Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat STST:n uusi hallitus on valittu ja on aika tutustua hallituslaisiin! Vuodesta 1937 toimineen järjestön hallituksen valitsevat jäsenet vaalilla keväisin pidettävässä vuosikokouksessa. Kaikki jäsenet ovat tervetulleita vuosikokoukseen. Äänioikeutettuja ovat ammattilais- ja opiskelijajäsenet.
Hallituksen puheenjohtajan ja varsinaisten jäsenten kausi on kaksivuotinen, varajäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan. Hallitus johtaa ja edustaa STST:n toimintaa ja pyrkii vaikuttamaan kulttuuripoliittisiin kysymyksiin tanssin ja sirkuksen ammattilaisten näkökulmasta.
Mikäli mieltäsi askarruttaa jokin kentän asia, haluaisit olla mukana vaikuttamistyössä tai haluat nostaa keskusteluun uuden aiheen, voit olla yhteydessä hallitukseen sähköpostitse stst@teme.fi tai instagramin kautta @stst_hallitus. STST:n alla toimiviin työryhmiin ovat tervetulleita kaikki jäsenet. Ammattiyhdistys on yhtä kuin sen jäsenistö.
Voit tutustua STST:n vuoden 2023 vuosikertomukseen ja tilinpäätökseen, vuoden 2024 toimintasuunnitelmaan sekä järjestön sääntöihin täällä.
Sanni Kriikku | tanssitaiteen maisteri, STST:n puheenjohtaja 2024–2026, Temen hallituksen jäsen
”Olen ammatiltani tanssija, esitysten tekijä ja toiminut viime vuosina myös paljon mahdollistavissa rooleissa kuraattorina ja tuottajana. Olen ollut STST:n hallituksessa vuodesta 2019 ja puheenjohtajana yhden kaksivuotiskauden.
Olen sekä taiteellisessa työssäni että ammattiyhdistyksen puheenjohtajana kiinnostunut yhteisöllisyydestä ja uskon sen vaikuttavuuteen. Koen taloudellisesti epävarmalla alalla suurimpana voimavaranani kollegat, kollegiaalisuuden sekä solidaarisuuden, joka on prekaarilla, köyhällä alalla myös haaste.
Toivon, että kaudellani onnistumme edistämään tärkeitä keskusteluja taiteesta ja kulttuuripolitiikasta. Hallituksen leikkaukset taiteeseen ja kulttuuriin osoittavat, että niiden arvoa ei ymmärretä eikä tuosta arvosta osata myöskään julkisuudessa keskustella tarpeeksi tarkasti.
Puheenjohtajana tehtäväni on myös kuunnella viestejä kentältä ja hallituksesta siitä, mikä juuri nyt olisi ajankohtaista ja tärkeää sekä toimia linkkinä STST:n ja Temen välillä.”
Elsa Heikkilä | tanssitaiteilija, tanssipedagogi ja freelancerkoordinaattori, STST:n hallituksen jäsen 2024–2026, hallituksen varapuheenjohtaja
Elsa Heikkilä on Helsingistä käsin tanssin kentällä laaja-alaisesti toimiva tanssityöläinen. Viime vuosina hän on keskittynyt töissään pohtimaan tanssitaiteen yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia mahdollisuuksia rakentaa sekä ekologisesti että sosiaalisesti kestäviä prosesseja. Heikkilä toimii freelancetaiteilijan töiden lisäksi Temessä freelancerkoordinaattorina maaliskuulle 2025 asti.
Heikkilä näkee ammattiyhdistystoiminnan tärkeänä yhteen tulemisen paikkana. Monella tavalla haastavassa yhteiskunnallisessa tilanteessa taide ja taiteilijat voivat osaltaan rakentaa moninaisempaa, kestävämpää ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Taide ei nimittäin ole yhteiskunnasta irrallinen saareke. Tulevina vuosina ammattiyhdistyksenä meidän on entistä tärkeämpää tehdä näkyväksi taiteen arvoa osana yhteiskuntaa. Eikä pidä unohtaa taidepedagogiikkaa ja sen vaikutuksia.
Linda Holma | tanssitaiteilija, STST:n hallituksen jäsen 2024–2026
”Olen hiljattain valmistunut tanssitaiteen maisteri (Teak, 2023), joka työskentelee tanssin vapaalla kentällä tanssijana ja esiintyjänä. Olen lisäksi kiinnostunut yhteisötaiteen monista mahdollisuuksista ja työskentelenkin myös erilaisten erityisryhmien parissa.
Opiskelijapositiosta kentälle siirtyessäni hahmotin, kuinka heikosti alani rakenteita tunnenkaan. Ajattelen, että omien oikeuksien, työehtosopimuksen ja työnantajan velvollisuuksien tunteminen olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää. Ne ovat taiteellisen toiminnan kehys ja reunaehdot, jotka mahdollistavat (paremmin tai huonommin) sen, että pystyn toteuttamaan asiantuntijuuttani ja ammattitaitoani. Olen itse saanut liitosta apua moneen työelämään liittyvään kysymykseen ja halusinkin antaa jotain myös itse takaisin. Uskon järjestäytymisen, yhteisöllisyyden sekä kollegiaalisen tuen voimaan ja mahdollisuuksiin. Hallituksen jäsenenä haluan työskennellä kohti kestävämpää, tasa-arvoisempaa ja moninaisempaa taide- ja työelämää.
Toivon myös, että voisin toimia linkkinä jäsenistön ja hallituksen välillä. Otathan siis matalalla kynnyksellä yhteyttä, jos haluat keskustella tanssin tai sirkuksen kentän kysymyksistä!”
Kotisivut
IG: @linda.holma
Milla Jarko | freelance sirkustaiteilija ja tuottaja, STST:n hallituksen jäsen 2023–2025
”Moi mä oon Milla, freelance sirkus- ja esitystaiteilija sekä tuottaja. Olen tehnyt ja tuottanut esityksiä sekä pienimuotoisia tapahtumia ammattimaisesti vuodesta 2015. Koulutustaustani on sirkusalan perustutkinto (SaSak 2010–13), sirkustaiteen jatko-opinnot Toulousessa, Ranskassa (Le Lido – centre des arts du cirque, formation professionnelle 2013–15) ja tulevana syksynä aloitan kulttuurituottajan opinnot Metropoliassa. Tämä on toinen vuoteni STST:n hallituksen jäsenenä. Olen myös Temen uunituoreessa valtuustossa.”
”Työ on näkyvää rakkautta.” – Kahlil Gibran, runoilija taiteilija
Kotisivut
IG: @tiikeri.areena
Mathilda Kauppila | tanssitaiteilija, STST:n hallituksen jäsen 2023–2025
”Olen freelancerina toimiva monipaikkainen ja monitoiminen tanssitaiteilija. Vuodesta 2017 alkaen olen työskennellyt tanssitaiteen kentällä moninaisissa rooleissa ja konteksteissa yhteiskunnan periferioista kiinnostuen. Minua kiehtoo erilaiset sosiaaliset järjestykset, joita pohdin niin tanssitaiteilijuuden kuin yhteiskuntatieteistä kertyneen asiantuntijuudenkin läpi.
Ammattilaisuuteni alusta alkaen olen hakeutunut mukaan Itä-Suomen tanssitaiteilijoiden työskentelyedellytysten rakenteelliseen kehittämiseen mm. Itä-Suomen tanssin aluekeskuksen sekä Pohjois-Karjalan tanssitaiteen tuki ry:n hallituksissa. STST:n hallituksessa toimin ensimmäistä kaksivuotista kauttani ja olen iloinen päästessäni mukaan tähän arvokkaaseen työhön kestävämmän työelämän puolesta!”
Kotisivut
IG: @mathildakauppila
Suvi Kemppainen | tanssitaiteilija ja koreografi, STST:n hallituksen jäsen 2023–2025
”Olen Berliinissä ja Outokummussa asunut ja opiskellut koreografi, tanssija, esitysten tekijä ja esiintyjä. Tarkastelen työssäni omistajuuden ja toimijuuden suhdetta eli sitä, millaisilla tavoilla immateriaalinen media kuten tanssi voi operoida kapitalistisessa kontekstissa. Ajattelen, että sisäisten ja ulkoisten prosessien (ruumiillisuuden ja rakenteiden joihin työ sijoittuu) dialogi on olennaista, jotta pystymme rakentamaan normikriittistä, herkkää ja varomatonta taidetta ja kulttuuripolitiikka.”
Sonjis Laine (she/her) | tanssitaiteilija, STST:n hallituksen jäsen 2024–2026
”Olen helsinkiläinen tanssitaiteilija, ja työskentelen vapaalla kentällä tanssijana, esiintyjänä, fasilitoijana, esitysten tekijänä ja kanssataiteilijana. Valmistuin tanssitaiteiljaksi Tukholman Taideyliopistosta vuonna 2019 sekä antropologiksi (Helsingin yliopisto) 2022. Toimin osana Prekaarit Praktiikat -taiteilijaryhmää, Esitystaiteen seuraa, sekä uuden SLURPS-näyttämön työryhmää.
Mua kiinnostaa aina se, miten tietoa tehdään näkyväksi ja saavutettavaksi. Se, miten luodaan yhteisiä kestäviä käytäntöjä ja tehdään ammatillisista poluista, työlainsäädännön tuntemisesta ja kenttään kiinnittymisestä joka sukupolvelle keveämpää. Toiseksi mua kiinnostaa työhömme liittyvät tunteet, sekä kollektiiviset kentältä kantautuvat, että ne joita koetaan yksityisesti taidetyössä ja suhteessa sen reunaehtoihin.”
Antti Nieminen | tanssija-näyttelijä, STST:n hallituksen jäsen 2024–2026, Temen hallituksen jäsen
”Ensimmäisestä työstäni tanssitaiteenlaitoksen opintojen jälkeen tuli hiljattain kuluneeksi 20 vuotta. Näiden kahden vuosikymmenen aikana olen työskennellyt useassa isossa ja keskikokoisessa laitosteatterissa, sekä monessa pienryhmässä ja vapaan kentän ryhmässä. Tuona aikana kenttä on muuttunut paljon, mutta erityisesti koronapandemia jätti sellaisia jälkiä, joita korjaillaan vielä pitkään ja osa niistä varmasti myös pysyviä. Nyt ammattiin siirtyvät nuoret tekijät tulevat hyvin erilaiselle kentälle. Siitäkin huolimatta hienoja uusi ammattilaisia tulee kentälle ihailtavalla päättäväisyydellä. Näissä olosuhteissa ammattiliiton asema kulttuurialoilla nousee yhä tärkeämmäksi. Esimerkiksi viimeisimmissä TES-neuvotteluissa sovitut palkankorotukset seuraavat yleistä linjaa, mikä ei varmasti olisi tapahtunut ilman liittoja tässä pandemian jälkeisessä uudessa Nato-maassa.
Tulevaisuudessa tärkeimmiksi vaikuttamisen kohteiksi nouseekin artikuloida freelancekentän toiminnan ja epävarmuuden suhde sosiaalipoliittisiin muutospaineisiin. Pandemian aikana moni kokenut ammattilainen lähti jo uusille urille. Koronan haavoja edelleen nuoltaessa suunnitellut ja jo toteutuneet työttömyysturvan heikennykset vaikeuttavat edelleen heikommassa asemassa olevien freelance-toimijoiden työskentelymahdollisuuksia. Tämän haasteen helpottamiseksi tulevaisuuden tavoitteissa on myös muiden pohjoismaiden kaltaisen Allianssimallin pystyyn saaminen ja/tai taiteilijapalkkajärjestelmä.”
Aino Strandberg | tanssitaiteilija, STST:n hallituksen jäsen 2024–2026
”Olen tanssitaiteilija ja ihmettelijä, jonka oleminen ja vaikuttaminen maailmassa muotoutuvat liikkeen ja kielen, tanssin ja tekstin kautta. Työskentelen mielelläni kollektiivisen mielikuvittelun ja ihmettelyn kautta. Olen kiinnostunut toimijuuden ilmenemismuodoista niin taiteen tekemisessä kuin yhteiskunnallisen vaikuttamisen alueella.
Ammattiyhdistystoimintaan minua ajaa tarve yhdistää ja vahvistaa kulttuurikentän ääntä ajassa, jossa alaamme yritetään työntää marginaaliin. Resurssit, niiden uudelleenjako- ja ajattelu, sekä yhteisöllisyyden lisääminen alallamme ovat aiheita, joita pidän kulttuuripoliittisesti tärkeinä juuri nyt.”
Ulla Hyväluoma | tanssitaiteen maisteri, STST:n hallituksen varajäsen 2024–2025
”Minulla on vuosien kokemus tanssin ja teatterin kentällä työskentelystä niin freelancerina kuin kiinnityksellä. Olen työskennellyt tanssijana ja esiintyjänä useiden eri koreografien, tanssiryhmien ja tanssiteattereiden kanssa, tällä hetkellä toimin kiinnitettynä tanssijana Vaasan kaupunginteatterissa. Esiintyjän työn lisäksi olen toiminut koreografina, harjoittajana ja koreografin assistenttina eri produktioissa.
Ammattiyhdistystoiminnassa minua innostaa työskentely yhdessä kollegojen kanssa tanssin kentällä vallitsevien työskentelyolosuhteiden parantamiseksi sekä taiteilijoiden hyvinvointiin liittyvien teemojen parissa. Lisäksi koen tärkeäksi edistää tanssitaiteen saavutettavuutta ja työskentelyedellytysten kehittämistä koko Suomessa, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.”
Lisäksi STST:n hallituksessa toimii Evaleena Vuorenmaa (varajäsen 2024–2025).