Siirry sisältöön

Merkittäviä muutoksia työttömyysturvaan 2024

Huomio temeläiset ja erityisesti freelancerit,

olkaa tarkkoja ja huomioikaa allaolevat ohjeet! Ne vaikuttavat merkittävästi työttömyysturvaanne, kun neuvottelette työsopimuksia ja suunnittelette töitänne!

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan oikeuttava työssäoloehto pitenee ja kertyy bruttopalkan perusteella 2.9.2024 alkaen.

Työttömysturvan muutokset 2.9.2024:

    • Työssäoloehto pidennetään 12 kuukauteen ja euroistetaan
    • Ansiopäivärahan määrä porrastetaan
    • Työskentely palkkatuella ei kerrytä oikeutta ansiopäivärahaan
    • Työttömyysturvan ikäsidonnaisista poikkeuksista luovutaan

Elokuussa lakkautettiin vuorotteluvapaajärjestelmä.
Huhtikuussa sovitellun päivärahan suojaosa ja lapsikorotukset poistettiin.
Tammikuussa omavastuuaika piteni, lomakorvaus jaksotettiin, indeksikorotuksista luovuttiin 2024-2027 sekä vuonna 2023 voimassa ollut ylimääräinen lapsikorotuksen osa poistui.

1. Työssäoloehto euroistetaan 2.9.2024

Työssäoloehto on tähän asti on kertynyt työaikaa kerryttämällä (18h/vk). Europerusteinen työssäoloehto tarkoittaa sitä, että ansiopäivärahan saamisen edellytyksenä on kalenterikuukauden aikana maksettu tietty bruttopalkkatulo.

Työssäoloehto täyttyy 2.9.2024 myötä, kun jäsenelle maksetaan työssäoloehtoon luettavaa palkkaa 930 euroa/kuukaudessa. Puolikas työssäoloehtokuukausi kertyy, kun palkkaa maksetaan 465–929 euroa (vuonna 2024). Tarkastelujakso on jatkossakin 28 kuukautta.

Tämä tarkoittaa matalapalkka-aloilla, että usein pitkälle ajalle venyvät työprosessit pienellä korvauksella, eivät ylety kerryttämään työssäoloehtokuukausia. Jos sinun on mahdollista vaikuttaa esim. taiteellisen prosessin pituuteen, ja työn sijoitteluun tuona aikana, ota tämä huomioon.

Esimerkki

Tanssijan harjoitusaika sijoittuu kolmen kuukauden ajalle 1.3–31.5, mutta työtunteja kertyy yhden kuukausipalkan verran. Hän ansaitsee tuotannosta palkkaa koko ajalta 2300 euroa sekä lomakorvauksen 12%. Lomakorvaus ei ole työssäoloehtoa kerryttävää tuloa, joten hän ansaitsee 766,70 euroa palkkaa kuukaudessa. Näiltä kuukausilta kertyy puolikas työssäoloehtokuukausi kutakin kalenterikuukautta kohden, yhteensä 1,5 kuukautta.

Jos tanssituotannon harjoitukset olisivatkin kahden kalenterikuukauden pituisella jaksolla, hän saisi samalla palkalla kerrytettyä kaksi kuukautta työssäoloehtoa.

2. Työssäoloehto pitenee 12 kuukauteen 2.9.2024

Työssäoloehto täyttyy 2.9. 2024 alkaen, kun työttömyyskassan jäsenelle on maksettu vähintään 12 kuukautena työssäoloehtoon luettavaa palkkatuloa vähintään 930 euroa kuukaudessa edeltäneen 28 kuukauden aikana (kts.ed).

Esimerkki

Temen opiskelijajäsen liittyy työttömyyskassan jäseneksi heti valmistuttuaan, kun saa yhden päivän kestävän työkeikan, joka tehdään työsuhteessa. Näin hän pääsee liittymään kassan jäseneksi ja kerryttämään työssäoloehtoa, koska kohdan yksi edellytykset täyttyvät.

3. Ansiopäiväraha porrastetaan 2.9.2024 alkaen

Ansiopäivärahan porrastaminen tarkoittaa käytännössä, että sen määrä alenee työttömyyden jatkuessa.​​​​​​​ Porrastukset lasketaan täydestä ansiopäivärahasta, eivätkä ne kertaudu. Jatkossa päivärahan määrää leikataan noin kahden kuukauden työttömyyden jälkeen 20 prosenttia ja kahdeksan kuukauden jälkeen lähes 5 prosenttia lisää.

Muutos ei kuitenkaan vaikuta ennen syyskuuta alkaneisiin päivärahakausiin, vaan porrastus vaikuttaa vasta 2. syyskuuta 2024 jälkeen uuden 12 kuukauden työssäoloehdon perusteella maksettaviin etuuksiin. Jos työssäoloehto on täyttynyt 1. syyskuuta 2024 mennessä ja päivärahaa maksetaan vanhan 26 viikon työssäoloehdon perusteella, ei porrastusta sovelleta.

Esimerkki

Tuottajan työssäoloehto täyttyy tammikuussa 2025. Hän jää työttömäksi helmikuussa 2025. Hänelle lasketaan ansiopäiväraha ja se on noin 1400 euroa kuukaudessa. Seuraava tuotantotyö käynnistyy vasta toukokuussa. Tuottaja saa ansiosidonnaista päivärahaa kahdelta ensimmäiseltä kuukaudelta 1400 euroakuukaudessa  ja seuraavilta 0.8 x 1400 euroa eli 1 120 euroa kuukaudessa.

Lisätietoa työttömyyskassamme sivuilta/More information (7 languages):

IN English

PÅ svenska 

Ansiopäivärahan määrä porrastetaan

Työssäoloehtoa pidennetään 12 kuukauteen: Elokuussa 2024 noudatetaan 26 viikon työssäoloehtoa. Syyskuun 2. päivän myötä työssäoloehto täyttyy, kun jäsenelle on maksettu vähintään 12 kuukaudelta työssäoloehtoa kerryttävää palkkaa 930,-kuukaudessa edeltävän 28 kuukauden aikana.

Työssäoloehto euroistetaan

 Työttömyysturvan ikäsidonnaisista poikkeussäännöistä luovutaan

Työssäoloehto palkkatuetusta työstä

Omavastuupäivien määrää lisätään seitsemään päivään

Lomakorvauksen jaksotus otetaan uudelleen käyttöön

 Osa-aikatyötä tekevän suojaosa poistetaan

Puoliväliriiheen mennessä hallitus valmistelee vielä yhdistelmävakuutuksen mallin.

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.