Tanssin kiertue- ja esitystoiminnan kehittämiseen luotu Tanssi liikuttaa! -hanke on kasvattanut kiinnostusta teattereissa, ja vuoden 2018 hankkeeseen onkin lähdössä mukaan useampia uusia toimijoita.
– Vuoden aikana on tapahtunut paljon. Tanssiteosten pitchauksista on tullut teattereilta pelkästään hyvää palautetta, hankkeessa olevat isot talot ovat lähentyneet toisiaan ja myös tanssintoimijat uskaltavat eri tavalla lähestyä teattereita ja solmia kumppanuuksia, Suomen Teatterit ry:n järjestöasiantuntija Hanna-Reetta Schreck kiteyttää.
Suomen Teatterit ry on mukana vetämässä valmistelutyötä yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen ja Tanssin talo ry:n kanssa. Mukana on lisäksi hanketoimijoina eri teattereita, aluekeskuksia ja vos-ryhmiä.
Jatkossa pitchataan Stefin vuosipäivillä
Taiken projektityöntekijä Arttu Pentikäisen mukaan ensi vuoden yksi suurimmista kehitysalueista on kiertuealueiden luominen.
– Esimerkiksi Oulun, Kemin ja Rovaniemen toimijat ovat tilaamassa samaa esitystä, jonka kiertuekustannuksia he myös jakavat. Kouvolassa, Kotkassa ja Lappeenrannassa on tapahtumassa samanlaista kehitystä, Pentikäinen sanoo.
– Ensi vuonna lähdemme myös kehittämään alkuvuodesta julkaistua portaalia ja pitchausta, josta on tullut paljon hyvää palautetta.
Tämän vuoden pitchaus eli tanssiteosten esittelytilaisuus järjestettiin Suomen Teatterit ry:n vuosipäivillä Lappeenrannassa, ja tulevaisuudessa Stefin vuosipäivistä on tarkoitus tulla pysyvä paikka teosesittelyille.
– Mikä olisi parempi paikka tanssiteosten esittelemiselle teattereille kuin tilaisuus, jossa kaikki teatterit ovat paikalla, Schreck sanoo.
Lappeenrannassa huhtikuussa järjestetyssä tilaisuudessa mukana ollut Arja Tiili näkee kiertuetoiminnan kehittämisessä mahdollisuuden tanssin ja teatterin tekijöiden väliseen verkottumiseen sekä kanssakäymiseen eri yhteistyömuotojen syntymisen muodossa. Tiilin Arja Tiili Dance Company on saanut kiertueverkoston kautta kolme esitystä eri teattereihin, joiden lisäksi myös Break the Fight! -breikkityöpajoja on tilattu kouluille.
– Pitchaustilaisuudet ovat olleet hyvä foorumi esitellä toimintaansa maakuntien teattereiden johtajille ja tuottajille sekä hyvä verkottumispaikka myös itse tekijöille kohdata toisiaan. Kiertuetoiminnan kehittämisessä on potentiaalia ja toivoisin maakuntateattereiden sekä tanssin aluekeskusten lähtevän rohkeasti mukaan yhteistyöhön. Uskoisin että maakuntateatterit ottavat helpommin tanssiesityksen teatteriinsa, jos se on jollain tapaa yhdessä tanssin aluekeskuksen kanssa sinne tuotettu, Tiili pohtii.
Hänellä on myös jatkoidea teosesittelyjen kehittämiseen.
– Pitchaustilaisuuksiin voisi tuoda hauskaksi lisäksi myös noin 5 minuutin face to face -kohtaamiset tanssin tekijöiden ja teatterien johtajien ja tuottajien kanssa. Näin päästäisiin heti lähikontaktiin ja puolin ja toisin kysymään sekä tutustumaan.
Ytimessä alueellinen yleisötyö
Vaikka Tanssi liikuttaa! -hankkeessa puhutaan paljon kiertuetoiminnan kehittämisestä, Hanna-Reetta Schreck ja Arttu Pentikäinen muistuttavat, että kysymys on paljon monipuolisemmasta kokonaisuudesta kuin kiertämisestä – hankkeen avulla pyritään myös kasvattamaan tanssin yleisöpohjaa ympäri Suomea.
Siihen tarvitaan muun muassa paikallisesti koordinoitua yleisötyötä.
Pentikäisen mukaan hankkeen rahoitusta onkin tarkoitus jatkossa ohjata alueille niin, että yhteistyössä mukana olevilla toimijoilla esimerkiksi aluekeskuksilla olisi enemmän resursseja yleisöpohjan kasvattamiseen teatterien kumppanina.
Lisää Tanssi liikuttaa! -hankkeesta voi lukea Tanssin talon sivuilta…
Veera Lamberg
Juttu on julkaistu Liitos-lehdessä 3/2017.