskään ole tiedossa, että esityksistä olisi lähtenyt liikkeelle yhtäkään tartuntaketjua.
Koronaepidemian vuoksi yleisötilaisuuksille on ollut tarpeen asettaa oikein suhteutettuja ja perusteltuja rajoituksia. Viranomaispäätösten tulee kuitenkin perustua suhteellisuus- ja välttämättömyysperiaatteiden mukaiseen arviointiin ja julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin.
Välttämättömyysarvioinnin sijasta aluehallintovirasto on perustellut 58 §:n mukaista sisätilojen yleisötilaisuuksien rajoitusta THL:n ja OKM:n laatimilla ohjeilla ja STM:n ohjauksella. Mielestäni yleisötilaisuuksia ei rajoitusten osalta ole kohdeltu yhdenveroisesti muiden alojen kanssa. Nykyiset rajoitukset ovat liian ankarat. Myös rokotepassi vaikuttaa konseptilta, jonka käyttöönottoa nopealla aikavälillä tulee vakavasti harkita.