Suomalaisen av-tuotannon jatkuvuus ja hyvä kehitys on vaarassa, toteaa Temen toiminnanjohtaja Karola Baran.
Audiovisuaalisen alan vientitulot ovat vuosittain kasvaneet, sillä kotimaiset tv-sarjat ovat saaneet myönteistä huomiota ulkomaisilla tv-kanavilla sekä suoratoistopalveluissa. Myös kotimaisten elokuvien laatu on saanut kiitosta. Tänä vuonna suomalainen elokuva muun muassa sai Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon.
Suomalainen elokuva- ja tv-sarjatuotanto ovat saavuttamassa sitä kansainvälistä asemaa, jota vuosikausia on tavoiteltu. Tämä kehitys on nyt vaarassa, sillä veikkausvoittovarojen alentuneet tuotot vaarantavat myös Suomen elokuvasäätiön rahoituksen.
Koko esittävän taiteen kenttään pelätään kohdistuvan isompia leikkauksia vuosina 2022 ja 2023. Veikkauksen edunsaajat ovat itse täysin syyttömiä siihen, miltä momentilta heidän rahoituksensa ministeriöstä tulee, mutta he joutuvat kantamaan vähennysten koko taakan.
Suomen elokuvasäätiö on yksi kärsijöistä. Elokuvasäätiön tukivaroista leikkaaminen on siksikin erikoista, että säätiön mukaan sen tukivarat tuottavat valtiolle enemmän verotuloja kuin mitä se jakaa alalle. Elokuvasäätiön tuella pidetään osaltaan yllä myös pienillä paikkakunnilla toimivaa elokuvateatteriverkostoa ja mahdollistetaan tällä tavoin elokuvien saatavuus myös kasvukeskusten ulkopuolella. Kotimaisen elokuvan teatterikatsojien osuus on jatkuvasti Euroopan viiden parhaan maan joukossa.
Suoratoistopalvelujen erillismaksu hyödyttäisi
Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ja liikenne- ja viestintäministeriö LVM ovat asettaneet työryhmän selvittämään mallia, joka laajentaisi audiovisuaalisten tuotantojen rahoituspohjaa. Selvitettävänä on mahdollisuus velvoittaa av-toimijoita investoimaan suomalaisen sisällön tuottamiseen.
Teme kannattaa EU:n audiovisuaalisen mediapalveludirektiivin (AVMS) ottamista käyttöön. Direktiivi mahdollistaa suoratoistopalvelujen erillismaksun.
Teme näkee, että suoratoistopalveluiden erillismaksu voisi tuoda kotimaiseen sisältötuotantoon kaivattua lisärahaa. Maailmanlaajuiset suoratoistopalveluyhtiöt maksaisivat suomalaisilta kuluttajilta saamansa osuuden käytettäväksi suomalaiseen sisältötuotantoon. Maksu on käytössä muutamissa Euroopan maissa ja moni maa suunnittelee sen käyttöönottoa.