Siirry sisältöön
Lumihangella varjoja ja tassun jälkiä.
Kuva Harald Arlander, Muonio. Unsplash

Metelissä korostuivat työhyvinvointi ja koronan vaikutukset vuonna 2020

Tämä on Metelin 54. ja viimeinen juttu tänä vuonna. Vuoden toiseksi viimeinen juttu on tänään julkaistu, tarpeistosuunnittelija Pipsa Keski-Hakunin komea reportaasi Teatterimuseon näyttelystä Tarpeisto pääroolissa. Näyttely on Teatterimuseossa 30.5.2021 asti.

Metelin 54 artikkelia tarkoittaa tuhansia puntaroituja, pohdittuja, painavia sanoja. Artikkelien kirjoittajat ovat miettineet viestinsä juuri temeläisille, joiden kanssa he ovat halunneet jakaa näkemyksensä ja arvionsa.

Meteliin ovat kirjoittaneet: Ville Virkkunen, Anna Koskela, Noora Pietilä, Susanna Metsälä, Kim Modig, Heli Ansio, Elina Lajunen, Vespa Laine, Atro Kahiluoto, Vuokko Puro, Henriikka Kannisto, Virpi Latva, Niina Juutilainen, Juuso-Matias Maijanen, Isto Turpeinen, Aino Unkila, Kaija Rensujeff, Pia Björkbacka, Annu Sankilampi, Erika Hast, Inka Loppi, Joona Mielonen, Elsa Heikkilä, Laura Lehtinen, Karola Baran, Panu Sirkiä, Kristiina Vaalasmaa, Kirsi Törmi ja Pipsa Keski-Hakuni. Valtavan iso kiitos artikkelien tekijöille!

Teemoina olivat tänä vuonna ilmasto ja työhyvinvointi

Teemoihin liittyen Metelissä julkaistiin 18 juttua työhyvinvoinnista (joista kuusi johtamisesta) ja viisi ilmastoon liittyen. Pääkirjoituksia julkaistiin 12 ja ne käsittelivät taiteen rahoitusta, koronaa ja sen vaikutuksia tadealoihin ja taiteen ammattilaisiin.

Meteli teki syksyllä lukijakyselyn jäsenille ja 121 vastasi. Kiitos vastauksista.

Kolmannes vastaajista lukee melkein joka jutun ja kolmannes lukee yhden jutun kuukaudessa. Loppukolmannes lukee pari juttua vuodessa. Vastaajista 91 % lukee jutun jäsenkirjeen linkistä, loput somesta joko kaverin tai Temen jakamana.

TOP-10 – näistä asioista Metelissä tulee jäsenten mielestä kirjoittaa:
Työhyvinvointi (68 jäsenen toive)
Jäsenten kirjoittamia artikkeleita työstään (67)
Taide- ja kulttuuripolitiikka (65)
Haastatteluita jäsenistä (57)
Siitä, mitä liitto tekee ja tavoittelee (53)
Työehdot (44)
Tekijänoikeudet (28)
Neuvottelutaidot (27)
Riitakeissit (26)
Työoikeus (23)

Jäsenet tarkensivat edellämainittuja aiheita näin: animaation tekijöistä, pukusuunnittelijoista, tapahtuma-alasta, teatteriteknisestä henkilökunnasta, suunnittelutyöstä, teknisistä ratkaisuista, vapaasta kentästä, yhdistelmänimikkeistä ja niiden palkkauksesta, tulevaisuuden muuttuvasta työstä, elokuvaleikkaajista ja -käsikirjoittajista, opiskelijoiden näkökulmasta työelämään, yhteisötanssista, tanssi- ja sirkusalan toimeentulosta ja hyvinvoinnista sekä siitä, mistä on luovuttava, jotta voi tehdä työtään. Eräs vastaaja tarkensi: ”Metelin aihepiirit ovat jo nyt monipuoliset ja kiinnostavat, syynä lukemattomuuteeni on lähinnä ajan puute.”

Metelin arvosana on kolme (asteikolla 1-5). Hakutoiminnot ja arkistointi saivat moitteita ja niitä onkin jo paranneltu.

  Keskiarvo Mediaani
Metelin sivujen selkeys ja toiminnallisuus 2,7 3
Metelin sivujen hakutoiminnot ja juttujen arkistointi 1,7 1,5
Metelin sivujen ulkoasu 2,6 3
Artikkelien ulkoasu ja taitto 3 3
Artikkelien kiinnostavuus 3,1 3
Aiheiden monipuolisuus 2,7 3
Artikkelien kieli ja selkeys 3,3 4
Artikkelien julkaisurytmi kerran viikossa 3 4
Arviosi verkkolehti Metelistä kokonaisuutena 3 3
Yhteensä 2,8 3

 

Ensi vuonna Metelin teema on rakenne

Jäsenet ehdottivat ensi vuoden teemoiksi mm. työelämän muuttuminen, taidealojen silpputyö ja freelancerius, taiteen rahoitus, taide- ja kulttuuripolitiikka, Teme, koronasta toipuva työelämä, unelmien tavoittelu, myötätunto työelämässä, yhdenveroisuus, muuttunut normaalius.

Toimitusneuvosto valitsi vuoden teemaksi ”rakenteen”. Mistä puhutaan, kun puhutaan rakenteesta? Miksi rakenteista puhutaan niin paljon? Ja miksi niistä puhutaan itsestäänselvyytenä, määrittelemättä niitä?

”Suomalaisen teatterikentän rakenteesta” puhuttaessa kuulija saa arvuutella tarkoittaako puhuja rakenteella muutakin kuin paikkoja, joissa teatteria tehdään ja esitetään. Ehkä ohjelmistot, ammattilaiset, katsojat, harrastajat ja talouskin ”kuuluvat” mukaan. Entä yhteiskunnan tai työelämän rakenteet? Mitä ne ovat? Miten voi hahmottaa työelämän sortavat rakenteet?

Metelin matka rakenteiden kerrostumissa, merkitysten ja käsitteiden sokkeloissa tulee olemaan seikkailu. Lähde mukaan! Jokainen artikkeli ei suinkaan käsittele rakenteita. Tässä jutussa mainitut jäsenten toiveet huomioidaan. Niistä kirjoitettaessa pyritään huomioimaan rakenteen näkökulma. Ehdota juttua, kirjoittajaa, haastateltavaa. Meteli on moniarvoinen ja jäsenten vaikutuksille altis julkaisu.

Meteli jää nyt joulutauolle. Tammikuun 5. päivä julkaistaan vuoden 2021 ensimmäinen pääkirjoitus ja siitä julkaisutyö taas jatkuu. Kiitos kuluneesta vuodesta ja kepeää loppuvuotta!

Anne Saveljeff

Kirjoittaja on Metelin päätoimittaja, Temen tiedottaja ja työehtoasiantuntija.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.