Siirry sisältöön

Kysymykset lakosta, ylityökiellosta ja venymiskiellosta 21.2.-8.3.2025 elokuva- ja tv-tuotannoissa

Vastaukset kysytyimpiin kysymyksiin työtaistelusta eli lakosta, ylityö- ja venymiskiellosta.

Miksi työtaistelutoimenpiteisiin on ryhdytty?

Työehtosopimusneuvottelut eivät etene toivotusti. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmesta oireilee psyykkisesti elokuva- ja tv-alalla. Teme pyrkii turvaamaan ja parantamaan työntekijöiden työturvallisuutta ja työssäjaksamista, mutta työnantajapuoli ei ole tullut näissä tavoitteissa riittävästi vastaan. Teme on halunnut tuoda selkeyttä ja ennakoitavuutta muun muassa ennakkosuunnittelutyön mitoittamiseen ilmaisen työn rajaamiseksi.

Milloin lakko alkaa ja päättyy?

Lakko alkaa lauantaina 8.3.2025 klo 00.01 ja päättyy lauantaina 8.3.2025 klo 23.59.

Milloin ylityö- ja venymiskielto on voimassa?

Ylityö- ja venymiskielto astuvat voimaan HETI perjantaina 21.2.2025 kello 12 ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

Keitä lakko, ylityö- ja venymiskielto koskevat?

Lakko ja kiellot koskevat kaikkea yleissitovan Elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen mukaista työtä tuotannoissa. Lakko ja kiellot koskevat kaikkia työntekijöitä riippumatta siitä, kuuluuko henkilö liittoon vai ei. Lakon alaista työtä ei lakon aikana saa tehdä.

Työtehtävät, joita lakko ja kiellot koskevat, ovat esimerkiksi lavastus- ja pukusuunnittelijat, ohjaajat, käsikirjoittajat, leikkaajat, puvustajat, rekvisitöörit, tuotantoapulaiset, järjestäjät, maskeeraajat, äänittäjät ja kuvaajat.

Lakko ja kiellot eivät kuitenkaan koske muita sopimusaloja, kuten Yleisradion talokohtaisten sopimusten piirissä työskenteleviä tai muita, jotka eivät tuotantoyhtiöissä kuulu Elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen soveltamisalan piiriin, kuten kirjanpitäjät, palkanlaskijat, siistijät jne.

Pitääkö työnantajalle kertoa lakkoon jäämisestä?

Työntekijällä ei ole velvollisuutta etukäteen kertoa lakkoon osallistumisesta.

Työnantajalla ei ole oikeutta tiedustella sitä, kuuluuko työntekijä ammattiliittoon. Liittoon kuulumatonkin työntekijä voi jäädä lakkoon, kun hänen työtehtävänsä on julistettu lakkoon, eikä tästä voi seurata työntekijälle rangaistuksia.

Mikä ylityö- ja venymiskielto on?

Kiellolla tarkoitetaan sitä, että työntekijä saa tehdä vain työvuoroluetteloon merkityt säännöllisen työajan mukaiset työtunnit. Kielto koskee yhtä lailla sekä jaksotyötä että yleistyöaikaa. Työntekijän ei tule tänä aikana tehdä esimerkiksi liukumatunteja.

Jaksotyössä ylityötä on työ, joka ylittää työehtosopimuksen mukaisen säännöllisen työajan tasoittumisjaksolla, eli esim. 120 h kolmessa viikossa. Työajan tulee tasoittua keskimäärin 40 tuntiin viikossa tasoittumisjakson loppuun mennessä. (Katso alla maksettavan lakkoavustuksen suuruus.)

Yleistyöaikaa noudatettaessa vuorokautista ylityötä on työ, joka ylittää kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Viikoittaista ylityötä on työ, joka ylittää 40 tuntia viikossa olematta vuorokautista ylityötä.

Maksaako Teme lakkoavustusta?

Kyllä. Lakkoavustuksen suuruus on 100 euroa/8 tunnin työpäivä. Jos työntekijän työvuoroluettelon mukainen työpäivä on vähintään 10 tuntia, niin lakkoavustuksena maksetaan 125 e. Jos työntekijän työvuoroluettelon mukainen työpäivä on vähintään 12 h, niin lakkoavustuksena maksetaan 150 e.

Vain liiton jäsenet ovat oikeutettuja lakkoavustukseen. Lakkoavustusta maksetaan vain, jos olisit lakkopäivänä työvuoroluettelon mukaan töissä.

Miten haen lakkoavustusta?

Lakkoavusta haetaan jälkikäteen. Tarvitset lakkoavustuksen hakemista varten tilinumerosi sekä todisteen, että olisit ollut lakkopäivänä töissä (esimerkiksi työvuoroluettelo). Koska lakkoavustuksen suuruus riippuu työpäivän pituudesta, niin pyydämme toimittamaan todisteen tästä, jos haet korotettua lakkoavustusta.
Ole lakkoavustuksen hakemisesta lakkopäivän jälkeen yhteydessä sähköpostitse ja toimita edellä mainitut tiedot: jussi.kiiski@teme.fi

Onko lakko laillinen?

Kyllä on. Elokuva- ja tv-tuotantoa koskevan työehtosopimuksen voimassaolo on päättynyt tammikuun lopussa. Näin ollen alalla ei ole voimassa  työrauhavelvoitetta.

Voiko työnantaja irtisanoa lakkoon osallistujan?

Ei voi. Työtaisteluun osallistuminen on perusoikeus.

Mistä saan lisätietoa?

Voit olla yhteydessä Temessä Jussi Kiiskiin (jussi.kiiski@teme.fi, puh. nro. 040 673 2743).

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.