Tulevalla hallituskaudella on varmistettava, että itsensätyöllistäjien kollektiivinen neuvotteluoikeus toteutuu myös Suomessa, vaatii Itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmä ITSET hallitusohjelmatavoitteissaan.
Euroopan komissio antoi viime syksynä suuntaviivat, joiden mukaan itsensätyöllistäjillä on tietyissä olosuhteissa oikeus neuvotella kollektiivisesti työoloistaan ja ammattiliitoilla on mahdollisuus edustaa heitä.
Myös Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ajaa omissa hallitusohjelmatavoitteissaan itsensätyöllistäjien kollektiivista neuvotteluoikeutta.
– Temen freelancer-jäsenten on aika saada parannusta työelämäänsä ja palkkaukseensa kollektiivisen neuvottelun turvin, Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila toteaa.
Teme on Suomen suurin taide- ja kulttuurialojen ammattiliitto. Se edustaa noin 4 500 luovan alan työntekijää valo- ja äänisuunnittelijoista teatteriohjaajiin sekä tanssinopettajista tarpeistonvalmistajiin. Teme on ITSET-ryhmän jäsen.
ITSET-ryhmä on useiden ammattiliittojen ja palkansaajakeskusjärjestöjen välinen työryhmä, joka edistää itsensätyöllistäjien edunvalvontaa. Kymmenen järjestöä tai liittoa on allekirjoittanut ITSET-ryhmän tavoitteet hallituskaudelle 2023–2026.
Turvaa työttömyysajaksi
ITSET-ryhmä vaatii kehittämään työttömyys- ja sosiaaliturvajärjestelmää kokonaisuutena siten, että se on reilu kaikille. Eri työnteon muotojen yhdistämisen tulisi olla sosiaali- ja työttömyysturvan kertymisen kannalta kannattavaa.
Se tarkoittaisi muutoksia työttömyysturvalakiin: työssäoloehtoa ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa pitäisi voida kerryttää riippumatta siitä, onko työtulo ollut yrittäjä- vai palkkatuloa. Temen mukaan yhdistelmävakuutus takaisi yhdenveroisen kohtelun kaikille tulomuodosta riippumatta.
ITSET-ryhmä ja Teme sen jäsenenä haluavat myös kaikille itsensätyöllistäjille tasapuolisen mahdollisuuden kehittää osaamistaan. Jotta tämä toteutuisi, työelämäpalveluissa tulisi olla riittävää osaamista tunnistaa itsensätyöllistäjien koulutustarpeita.
Lisäksi Teme ja ITSET-ryhmä ajavat hallitusohjelmatavoitteissaan, että freelancerilla pitäisi olla mahdollisuus saada työsuhteensa oikeudellinen luonne selvitettyä nopeasti ilman kallista tuomioistuinmenettelyä.
Tutustu Itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmän ja Temen hallitusohjelmatavoitteisiin jutun lopun linkistä.
Tavoitteet on allekirjoittanut Akava ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Kieliasiantuntijat ry, Muusikkojen liitto ry, Suomen freelance-journalistit ry, Suomen Journalistiliitto ry, Suomen Näyttelijäliitto ry, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry, Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme ry ja Tieteentekijöiden liitto ry.
Lisätietoja:
Juristi Jussi Kiiski
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme
jussi.kiiski@teme.fi