Siirry sisältöön

Lakko 8.3. sekä ylityö- ja venymiskielto 21.2. alkaen elokuva- ja tv-tuotannoissa

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry, Teme, ja Suomen Journalistiliitto ry päättivät elokuva- ja tv-alaa koskevista työtaistelutoimista.

Yleissitovan elokuva- ja tv-tuotantoja koskevan työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi 31.1.2025, eivätkä neuvottelut Palvelualojen työnantajat Palta ry:n kanssa ole edenneet toivotulla tavalla.

Lakkoon osallistuminen on laillista, koska kyseisen työehtosopimuksen voimassaolo on päättynyt, eikä alalla ole työrauhavelvoitetta.

Temen hallitus on päättänyt seuraavista työtaistelutoimista tahmeasti edenneiden neuvotteluiden vauhdittamiseksi:

Yksipäiväinen lakko 8.3.2025

Lakko alkaa lauantaina 8.3.2025 klo 00.01 ja päättyy lauantaina 8.3.2025 klo 23.59.

Lakossa ovat kaikki yleissitovan elokuva- ja tv-tuotantoja koskevan työehtosopimuksen mukaiset työt. Lakon alaista työtä ei tänä aika saa tehdä. Lakko koskee kaikkia työntekijöitä riippumatta siitä, kuuluuko henkilö liittoon vai ei.

Lakko tulee vaikuttamaan muun muassa lauantai-illan suoriin tv-lähetyksiin.

Toistaiseksi voimassa oleva ylityö- ja venymiskielto voimaan 21.2.2025

Ylityö- ja venymiskielto astuu voimaan perjantaina 21.2.2025 klo 12.00 ja on voimassa toistaiseksi.

Kiellolla tarkoitetaan sitä, että työntekijä saa tehdä vain työvuoroluetteloon merkityt säännöllisen työajan mukaiset työtunnit. Kielto koskee yhtä lailla sekä jaksotyötä että yleistyöaikaa.

Tavoitteena työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin turvaaminen

Työterveyslaitoksen joulukuussa 2024 julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmesta oireilee psyykkisesti elokuva- ja tv-alalla. Teme ja Journalistiliitto pyrkivät turvaamaan ja parantamaan työntekijöiden työturvallisuutta ja työssäjaksamista, mutta työnantajapuoli ei ole tullut näissä tavoitteissa riittävästi vastaan.

– Työhyvinvointi ja työssäjaksaminen ovat olleet Temen keskeiset TES-tavoitteet jo vuosikymmeniä, sanoo Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila.

Työntekijäpuolen tavoitteina tällä neuvottelukierroksella on ollut erityisesti jaksotyötä koskevien työaikamääräysten parantaminen, jotta työtä voidaan tehdä työntekijöiden jaksamisen huomioiden kestävästi. Tavoitteena on ollut esimerkiksi selkeyttä työehtosopimuksen tulkintaa siten, että jaksotyön säännöllinen työaika ei saa yhtenäkään peräkkäisenä kolmena viikkona ylittää 150 tuntia.

Tavoitteena on ollut myös yötyötä koskevan 10 prosentin haittalisän palauttaminen elokuvatuotantoihin. Lisäksi ennakkosuunnittelutyöhön varattavaan työaikaan on haluttu kiinnittää huomiota.

– Esimerkiksi lavastus- ja pukusuunnittelijoiden kohdalla ei aina työsopimusta tehtäessä ole selkeästi tiedossa, kuinka paljon ennakkosuunnittelutyötä tuotanto todellisuudessa vaatii, toteaa Temen juristi Jussi Kiiski.

Viimeksi elokuva- ja tv-tuotannoissa on koettu työtaistelutoimia joulukuussa 2017, jolloin julistimme ylityökiellon ja lakon TES-neuvotteluiden vauhdittamiseksi. Lakko peruuntui neuvotteluosapuolten päästessä sitä ennen sovintoon.

LAKKOINFO eli vastauksia kysytyimpiin kysymyksiin työtaistelusta..

Lisätiedot: Temen juristi Jussi Kiiski
jussi.kiiski@teme.fi ja puh 040 673 2743
Temen yhteystiedot

Tilaa uutiskirje

Saat Temen ajankohtaiset asiat sähköpostiisi neljästi vuodessa.