Heti otsikon kirjoitettuani tajusin, että tämähän on ollut kulttuuritoimittajien kolumnien ja eri kulttuurilehtien pääkirjoitusten aihe viimeiset kaksi vuotta. Mitä uutta minä nyt tästä muka sanon? Ketä kiinnostaa kulunut aihe?
Sepä se. Tuntuu, että taiteen toimijat ovat kyllä viestittäneet oman näkemyksensä koronan vaikutuksista kulttuurialaan, mutta aika vähän tuntuu, että viesti on kuultu. Käsittämättömintä on, jos kulttuuribudjettia tullaan viesteistä huolimatta leikkaamaan. Kahden vuoden ajan jatkuneet sulut ja katsomokapasiteettien rajoitukset ovat lamaannuttaneet alan niin perinpohjaisesti, että kärsimme siitä vielä pitkään. Taidetyön freelancereillä on yhä hankalampaa löytää uusia töitä, kun ohjelmistoja pyöritetään vanhoilla teoksilla, riskejä ei uskalleta ottaa ja henkilökunnan määrä on pidettävä minimissä. Viime kädessä tästä kärsii yleisö ja lopulta sosiaaliturvan budjetti.
Toisin kuin meille usein yritetään selittää, kulttuurialan tukeminen on valinta- ja arvokysymys. Rahaa on mahdollista löytää, jos niin oikeasti halutaan. Nyt jos koskaan taiteen arvo on palautettava ja nähtävä se tärkeänä osana yhteiskuntaa, koronasta toipumista ja ekologista jälleenrakennusta.
Kulttuuribudjetin leikkausten takia luette nyt myös ensimmäistä sähköistä Liitos-lehden numeroa. Lehti on koettu tärkeäksi jäsenistöä yhdistäväksi linkiksi ja se on nostanut vuosien varrella useita tabuiksi koettuja aiheita esiin. Jatkamme lobbaamista, jotta voimme jatkossakin tarjota kulttuuripoliittisen keskustelufoorumin, tästä lähtien sähköisessä muodossa. Halusimme turvata STST:n toimintakyvyn, joten kalliista paino- ja postikuluista oli pakko säästää. Lehti kun ei ole ainut asia, johon STST:n tulee jatkossa panostaa.
Korona-aika on näyttänyt, että STST:n toiminnalle on yhä enemmän tarvetta. Kulttuurin määrärahoja ei saa leikata, eikä taiteen perusopetusta näivettää, työntekijöiden ylikuormituksesta puhumattakaan. Toisaalta on vaikutettava sosiaaliturvaan, jotta freelance-työn tekemisestä erilaisissa pätkätyösuhteissa tulisi tulevaisuudessa helpompaa. Kutsunkin jäsenistöä nyt sankoin joukoin osallistumaan sekä STST:n että Temen vuosikokouksiin, joissa molemmissa on uuden puheenjohtajan vaali! Meidän on jaksettava näyttää esimerkkiä siitä, mikä taiteen arvo oikeasti on! Vuosikokoukset pidetään 29.5.2022.
P.S. Kannustan lämpimästi tutustumaan, mitä kaikkea Teme tällä hetkellä tekee muun muassa freelancereiden hyväksi erilaisten hankkeiden muodossa. Myös STST on osana samaa työtä: kaksi hallituksen edustajaa keskusteli tässä kuussa Taiken tutkijan kanssa tanssi- ja sirkustaiteilijoiden sosiaaliturvan ongelmista ja allekirjoittanut valittiin juuri Temen edustajaksi ammattiliittojen ja palkansaajakeskusjärjestöjen ITSET-työryhmään. Pidämme alamme ääntä kuuluvilla!