Metelin teemat ovat tänä vuonna ilmasto ja työhyvinvointi, viime vuonna teemana oli työhyvinvointi. Millaisia juttuja haluat lukea näistä teemoista? Ehdota aiheita ja haastateltavia.
Kulttuurituottaja Niina Juutilainen on kirjoittanut vapaan kentän työhyvinvoinnista neljän artikkelin juttusarjan. Juutilainen nostaa esiin ongelmia, joihin hän myös esittää korjausliikkeitä. Jutut löytyvät helposti Metelin sivun hakutoiminnolla, kun kirjoitat ”suurennuslasin” viereen Niina Juutilainen. Sarjan ensimmäinen artikkeli kysyi pelkäämmekö me vapaan kentän kuolemaa.
Puheenjohtajamme Atro Kahiluoto vaati parempaa yhdistysprotokollaa: ”Yhdistyksessä työnantajan roolissa on hallitus, ja esimiehen virkaa täyttää yleensä hallituksen puheenjohtaja. Hallitus on siis vastuussa yhdistyksen työntekijöiden työhyvinvoinnista, työturvallisuudesta ja asiallisesta kohtelusta ja puheenjohtaja vastaa esimiesvelvoitteista. Jos sekä taiteellinen johtaja (tai toiminnan johtaja) ja hallituksen puheenjohtaja ovat sama henkilö, menevät roolit ja vastuut sekaisin.”
Turvallisuus vapauttaa luovuuden!
Meneillään olevasta Floor is Yours! -tutkimushankkeesta saimme Meteliin kaksi ansiokasta artikkelia:
Heli Ansio: Rakkaus lajiin on kaiken sen arvoista”. Tutkimus turvallisuudesta ja hyvinvoinnista esittävän taiteen töissä.
Vuokko Puro ja Henriikka Kannisto : Turvallisuus vapauttaa luovuuden.
Juuso-Matias Maijanen esitteli Metelin lukijoille uuden ammatin: läheisyyden koreografi. Siinä on kyse myös työturvallisuudesta ja -hyvinvoinnista, kun tekijöitä koulutetaan työskentelemään vaativaa läheisyyttä sisältävien kohtauksien kanssa.
Aino Unkila on kirjoittanut taideopetuksen karikoista viisi artikkelia Meteliin parin vuoden aikana. Moni opettaja on toistuvasti lomautettu tai työtön kesäisin. Villin lännen viidakosta Unkila haastaa: ”Työllistäkää teatterinopettajanne kokopäiväsesti. Työllistäkää heidät kuukausipalkalle, työllistäkää heidät virkoihin, ei määräaikaisesti. Päättäkää, kuinka monen vuoden määräaikaisuuden jälkeen työntekijä määrittyy vakituiseksi ja toimikaa niin. Työllistäkää heidät sitoutuen heihin ja pyytäkää sitten heitä kehittämään toimintaa enemmänkin kuin vain opetustunti kerrallaan.”
Susanna Metsälä vahvisti, että teatteriopettajien työssä on samoja ongelmia työpaikasta huolimatta. Metsälä esittää kuuden kohdan ohjelman ongelmien korjaamiseksi. Suomen Harrastajateatteriliitto ja Turun Taideakatemia kommentoivat artikkelia ja ne löytyvät jutun lopusta.
Millaista on oikeudenmukainen ilmastopolitiikka?
SAK:n ilmastoasiantuntija Pia Björkbacka kertoi SAK:n ilmastotavoitteista. SAK on hyvin aktiivinen ilmastoasioissa ja haluaa olla linjaamassa kansallista ilmastopolitiikkaa. Björkbacka totesi, että ilman työntekijäpuolen edustusta on vaikea rakentaa työntekijät huomioivaa ilmastopolitiikkaa.
Valosuunnittelija Vespa Laine haastatteli Suomen kansallisoopperan ja -baletin lavastamon esimiestä, Tapio Säkkistä, oopperan hiilijalanjäljen pienentämisestä. Säkkinen toimii oopperan ympäristöpäällikkönä. Mitä pitää ottaa huomioon, jotta esitys olisi ekologisesti kestävä?
Haluamme nostaa Metelissä jäsenten ammattilaisuutta esiin
Haluamme nostaa jäseniä ja jäsenten tekemää työtä ja ammattitaitoa esiin. Vinkkaa haastateltava tai seurattava.
Ohjaaja Elina Lajunen tekee juttusarjaa, jossa seurataan yhden temeläisen työpäivää minuutti minuutilta. Löydät Metelistä hakusanoilla Elina Lajunen kaikki hänen tekemänsä seurantajutut: järjestäjä Erik Rehnstrand, pukija Minna Tuuri, pukusuunnittelija Marja Uusitalo, nukketaiteilija Timo Väntsi, teatteriohjaaja Tytti Oittinen, rekvisitööri Rhea Pulkki, nukkesuunnittelija Heini Maaranen, valosuunnittelija Sisu Nojonen ja ohjaaja-koreografi Sanna Silvennoinen.
Ole yhteydessä ja kerro millaisia juttuja haluat Metelistä lukea. Ehdota juttuaiheita ja haastateltavia. Kerro, mikä on ollut tämän vuoden kiinnostavin juttu. Nopeimmat vastaajat saavat leffaliput.
Levollista kesää! Tavataan Metelin sivuilla taas elokuussa.